Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Veiligheid geen issue bij reserveringsplicht Fyra

Datum: vrijdag 14 december 2012

Bron: Actueel Nieuws

14 december 2012 -

FyraStaatssecretaris Mansveld is geen voorstander van het afschaffen van de reserveringsplicht, uit veiligheidsoverwegingen. Het is het zoveelste onzinnige argument in de Fyra discussie, merkt hoofdredacteur Hildebrand van Kuyeren van Treinreiziger.nl terecht op. De Duitse hogesnelheidstreinICE, die snelheden haalt tot 300 kilometer per uur, heeft ook geen reserveringsplicht en is toch veilig. 

Als Mansveld wel gelijk zou hebben, dan wordt de Fyra Amsterdam - Breda in de toekomst onveilig. Ook die Fyra gaat in de toekomst 250 kilometer per uur rijden, maar zonder reserveringsplicht. Rover sluit zich aan bij de constateringen van treinreiziger.nl. Het feit dat Eureparlementariers bovendien niet hoeven te reserveren maakt nog eens extra duidelijk dat het hier om een fabel gaat. De bezetting van de Fyra is momenteel slechts 20%, waar de Beneluxtrein ieder uur vaak overvol was. Zolang de Fyra nog vooral leeg naar Belgie rijdt, is reserveringsplicht volgens Rover bij 
voorbaat al complete onzin. 

Dienstregeling heeft marge 
Een ander argument dat Treinreiziger.nl in twijfel trekt, is dat de Fyra problemen worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, zoals NS stelt. Een van de factoren zou de nieuwe dienstregeling zijn. Een opmerkelijke verklaring, want de Fyra heeft juist 15 minuten marge in de planning, die in de toekomst moet verdwijnen. Er is dus alle ruimte om vertraging in te lopen. Ook de onervarenheid van machinisten mag niet tot grote problemen leiden. Anders hadden die zich ook moeten voordoen op de 9 december geopende Hanzelijn. 

Thalys kinderziektes 
"In Europa zijn geen vergelijkbare lijnen waarvan we kunnen leren" stelde een NS woordvoerster begin deze week tegenover het ANP. Ook dat is een opmerkelijke uitspraak stelt Hildebrand van Kuyeren, de hogesnelheidslijn wordt immers al sinds 2009 gebruikt. Er kon dus prima lering getrokken worden uit de Thalys kinderziektes. Het verschil is dat het toen vooral om problemen ging met het beveiligingssysteem ERTMS, en dat nu de nieuwe treinen het laten afweten. 

Spelen met cijfers 
Ook NMBS topman Marc Descheemaeckers, speelt met cijfers. De topman stelde donderdagdat er van de 92 verbindingen 5 afgeschaft waren. Daarmee ging de topman voorbij aan de vele treinen die deels zijn opgeheven, of vertragingen opliepen tot meer dan een uur. Op treinreiziger.nl valt te lezen

dat van bijvoorbeeld 49 treinen die tot en met donderdag van Amsterdam naar Brussel hadden moeten rijden, er 7 niet zijn aangekomen op de eindbestemming Brussel Zuid. Ook in de andere richting zijn er treinen (deels) uitgevallen. 

Bagatelliseren 
De topman stelde verder dat andere hogesnelheidstreinen dezelfde kinderziektes zouden hebben en dat de pers in overdrive gaat. Het klopt dat kinderziektes vaker voorkomen - maar die hebben geen 3,5 jaar testritten gemaakt. De Thalys had 15 jaar geleden bij de introductie geen grote problemen, wel waren er veel problemen toen de trein in 2009 begon te rijden via de HSL-Zuid. De vervoerders lijken de problemen te bagatelliseren, in plaats van open en eerlijk alle informatie te delen. 

Fyra in Nederland 
Binnenlandse Fyra reizigers zijn in Nederland niet verrast door de problemen. Zij weten dat de Fyra Amsterdam - Breda ook veel vaker te laat is dan de reguliere trein. In het eerste halfjaar viel zelfs bijna tien procent van deze treinen uit, terwijl de normale NS in die periode slechts 2,3 
procent uitviel. 

Compensatie 
Treinreiziger.nl ging in 2005 van start, om juist niet per definitie negatief te zijn. Maar het gebrek aan open en eerlijke communicatie maakt het bijna onmogelijk om genuanceerd te zijn over de Fyra, stelt de hoofdredacteur. De website riep eerder deze week de vervoerders op om reizigers extra te compenseren, om daarmee te laten zien dat de vervoerders van de start zelf ook echt balen. 

Eigen ervaring 
Hoofdredacteur Hildebrand van Kuyeren mocht overigens donderdag zelf aan de lijve de Fyra problemen meemaken, toen hij landde op Schiphol. De een na de andere Fyra werd toen opgeheven, waaronder twee Fyra verbindingen naar Brussel (een daarvan reed wel, maar niet via Schiphol). Zijn blog geeft een uitstekend beeld van de chaos en het gebrek aan informatie waarmee Fyra-reizigers te maken krijgen.

© Nieuwsbank

actueel, actueel nieuws, nieuws, Actueel Nieuws 030, dagelijks nieuws, nieuws actueel,   


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu