Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: woensdag 7 november 2012
Bron: Actueel Nieuws
Hoe wordt een braakliggend en verwaarloosd veldje een centrale sportplek in een wijk? En hoe kan een leegstaand kantoorpand worden omgebouwd tot een sportruimte? Deze vragen stonden op 3 november centraal bij het rondetafelgesprek dat de provincie Gelderland organiseerde tijdens de Papeldal Sport Parade. Kern van het gesprek: inspiratie.
Springen op een trampoline in een leegstaand pand in Amsterdam; bron provincie GelderlandTijdelijk braakliggende terreinen of verlaten bedrijfspanden binnen de bebouwde kom zijn vaak een doorn in het oog. Tover het om tot een sportieve ruimte, zoals een sportveldje of een tijdelijke sporthal voor jong en oud. Door een tijdelijke bestemming voor sport te geven aan deze alternatieve ruimtes, kunnen nog meer mensen in een eigen wijk sporten en bewegen. En dat soms nog op bijzondere locaties ook. Gemeenten, ondernemers, bedrijven en vooral de inwoners zelf van een wijk kunnen worden verleid tot haalbare initiatieven. Hiervan waren twee voorbeelden.
Bounz Pieter Landman, oprichter van Bounz, heeft met zijn trampolineveld een mooie invulling gevonden voor een leegstaand pand in Amsterdam. Voor zes euro kan iedereen een uurtje vrij springen en voor een euro meer kunnen bezoekers diverse lessen volgens zoals BounzTrickz en BodyBounz. Landman wil dit unieke concept graag uitbreiden naar de rest van Nederland. Maar er komt wel wat bij kijken om een geschikte ruimte voor Bounz te vinden. Landman: 'Het gebouw moet goed bereikbaar zijn, het juiste formaat hebben, voldoende parkeergelegenheid bieden, open, sober, schoon en veilig zijn en de verhuurder moet flexibel in mogelijkheden en voorwaarden zijn.'
I-vents Het Smileyveld in Enschede is een voorbeeld van een braakliggend terrein dat door I-vents en de bewoners van de wijk Stroinkslanden is omgetoverd tot een sport- en ontmoetingsplek. Het is de bedoeling dat de bewoners het zelf verder uitbouwen. Ook wordt nu de Polaroid fabriek, hartje centrum Enschede, verbouwd tot een centrum voor sport, cultuur en gezondheid. Hierbij worden scholen en ook bewoners betrokken. Peter Snippert, directeur van I-vents: 'Investeren in mensen is belangrijk. Daarna kijken we pas naar de voorzieningen.'
Verbinden Goede voorbeelden werken aanstekelijk. Verbindingen werden gelegd tijdens het gesprek, maar zijn vooral ook daarna nodig. Tussen inwoners van een wijk, initiatiefnemers, gemeenten en ondernemers. Ook de Gelderse Sport Federatie, kenner van sport *n van behoeften in een wijk, kan een rol spelen in het ontwikkelen van idee*n. Het gesprek gaf meer inzicht in wat nodig is om buitenruimte en gebouwen tijdelijk voor sport te bestemmen. Een thema waar nog veel uitdagingen liggen.
© Nieuwsbank