Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Daling criminaliteitscijfers Oudewater

Datum: vrijdag 18 januari 2013

Bron: Actueel Nieuws

18 januari 2013 -

Het aantal geregistreerde misdrijven in Oudewater nam in 2012 met 8% af ten opzichte van 2011. Een daling die hoger ligt dan het gemiddelde in de regio (5%). Dit blijkt uit cijfers van de politie. Burgemeester Pieter Verhoeve: ,,De resultaten zijn bemoedigend, maar we moeten blijven streven naar een verdere daling.’’

Ten opzichte van 2011 springt vooral de afname van het aantal autokraken in het oog. Van 54 in 2011 naar 29 in het afgelopen jaar. Die goede rapportcijfers gelden ook voor fietsdiefstal (van 25 in 2011 naar 22 in 2012) en vernielingen (van 46 in 2011 naar 34 in 2012). In dit rijtje past ook de terugloop van het aantal gewelddadige handelingen (van 25 in 2011 naar 16 in 2012).

Hiertegenover staat een lichte stijging van het aantal bedrijfsinbraken (van 13 naar 16) en winkeldiefstal (van 1 naar 3). De woninginbraken kwamen met 62 in 2011 en 65 in het afgelopen jaar ook iets hoger uit. Vooral de laatste maanden van 2012 laten een behoorlijke stijging zien. Het aantal geslaagde pogingen daalde trouwens van 44 naar 40.

De politie en gemeente trokken afgelopen jaar gezamenlijk op om het aantal inbraken terug te dringen. Met de ‘voetjesactie’ maakte de politie bewoners bewust van inbraakgevoelige omstandigheden rond de woning.BurgemeesterPieter Verhoeve en politiewijkchef Piet Valkenburg grepen de actieweek tegen woninginbraak aan om in gesprek te gaan met leerlingen van de basisscholen.

Ook waren de leden van het college van burgemeester en wethouders, samen met de politie, te vinden op de weekmarkt. Daar wezen zij voorbijgangers op het voorkomen van inbraak. Dat vorig jaar ongeveer 550 Oudewaternaren zich aanmeldden bij Burgernet maakt de gemeente zeker veiliger.

BurgemeesterVerhoeve: ,,We zijn op de goede weg, maar met elkaar moeten we er voor zorgen dat onze leefomgeving nog veiliger wordt.’’

Criminaliteitscijfer 2012 Oudewater
In 2012 is het totaal aantal misdrijven in Oudewater met -8% gedaald ten opzichte van 2011. Oudewater zet daarmee de dalende trend van de laatste jaren door. Een daling die overigens hoger is dan de gemiddelde ontwikkeling in de regio (-5%). De daling vond met name plaats bij het aantal autokraken (-46%), geweldsdelicten (-36%) en vernielingen (-26%). Een stijging vond plaats bij woninginbraken (+5%) en bedrijfsinbraken (+23%).  Voor Oudewater geldt dat het totaal aantal misdrijven relatief laag ligt waardoor procentuele stijgingen en dalingen snel groot kunnen zijn.

Woninginbraken
Het aantal woninginbraken is in 2012 met +5% gestegen ten opzichte van 2011. De stijging is veroorzaakt door de laatst vier maanden van 2012 (+111%). Wat verder opvalt, is dat de stijging veroorzaakt wordt door het aantal pogingen. Het aantal geslaagde woninginbraken is in 2012 juist gedaald. De algemene daling is mede ingegeven doordat in het voorjaar van 2012 een woninginbreker is aangehouden. Hij was verantwoordelijk voor een reeks woninginbraken in één specifieke wijk in Oudewater. De woninginbraken op dit moment vertonen een grillig beeld, ze zijn verspreid over zowel de stadskern als de wijken in het buitengebied.

Autokraken
Het aantal autokraken is vergeleken met 2011, met -46% fors gedaald. Een  mogelijke oorzaak is dat de extra politie aanwezigheid in de wijken, primair gericht op het tegengaan van woninginbraken, als neveneffect heeft dat het aantal autokraken is verminderd.

Vernielingen
Het aantal aangiftes van vernielingen is ten opzichte van 2011 gedaald met 26%. De daling die hierbij wordt gezien is mogelijk mede toe te schrijven aan de aanwezigheid van de beveiligers tijdens de weekenden. 


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
4 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu