Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Nederlanders willen beloning gezonde leefstijl

Datum: dinsdag 6 november 2012

Bron: Actueel Nieuws

6 november 2012 -

Onderzoek Maurice de Hond gepresenteerd op NISB-congres Ede

Nederlanders willen dat gezonde leefstijl wordt beloond
Bijna de helft van alle Nederlandse mannen wil dat mensen die voldoende bewegen, korting krijgen op hun zorgpremie. De helft van alle Nederlanders vindt dat te dikke jongeren verplicht moeten worden te gaan sporten. En meer dan de helft van Nederland is ervan overtuigd dat de kosten van de gezondheidszorg omlaag kunnen als meer mensen gaan sporten en bewegen.

Dat blijkt uit opinie-onderzoek van Peil.nl van Maurice de Hond onder een representatieve groep van 2500 Nederlanders, in opdracht van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepresenteerd op het jaarlijkse NISB-congres in CineMec in Ede, dat dit jaar in het teken staat van 'verleiden en verplichten in de wereld van sport en bewegen'.

NISB ziet in de resultaten van het onderzoek een bevestiging dat veel Nederlanders geloven in de kracht van sport en bewegen om de gezondheid te bevorderen. En ook dat steeds meer mensen vinden dat mensen met een gezonde leefstijl beloond mogen worden.

Politiek grote verschillen Met alle onrust over de zorgpremie is dit mogelijk een andere invalshoek voor politiek Den Haag. Opvallend is dat D66- en SP-stemmers bijna lijnrecht tegenover elkaar staan: 76 procent van de D66-stemmers gelooft in verlaging van zorgkosten als meer mensen de beweegnorm halen, terwijl maar 38 procent van de SP-stemmers daar heil in ziet. Een zelfde soort beeld is zichtbaar bij de vraag of de premie omlaag mag voor mensen die voldoende bewegen: hiervoor gaan bij D66 (47%) veel meer stemmen op dan bij SP (25%). VVD- en PvdA-stemmers zijn het meer met elkaar eens op dit terrein: 64% van de VVD-stemmers denkt dat kosten omlaag gaan als er meer wordt gesport en56 % van de PvdA-kiezers. En belonen voor voldoende bewegen? Daar is 43% van de VVD-aanhang en 35% van de PvdA-kiezers het mee eens.

Verder is opvallend dat vooral jonge mensen (25-34 jaar) en oudere mensen (vanaf 55 jaar) vinden dat te dikke jongeren verplicht zouden moeten sporten. De leeftijdscategorie daar tussenin heeft zelf veelal kinderen en jongeren thuis en is daar veel minder van overtuigd, zo blijkt uit het onderzoek. Ook bijzonder is het verschil van mening tussen mannen en vrouwen over de vraag of voldoende bewegen beloond moet worden met een lagere zorgpremie: waar 45 procent van de mannen dat idee wel ziet zitten, is 60 procent van de vrouwen tegen en maar 33 procent voor.

Tijdens het congres leverden o.a. directeur Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau en minister Richard Visser van Sport en Gezondheid op Aruba commentaar. Schnabeldenkt dat belonen met een lagere zorgpremie niet werkt en te weinig effect sorteert. Hij ziet veel meer heil in het verleiden van mensen om zelf goed voor hun lichaam te zorgen, zodat ze gezond ouder worden. Minister Visser hield een vurig pleidooi voor gericht beleid om te dikke jongeren in beweging te krijgen: laat ze zich niet hoeven omkleden, want dan schamen ze zich en komen ze niet. En houd rekening met de verschillende motivaties van jongens en meisjes: meisjes willen bij een sociale groep horen, jongens willen indruk maken met hun sportactiviteit. Op Aruba werpt dit al veel vruchten af.

Tijdens het congres droeg Clemence Ross ook officieel het stokje over aan de nieuwe directeur van NISB, Remco Boer. Clemence Ross - 5 jaar directeur en daarvoor staatssecretaris VWS - blijft nog wel als directielid aan het kennisinstituut verbonden.

© Nieuwsbank


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
4 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu