Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Stent for Life initiatief krijgt steun stentproducent Alvimedica

Datum: donderdag 1 november 2012

Bron: Actueel Nieuws

1 november 2012 -

Uitgebreid trainingsprogramma om overlevingskansen bij hartaanval te verbeteren

Amsterdam  (NB) - De innovatieve stent- en katheterproducent Alvimedica maakt bekend dat het zich voor lange termijn verbindt aan Stent for Life. Dit Europese initiatief zet zich in voor het terugdringen van het aantal dodelijke slachtoffers van hartaanvallen door verbeterde toegang tot dotteroperaties en voorlichting over deze techniek.

Alvimedica heeft besloten Platinum Partner te worden, het hoogste niveau van partnerschap, waarmee het Stent for Life ondersteunt door training voor medisch personeel en onderwijs voor patiënten te verschaffen in landen die deelnemen aan Stent for Life.

Verbeterde toegang tot levensreddende procedures

Stent for Life is in 2009 opgericht in Barcelona door een groep vooraanstaande hartspecialisten en richt zich op het verbeteren van toegang tot dotteren - in medische termen percutane coronaire interventie (PCI).

“De laatste paar jaar hebben we radicale doorbraken gezien binnen de cardiologie, waarbij minimaal ingrijpende procedures duizenden levens redden en de levenskwaliteit van hartpatiënten verbeteren”, zegt Dr. Cem Bozkurt, CEO van Alvimedica. “We zijn vastbesloten om te doen wat we kunnen om de toegang tot deze verbeteringen te vergroten en zijn verheugd dat we de kans hebben om dit te doen door middel van het Stent for Life programma.”

Het is aangetoond dat dotteren het meest effectieve middel is om STEMI-patiënten (mensen met levensbedreigende hartaanvallen, veroorzaakt door zwaar geblokkeerde hoofdslagaders) te behandelen. Momenteel varieert de toegang tot PCI tussen slechts 5% tot zelfs 92% binnen Europa. Het campagnedoel van Stent for Life is om dat niveau te verbeteren tot boven 70%. De behoefte aan zo’n interventie wordt vaak niet tijdig geconstateerd. Landen die zich achter het initiatief geschaard hebben, hebben snelle vooruitgang geboekt bij het adresseren van het gebrek aan toegankelijkheid en verlaatte behandeling. In 2009 had slechts 9% van de Grieken toegang tot dotteren, in 2011 was het niveau van dekking al gestegen tot 32% na de inspanningen om het probleem onder het licht te brengen. Momenteel hebben 13 nationale cardiologische verenigingen zich bij Stent for Life gevoegd. Met hun inzet stimuleren ze de medische gemeenschap, industrie, regering, patiëntengroepen en patiënten om samen te werken om gezondheidssystemen en medische praktijken vorm te geven om de toegang tot deze levensreddende methode te verbeteren.

In het verleden waren er zeer indringende operatieve ingrepen nodig bij de behandeling van volledige slagaderlijke verstoppingen die hartaanvallen veroorzaken. Deze waren zwaar voor de patiënt en vereisten lange revalidatieperiodes. Die belastende bypass hartoperaties worden tegenwoordig steeds vaker ingeruild voor nieuwere behandelingen, zoals trombolyse en dotteren, operaties die eenzelfde effect hebben maar minder ingrijpend zijn. De patiënt heeft bovendien minder last van bijkomende ziektebeelden en heeft een aanzienlijk kortere revalidatietijd.

Dotteren is een niet-chirurgische procedure waarbij geblokkeerde aderen opnieuw geopend worden zodat de bloedstroom naar het hart hersteld wordt. Tijdens de procedure worden meestal kleine metalen ondersteuninkjes aangebracht in de aderen, die stents genoemd worden. Zo blijven de aderen open. Stents geven een vitale ondersteuning aan de muren van de slagaderen, waardoor de kans dat een gevaarlijke blokkade terug komt wordt geminimaliseerd.

Er is een overvloed aan wetenschappelijk bewijs dat hervasculering bij STEMI-patiënten vergeleken met trombolitische therapie, voorheen de meest gebruikte manier van zorg, levens redt en de kans dat hartaanvallen en attaques terugkomen, vermindert. Het snel beginnen met deze behandeling – idealiter binnen twee uur na een STEMI – wordt gezien als de sleutel tot het voorkomen van hartschade op de lange termijn en het behoud van de levenskwaliteit van de patiënt hierna.

Innovatieve stents en katheters

Alvimedica specialiseert zich in het maken van vooruitstrevende stents en katheters, voornamelijk wanneer die gebruikt worden bij indringende slagaderlijke interventies. Het bedrijf is de marktleider binnen haar veld in Turkije en verkoopt aan 30 landen wereldwijd. Ondersteund door een sterk Onderzoeks- en Ontwikkelingsteam in Assen, Nederland, produceert Alvimedica meer dan 1,000 verschillende stent- en katheterproducten in 10 verschillende productlijnen. Alvimedica heeft tevens toegewijde Onderzoeks- en Ontwikkelingsfaciliteiten bij Istanbul, Turkije en werkt samen met vooraanstaande universiteiten overal ter wereld.

*STEMI staat voor ST-elevated myocardial infarction, een type hartaanval. Volgens de World Health Organisation (WHO) zijn hartaanvallen wereldwijd de meest voorkomende doodsoorzaak.

Over Stent for Life

Stent for Life richt zich op de verbetering van zorg en de toegang die patiënten hebben tot levensreddende indicaties van primary percutaneous coronary intervention (pPCI), waardoor dit het aantal sterfgevallen en ziektebeeld van patiënten die aan acute slagaderlijke syndromen (ACS) leiden vermindert en verlicht. Nationale cardiologische verenigingen in 13 landen hebben een verklaring ondertekend waarin men verklaart dat er effectieve maatregelen getroffen zullen worden om de Stent for Life Initiatief Missie in hun land te vervullen. Onder deze landen vallen Bulgarije, Egypte, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal, Roemenie, Servië, Spanje en Turkije. Recentelijk hebben ook Oekraïne, Bosnië Herzegovina en het Siberische district van de Russische Federatie zich bij het initiatief aangesloten. Elk land implementeert een actieplan om de toegang van patiënten tot pPCI te verbeteren. Het Stent for Life initiatief werd opgericht door de samenwerking van de European Association of Percutaneous Cardiovascular Interventions (EAPCI), een geregistreerde tak van de European Society of Cardiology (ESC), en EuroPCR, tijdens de EAPCI General bijeenkomst tijdens het ESC Annual Congress 2009 in Barcelona.

Over Alvimedica

Alvimedica is opgericht in 2007 en richt zich op innovatieve stents en katheters die een ware revolutie betekenen voor interventionele cardiologie, waardoor ze levens redden en de levenskwaliteit van hartpatiënten over de hele wereld verbeteren. Het state-of-the-art productiecentrum, in Catalca, Turkije, is trotse eigenaar van een van de grootste seriele ruimtes ter wereld. De Onderzoeks- en Ontwikkelingscentra in Assen en Catalca hebben een portfolio met betrekking tot interventionele cardiologie geproduceerd dat uit meer dan 1,000 producten in tien productlijnen bestaat. Dankzij de toewijding aan excellentie en kwaliteit heeft Alvamedica marktleiderschap in Turkije weten te bereiken. Het bedrijf groeit snel en is van plan om de verkopen verder uit te bereiden dan de 30 landen waar het al actief is. De geavanceerde catalogus bevat onder meer de vooruitstrevende sirolimus emiterende stent Coracto, wereld klasse roestvrijstalen en kobalt chromen metaalstents, angioplastie ballonnen, leidende katheters en leiddraden. Het bedrijf is van plan om de interventionele cardiologiemarkt te blijven revolutionaliseren door middel van de ontwikkeling van een volledig biologisch afbreekbare slagaderlijke stent, die compleet door het menselijk lichaam wordt opgenomen zodra zijn taak volbracht is.


Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
10 maanden geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
1 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
2 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
2 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
2 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
2 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
2 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
2 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
2 jaar geleden via Ikvergelijk.nu
De feiten over de criminaliteit bij de politie
ANN - Als we de DS de Sentor moeten geloven, dan heeft de gemeente Deventer een stap gezet om te..
2 jaar geleden via Actueel Nieuws