Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Gevechten en luchtbombardementen Oost-Syrie

Datum: donderdag 13 december 2012

Bron: Actueel Nieuws

13 december 2012 -

Door hevige gevechten en luchtbombardementen zitten tienduizenden mensen, onder wie vele gewonden, vast in de stad Deir Azzour in Oost-Syrie. Artsen zonder Grenzen roept op om de zieken en gewonden te evacueren naar veilige locaties en om internationale medische hulpverleners officiele toestemming te geven onpartijdige hulp te bieden aan iedereen die hulp nodig heeft. 


Luchtbombardementen en sluipschutters 
'In Deir Azzour is momenteel slechts een geimproviseerd ziekenhuis waar amper vier dokters werken,' zegt Patrick Wieland, noodhulpcooerdinator voor Artsen zonder Grenzen die net terug is uit Syrie. 'De dokters zijn volledig uitgeput na zes maanden in een oorlogsgebied gewerkt te hebben. Maar ze weigeren de stad te verlaten en blijven de gewonden de klok rond verzorgen.' Ondanks hulp van een Syrische doktersorganisatie, is het vrijwel onmogelijk om medische voorraden te bemachtigen. Luchtbombardementen en sluipschutters maken het ook extreem moeilijk om patienten met brancards te evacueren. 

Verkenningsteam Artsen zonder Grenzen 
Een team van Artsen zonder Grenzen bezocht eind november Deir Azzour, om de situatie van de mensen te verkennen in deze geisoleerde, door de oorlog verwoeste regio. Het was te gevaarlijk om Deir Azzour-stad zelf binnen te gaan. Voor het conflict woonden er naar schatting 600.000 mensen. Volgens lokale inwoners zitten tienduizenden mensen nu in de val zitten; de stad wordt elke dag gebombardeerd. Het zijn vooral armen en ouderen die zijn achtergebleven. 

300 gewonden 
Artsen zonder Grenzen bezocht verschillende publieke en priveziekenhuizen binnen een straal van 50 kilometer rondom de stad Deir Azzour. Hoewel het zeer moeilijk is om chirurgische en spoedeisende zorg te bieden, ving een van de ziekenhuizen de voorgaande week meer dan 300 gewonden op. 40 van hen werden meer dan 400 kilometer verder overgebracht, richting Turkije, waar ze hopelijk de grens konden oversteken om degelijke medische zorg te krijgen. 

Voorraden raken op 
Mensen die Deir Azzour-stad, in het oosten van Syrie, ontvlucht zijn voor dagelijkse bombardementen, zijn de omgeving in gevlucht. Ze worden door mensen thuis opgevangen, of zoals hier, in een school. 25 november 2012 - (c) MSFAchtergebleven medisch personeel doet wat het kan met minimale middelen. Ziekenhuizen en posten worden onder vuur genomen, en de voorraad geneesmiddelen en bloedzakjes raken op, terwijl het gewondental groeit. Ook is er geen aanvoer mogelijk vanuit Damascus en bevoorrading vanuit de buurlanden wordt ernstig beperkt door lange afstanden, moeilijkheden om de grens over te steken, en het gebrek aan veiligheid. Met de winter in aantocht, worden vele mensen die Deir Azzour ontvlucht zijn, opgevangen door mensen in de omgeving. Of ze verblijven in openbare gebouwen, vooral scholen. Hoewel de lokale bevolking veel steun heeft gegeven, kan ze niet aan alle noden van de vluchtelingen tegemoet komen. 

Syrische autoriteiten verlenen geen toegang 
Ondanks de grote humanitaire noden in dit gebied, hebben de Syrische autoriteiten nog geen internationale onpartijdige medische hulp toegelaten. Artsen zonder Grenzen doet echter al het mogelijke om haar aanwezigheid en hulp in Deir Azzour en elders in het land te verhogen, in samenwerking met netwerken van Syrische dokters. 

Teams van Artsen zonder Grenzen werken in drie ziekenhuizen in het noorden en het noordwesten van Syrie, in gebieden die door gewapende oppositiegroepen gecontroleerd worden. Artsen zonder Grenzen biedt er medische noodhulp, waaronder chirurgie en medische consulten. Sinds eind juni hebben onze teams meer dan 2.500 patienten verzorgd en meer dan 550 operaties uitgevoerd. In buurlanden Jordanie, Libanon en Irak biedt Artsen zonder Grenzen medische noodhulp aan Syrische vluchtelingen.

© Nieuwsbank

actueel, actueel nieuws, nieuws, Actueel Nieuws 030, dagelijks nieuws, nieuws actueel,   


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu