Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Behandeling voor de ziekte van Huntington

Datum: donderdag 15 november 2012

Bron: Actueel Nieuws

15 november 2012 -
In de zoektocht naar medicijnen en mogelijkheden om een ziekte te voorkomen, te bestrijden of te genezen is heel veel onderzoek nodig. Simon van den Bogaard en Eve Dumas verdiepten zich in de ziekte van Huntington, een ongeneeslijke erfelijke aandoening die de hersenen aantast. Beiden promoveren op 14 november.

Internationale studie

De ziekte van Huntington kent alleen al in Nederland naar schatting 1.500 patienten. Tussen de 4.000 en 6.000 mensen zijn risicodrager. Met het doel te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om in de toekomst de ziekte te kunnen evalueren, leverden Van den Bogaard en Dumas een bijdrage aan een internationale studie naar de ziekte van Huntington. Bij het onderzoek zijn patienten betrokken uit vier academische ziekenhuizen in Parijs, Londen, Vancouver en Leiden.

MRI-scans

Van den Bogaard en Dumas onderzochten met behulp van cognitieve tests en een breed scala aan MRI-technieken Huntington patienten, dragers van het Huntington gen en controlepersonen. Hierbij gebruikten de onderzoekers ook de nieuwe 7Tesla MRI-scanner van het LUMC, die microstructuren in de hersenen zichtbaar maakt. Ze vonden dat meerdere ziekteprocessen, zoals veranderde stofwisseling, toegenomen ijzer en verlies van cellen, een rol spelen. Daarnaast werd met functionele MRI-technieken verminderde breinactivatie aangetoond.

Concentraties van metabolieten die in kaart zijn gebracht met Magnetic Resonance Imaging met behulp van de 7 Tesla Scanner.

Concentraties van metabolieten die in kaart zijn gebracht met Magnetic Resonance Imaging met behulp van de 7 Tesla Scanner.

Biomarkers

`Nu er meer informatie beschikbaar komt over het natuurlijk verloop van de ziekte, is er meer behoefte aan mogelijke maten die gebruikt kunnen worden in toekomstige medicijnenstudies voor de ziekte van Huntington,' vertelt Dumas. `Daarmee wordt de behoefte aan biomarkers steeds relevanter.' Een biomarker is een meetbare verandering in het lichaam, die aangeeft dat er iets aan de hand is, zoals een ziekte of een tumor. Er zijn ook biomarkers die iets zeggen over het risico om een bepaalde ziekte te krijgen. `We zijn specifiek op zoek naar een biomarker waarmee het verloop van de ziekte is te volgen,' aldus Van den Bogaard. Dankzij onderzoek worden steeds meer biomarkers ontdekt, die op verschillende manieren een rol kunnen spelen.

Vervolgonderzoek

Beide onderzoekers geven aan dat delen van het onderzoek moeten worden gereproduceerd, en andere moeten worden onderworpen aan 'follow-up'-studies om verder te komen in de strijd tegen de ziekte van Huntington.

Specialist en klinisch onderzoeker

Van den Bogaard volgde de opleiding tot neuroloog en combineerde die met een aantal jaren onderzoek. Was dat een aantal jaren geleden nog tamelijk zeldzaam, tegenwoordig is Van den Bogaard geen uitzondering meer. Zo'n 70 procent van de assistenten bij neurologie participeert in een onderzoeksprogramma. Je kunt drie jaar aaneengesloten onderzoek doen, maar dat was voor mij niet afwisselend genoeg.' Dus zocht Van den Bogaard naar een opleidingsplek waar hij aiosko kon worden: assistent in opleiding tot specialist en klinisch onderzoeker. Hij vond zowel het klinische werk als het onderzoekgedeelte interessant, maar hoopt toch vooral door deze combinatie een betere arts te worden.

Oog voor detail

Veel van wat Van den Bogaard als onderzoeker leert, is toepasbaar in de kliniek. `Omdat ik veel scans zie tijdens het onderzoek, komt mijn MRI-kennis goed van pas bij allerlei ziekten op de afdeling Neurologie.' De ziekte van Huntington uit zich onder meer in bewegingsstoornissen. Vanwege het onderzoek ziet Van den Bogaard veel patienten en kijkt hij heel gedetailleerd naar hun motoriek. `Ook dat is een meerwaarde die me in de kliniek goed van pas komt. Bij veel neurologische aandoeningen kun je door alleen goed te kijken soms de diagnose al bijna stellen.'

Veelzijdig

Eve Marie Dumas behaalde in 2007 haar Master in de Klinische Neuropsychologie. In 2008 begon zij aan een promotietraject gekoppeld aan het internationale onderzoek naar biomarkers bij de ziekte van Huntington. In aanvulling hierop was zij betrokken bij het opzetten van het 7Tesla MRI Huntington project. Sinds begin 2011 is zij als neuropsycholoog betrokken bij onderzoek naar hersenveranderingen bij jongens met de ziekte van Duchenne. In november 2012 is Dumas begonnen aan de postmasteropleiding tot gezondheidszorgpsycholoog.

© Nieuwsbank

actueel, actueel nieuws, nieuws, Actueel Nieuws 030, dagelijks nieuws, nieuws actueel, 


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
4 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu