Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: vrijdag 28 december 2012
Bron: Actueel Nieuws
Amsterdam moet afspraken maken met schoolbesturen om de komende jaren plaats te maken voor startende leerkrachten die van de academische pabo's komen. Dat stelt de hoofdstedelijke D66-fractie. Academisch geschoold personeel kan bijdragen aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit in de hoofdstad. Wat de democraten betreft moet er dan ook ruimte voor ze zijn zodat ze direct aan de slag kunnen. De werkgelegenheid in het basisonderwijs in Amsterdam staat onder druk door stagnerende leerlingenaantallen en leerkrachten van buiten de Randstad die graag naar Amsterdam komen.
"In Rotterdam komt het stadsbestuur in actie om afspraken te maken met de scholen in de stad om meer academici aan te trekken. Amsterdam zou dat ook zeker moeten doen. Academisch geschoolde leerkrachten hebben een toegevoegde waarde voor het onderwijs: doordat zij boven de inhoud staan zijn zij beter in staat zich te focussen op de ontwikkeling van individuele leerlingen en de kwaliteit van het onderwijs", aldus D66-raadslid Carlien Roodink.
In 2008 startte de eerste academische pabo in Utrecht. Deze zomer waren de eerste studenten klaar. In Amsterdam startte de VU in 2009 met een academische opleiding voor basisschoolleerkrachten. De Uva en de HvA volgden in 2010 met een gezamenlijke opleiding; de UPvA. De eerste lichtingen studenten (50 a 60 per jaar) zijn over twee jaar klaar. Wat D66 Amsterdam betreft moeten zij direct aan de slag kunnen in de hoofdstad.
Roodink: "Plek voor academici kan bijvoorbeeld door in te spelen op de doorstroom van personeel en door voorrang te verlenen bij openstaande vacatures". D66 heeft het college schriftelijk om actie verzocht.
In Amsterdam zijn er 208 basisscholen, waarvan er volgens de onderwijsinspectie tien zwak en twee zeer zwak zijn wat betreft de onderwijsresultaten en het leerproces.
© Nieuwsbank