Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Dreigend tekort vakmedewerkers

Datum: dinsdag 18 december 2012

Bron: Actueel Nieuws

18 december 2012 -
De bouwsector stroomt sinds de crisis leeg. Dat stelt FNV bouw op basis van eigen cijferonderzoek. Per week verliezen 250 bouwvakkers hun baan, van wie velen de sector verlaten omdat ze door alle faillissementen geen ander werk kunnen vinden. "Tel dat op bij de vergrijzing in de bouw en het tekort aan leerlingbouwvakkers en je hebt een groot tekort aan personeel in de nabije toekomst," waarschuwt de vicevoorzitter van FNV Bouw, Charley Ramdas, "dus kabinet: doe nu iets, zodat je in de toekomst nog een bouwsector hebt."Afgenomen

Sinds het begin van 2009, de start van de crisis, zijn er 37.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan onder de cao Bouwnijverheid. De bouwsector als geheel mist tussen de 40 en 50.000 arbeidsplaatsen. Er gaan nu anderhalf keer zoveel bouwbedrijven failliet dan in economisch voorspoedige tijden. Het aantal werkgevers met een bouwbedrijf is sinds begin 2009 teruggelopen met 1.600.

Ontbrekende huizen
Naar verwachting trekt de vraag naar nieuwe kantoren, ziekenhuizen en fabrieken vanaf 2014 weer aan. Het aantal woningen schiet nu al tekort. "De regering vertelt ons zelf dat er elk jaar 75.000 nieuwe huizen nodig zijn. De laatste jaren zijn er echter hooguit 50.000 woningen per jaar bijgekomen. Daardoor `ontbreken' nu al 100.000 huizen. Dat aantal zal oplopen nu woningcorporaties, de grootste opdrachtgevers van de bouw, massaal aangeven door de verhuurdersheffing vanaf 2013 minder te kunnen bouwen," zegt Ramdas. In 2014 komt het woningtekort op minimaal 125.000. Als de economie aantrekt zijn deze woningen snel nodig en zullen ze ook snel gebouwd moeten worden.

Leegstroom
De bouwsector stroomt sinds het begin van de crisis leeg. Op dit moment worden daarnaast 21.000 arbeidsplaatsen in de bouw vervuld door 55+-ers die in de komende jaren met pensioen gaan. De instroom van bouw-leerlingen (BBL) is met bijna de helft gedaald, van 6.600 naar 3.800.

Ramdas: "Niet alleen is er dus een grote uitstroom van vaklieden door ontslagen en de vergrijzing, er is ook een te kleine instroom van goed opgeleide bouwvakkers. Als dit tij niet nu keert, zijn er straks, als de economie eenmaal aantrekt, huizen, kantoren en ziekenhuizen nodig maar kan niemand ze nog bouwen."

Investeringen
"FNV Bouw roept tegen dit kabinet: investeer nou in die bouw. We vragen geen zakken met geld voor de sector. We vragen stimulerende maatregelen die de motor van de economie weer op gang brengen. Er liggen zoveel kansen. Om huiseigenaren en huurders hun huis, een miljoen huizen in totaal, te laten verduurzamen bijvoorbeeld. Dit levert bouwvakkers werk op en daarvoor hoeft de overheid alleen maar `ja' te zeggen tegen het Nationaal Fonds Energiebesparing," aldus Ramdas. De bouwbond pleit verder voor het ombouwen van leegstaande kantoorpanden tot woonunits voor studenten en het naar voren halen in de tijd van infrastructurele projecten. FNV Bouw wil ook dat de verhuurdersheffing wordt aangepast. Ramdas: "In de huidige vorm is deze een nekslag voor de bouwsector. Woningcorporaties moeten kunnen blijven investeren in nieuwbouw en onderhoud. Linksom of rechtsom. En dat kan niet met deze heffing."

© Nieuwsbank

Nieuws, Actueel Nieuws, Vandaag Weer, Morgen, Verkeer filemeldingen, Ontdek Actueel Nieuws 030.nl, actueelnieuwsnederland.nl, Nieuwsm, Binnenland, Buitenland, Politiek, Economie, Sport, Televisie, Radio, Mobiel, Binnenland, Overzicht, Nieuwsarchief, Video & audio, Journaal, Politiek


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu