Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: vrijdag 2 november 2012
Bron: Actueel Nieuws
Bron: Geüpload door zoominnl op 16 mrt 2011
Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) organiseerde op woensdag 29 februari j.l voor de derde keer de jaarlijkse Luizendag. De basisscholen die zich hadden opgegeven, controleerden op deze dag alle kinderen extra goed op hoofdluis. Ouders werden zo op een positieve en ludieke manier gewezen op het belang van kammen. Het RIVM riep de ouders en luizenteams op om neten op te sturen voor onderzoek. Ook lanceerden zij op Luizendag een informatieve instructiefilm over de bestrijding van hoofdluis.
Hoofdluis is nog steeds in groten getale aanwezig op de hoofdhuid van kinderen op de basisschool. Door regelmatig kammen wordt verspreiding van deze vervelende parasiet voorkomen. Het LSH wil met de Luizendagen alle ouders en verzorgers bewust maken, van de noodzaak om de haren van hun kinderen regelmatig te controleren op luizen en neetjes.
Luizendag 2012
De ruim vierhonderd basisscholen die zich opgaven voor Luizendag ontvingen gerichte informatie voor ouders en kinderen. Ouders werd hierin gevraagd om één dag eerder, op 28 februari, het haar van hun kinderen te kammen, om te zien of er hoofdluis of neten in zaten. Ouders die hier nog geen ervaring mee hadden vonden in de informatie instructies hoe ze dit het meest effectief konden doen. Op Luizendag zelf werden de kinderen op school gecontroleerd. De voorzitter van het LSH, Ingrid Ligthart benadrukt: “De Luizendag is een ludieke manier om ouders en kinderen te informeren over hoofdluis en ze te herinneren aan het belang van kammen. Dit is helaas nog steeds heel hard nodig”. Een aantal basisscholen in Nederland hanteren een ander vakantieschema en controleerden daarom een week later.
Onderzoek
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet onderzoek naar de verschillen in erfelijke eigenschappen van hoofdluizen. Hiervoor zijn levende neten of luizen nodig. Luizenteams en ouders worden opgeroepen om gevonden neten direct naar het RIVM op te sturen. Het RIVM lanceert op Luizendag ook een informatieve instructiefilm voor ouders en scholen over hoofdluis. Deze film is te zien op we website van het RIVM. Kijk voor meer informatie ook op: www.hoofdluis.org
Landelijk Steunpunt Hoofdluis
Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) is een onafhankelijke vereniging met als doel om het aantal besmettingen met hoofdluis in Nederland terug te brengen. Dit wil het LSH bereiken door het geven van voorlichting aan ouders en het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek.
Luizendag wordt ondersteund door het RIVM en gesponsord door XTLuis.
Meer informatie kunt u vinden op het landelijk steunpunt hoofdluis.
Ook de protocol kunt u terug vinden op GGD Zeeland.