Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Dieren in de winter

Datum: woensdag 5 december 2012

Bron: Actueel Nieuws

5 december 2012 -

De winter is begonnen en het is kouder geworden. Vele dieren moeten een overlevingsstrijd leveren. Amivedi geeft u wat tips over hoe u de dieren de winter door kunt helpen.

Veel buiten katten lopen bij mensen aan, en willen dan naar binnen. Dat is begrijpelijk met dit winterweer. Loopt er een zwerfkat bij u aan en ziet de kat er gezond uit, geef vreemde katten niet zomaar eten. Dit is wel te begrijpen, maar dan wil het dier niet meer terug naar zijn eigen huis. Voor de eigenaren,  die vaak vlak in de buurt wonen, is het heel vervelend als een dier ergens anders te eten krijgt. Sommige katten krijgen ook speciaal dieet voer, wat grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid van het dier, als hij ander eten krijgt. Indien u een vreemde kat tegen komt, kijk dan eerst op de website van Amivedi of dit dier vermist wordt. Als dat zo is, neem dan contact met Amivedi op, zodat de eigenaar op de hoogte gebracht kan worden. Als het dier er verder goed uit ziet kunt u hem gewoon laten lopen. Als er geen eten te halen valt gaat hij vanzelf terug naar zijn huis. Voor de echte zwerfdieren is het natuurlijk een ander verhaal.

Indien de kat er goed uit ziet, kunt u de kat ook een zelf gemaakte papieren kattenbandje omdoen en de kat weer los laten lopen. Als de kat de volgende dag nog met dit bandje rondloopt, en Amivedi niet door een eigenaar is gebeld, dan is de kans groot dat het dier inderdaad geen eigenaar heeft. En is het verstandig om de dierenambulance dit dier op te laten halen. Op het bandje kunt u volgende tekst erop vermelden: “Het vermoeden bestaat dat dit een zwerfkat is. Bent u de eigenaar, of kent u de eigenaar, wilt u ons dan s.v.p. bellen. Ons nummer: …. Alvast hartelijk dank”

Ziet het dier er niet goed uit, is het te jong of twijfelt u, overleg dan altijd even met de dierenambulance. De dierenambulance zal dit dier dan op halen.

Blijf de kat rondzwerven in uw tuin, geef het dier dan een beschutting voor de nacht. Zet ergens een kartonnen doos neer, met wat oude lappen, of geeft een zwerfdier onderdak in een schuur of garage.

Laat in ieder geval uw kat in de nachten niet naar buiten. Nu het kouder is zoeken de dieren een beschutting. Katten zoeken regelmatig een plekje onder de motorkap van een auto. Klop er even goed op, voor u gaat rijden, zodat een kat er weer onder vandaan komt.

Katten eten geen sneeuw. Daardoor kan het gebeuren, dat zwefdieren uitgedroogd raken, omdat ze geen water kunnen vinden. Geef indien mogelijk, een zwerfdier wat te drinken. Is uw dier zoek, wees dan ook even alert op sloten en vijvers. Veel dieren springen op het ijs, en zakken er vervolgens doorheen. Zij kunnen niet weten of ijs het wel of niet betrouwbaar is. Ook een dunne laag ijs met sneeuw, geeft het idee van een vaste grond voor de dieren. Ook raken de dieren snel onderkoeld, zelfs als er maar een klein laagje water in een sloot of vijver staat.

Voor honden is het een ander verhaal. Er zijn honden die gewend zijn om los te lopen. Maar in december wordt er toch al regelmatig een rotje afgestoken. Honden kunnen dan onverwachts erg schrikken en nemen dan de benen. Het is verstandig om uw hond alvast te wennen om aangelijnd te lopen en ook is het raadzaam om een vaste halsband om te doen met een adrespenning eraan. Mocht uw hond ontsnappen dan kunnen de vinders uw hond naar u terug brengen. Mocht uw hond toch ontsnappen, neem dan direct contact op met Amivedi.

Bij honden is bij extreme kou zijn de voetzooltjes minder veerkrachtig. Ook pekel is niet goed voor hondenpootjes. Smeer ze in met vaseline zalf. Het is gevaarlijk om honden zomaar op het ijs te laten. Ze zijn zelf niet in staat om te beoordelen of het ijs betrouwbaar is. Daarnaast bestaat het gevaar van uitglijden, met soms ernstige blessures tot gevolg. Honden zijn gek op spelen in de sneeuw, maar laat ze geen sneeuw eten. Van sneeuw krijgen zij maagklachten. Tijdens een winterse wandeling is het belangrijk dat honden flink in beweging blijven, zodat ze niet te veel afkoelen.

 

Actueel Nieuws Nederland

 

Kleine honden met een dunne vacht hebben het snel koud. Door hun korte pootjes is hun buik dicht bij de grond en door hun dunne vacht hebben ze het snel koud. Voor deze honden zijn er speciale vestjes te verkrijgen. Indien de hond nat geworden is, droog hem dan goed af, anders koelt hij snel af.

Voor alle dieren is het belangrijk om ze te chippen en registreren. Als uw dier vermist raakt en uw dier weer gevonden wordt, kan een medewerker van de dierenambulance, een dierenarts of bij het asiel de chip uitlezen met een chipreader. Indien deze geregistreerd staat, wordt de eigenaar gebeld dat hun dier gevonden is.

Vogels in de winter vliegen niet allemaal naar warmere oorden, sommigen blijven gewoon in Nederland, en anderen komen juist naar ons land. Wat kunt u nu doen om het voor deze dieren wat makkelijker te maken tijdens de koude jaargetijden. Laat afgevallen blad zoveel mogelijk liggen in najaar en winter. Het blad wordt gegeten door insecten en die dienen weer als voer voor de vogels. Bijvoeren. Het gebruik van een voedertafel of voederhuisje is erg handig. Plaats ze op een open overzichtelijke plek. Het liefst op een paal van minimaal anderhalve meter hoogte, buiten het bereik van katten. Er zijn ook vogels die liever bungelend eten. Hiervoor kunt u vetbollen en voedersilo’s ophangen. Zorg dat de dieren niet kunnen gaan badderen in eventuele vogelbadjes als het gaat vriezen. De kans bestaat dat de natte veren bevriezen. Waarom bijvoeren? Kleine vogeltjes verliezen tijdens een koude winternacht soms wel tien procent van hun lichaamsgewicht. Door hun hoge lichaamstemperatuur van 40°C. hebben ze een hoge verbranding en veel energie nodig. 's Nachts eten vogels niet. 's Ochtends rammelen ze van de honger. Als u dan iets klaar heeft staan, hebben ze een goed begin van de dag. In de namiddag willen ze ook graag nog voedsel vinden om de nacht goed door te komen. Met bijvoeren houdt u ze vitaal.

Konijnen en knaagdieren kunnen ziek worden door tocht. Ook grote temperatuurverschillen kunnen funest zijn voor de kleine knagers. Daarom is het van belang te zorgen voor een goede standplaats van het hok. Verplaats het hok nooit ineens van een koude naar een warme ruimte (of andersom). Zet het hok nooit boven de verwarming of dicht bij een andere hittebron. Enkele tips voor het buitenhok: De wind mag het hok niet inblazen, het nachthok moet tocht- en waterdicht zijn, zorg voor extra stro, waar het konijn zich lekker in kan nestelen. Geef konijnen extra hooi en goed groenvoer. Leg bijvoorbeeld andijvie in het hok en niet in de ren, omdat het dan bevriest.Ververs het drinkwater regelmatig, zodat het niet kan bevriezen.

Ik hoop dat uw dieren de winter goed doorkomt. Mocht uw dier vermist raken, of vindt u een huisdier, neem dan contact op met Amivedi Nieuwegein e.o. Dit kan telefonisch, per e-mail of via de website www.amivedi.nl.

 

 


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
2 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
3 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
4 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
5 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
5 jaar geleden via Ikvergelijk.nu