Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Vuurwerk verbod voor dieren

Datum: woensdag 19 december 2012

Bron: Actueel Nieuws

19 december 2012 -

DEN HAAG - De Partij voor de Dieren vraagt het kabinet om een verbod voor te bereiden op consumentenvuurwerk. Op initiatief van de partij discussieert de Kamer vandaag over de gevolgen van het afsteken van vuurwerk door burgers. Vele deskundigen zoals oogartsen, milieuspecialisten, Stichting Consument & Veiligheid, vuurwerkexperts, politie en justitie werden eerder dit jaar al gehoord over hun visie op het afsteken van consumentenvuurwerk rond de jaarwisseling. Nu is het aan de Kamer zich uit te spreken over deze kwestie. 

In de aanloop naar de oudejaarsviering, laait ook de discussie over vuurwerkincidenten weer op. De Partij voor de Dieren is voorstander van een verbod op consumentenvuurwerk. Vorig jaar meldde de Taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers al dat een vuurwerkverbod onafwendbaar is. Afgelopen week waarschuwde ook de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie (SMVP) in een zeer kritisch rapport voor levensgevaarlijke situaties rond de jaarwisseling. Volgens de Stichting kunnen zich voorvallen voordoen met zelfs meerdere doden, onder wie hulpverleners. 

Ieder jaar lopen honderden mensen ernstig letsel op rond Oud & Nieuw, waaronder een groot aantal kinderen. De helft van de slachtoffers zijn omstanders, die zelf geen vuurwerk afstaken. Oogartsen wijzen erop dat het risico dat je loopt om gewond te raken tijdens de jaarwisseling in Nederland, in een ander land zou leiden tot een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken. 

Veel burgers zijn eveneens voorstander van een vuurwerkverbod. Het risico gewond te raken houdt veel mensen binnen op de dagen rond Oud & Nieuw. Het geknal bezorgt bovendien miljoenen dieren veel angst en stress. Vuurwerk bevat daarbij zware metalen en andere zeer giftige stoffen, die grond, lucht en water ernstig vervuilen. Na afloop van iedere Oud & Nieuw moet er 3 miljoen kilo extra afval worden opgeruimd. Vanwege het grote gevaar op lichamelijk letsel wordt in de meeste andere landen niet toegestaan dat vuurwerk door burgers zelf wordt afgestoken. In plaats daarvan organiseert de overheid professionele vuurwerkshows. 

De Partij voor de Dieren wil dat ook in Nederland het afsteken van vuurwerk door particulieren verboden wordt. Lang stond de partij daarin alleen, maar langzaam lijkt de steun voor dit pleidooi te groeien in de Kamer. Ook de SGP is inmiddels voorstander van een verbod op consumentenvuurwerk, en het congres van GroenLinks nam dit jaar een amendement van die strekking aan op het partijprogramma. Uit onderzoek blijkt dat zich ook binnen de achterban van VVD, PvdA, PVV, CDA, D66, SP en ChristenUnie een meerderheid aftekent die vindt dat vuurwerk niet door burgers zelf zou moeten worden afgestoken. 


Esther Ouwehand: "De politiek heeft de problemen rond vuurwerk te lang genegeerd. Wat een feestelijk begin zou moeten zijn van een nieuw jaar, blijkt steeds weer een gevaarlijke aaneenschakeling van incidenten waarbij onschuldige slachtoffers vallen. Burgers en experts zijn er van overtuigd dat het afsteken van vuurwerk op straat onverantwoord is. Het is tijd om de traditie om te vormen naar professionele vuurwerkshows. Dan kan iedereen genieten van mooi vuurwerk, zonder grote schade aan mens, dier en milieu". 


© Nieuwsbank    


Nieuws, Actueel Nieuws, Vandaag Weer, Morgen, Verkeer filemeldingen, Ontdek Actueel Nieuws 030.nl, actueelnieuwsnederland.nl, Nieuwsm, Binnenland, Buitenland, Politiek, Economie, Sport, Televisie, Radio, Mobiel, Binnenland, Overzicht, Nieuwsarchief, Video & audio, Journaal, Politiek


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu