Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Leidingfabrikant winnaars Warmtenetwerk Award

Datum: donderdag 11 oktober 2012

Bron: Actueel Nieuws

11 oktober 2012 -

Den Bosch (NB) - Op de jaarbijeenkomst op 10 oktober van de stichting Warmtenetwerk maakte de jury de winnaars bekend van de Best Practice Award 2012 en de Innovation Award 2012. Westpoort Warmte, het warmtenet van Afval Energiebedrijf Amsterdam en NUON, leverde volgens de jury de beste combinatie in de praktijk van CO2-reductie, aandeel duurzame warmte, innovatie en uitbreiding. Het door het Nederlandse bedrijf Thermaflex ontwikkelde systeem van prefabricage van warmtenetten won de Innovation Award 2012.

De best presterende warmtenetten

De in 2011 daadwerkelijk gerealiseerde vermindering van de emissie van CO2, het aandeel groene warmte, innovatie en groei waren de aspecten waarop de vakjury de inzendingen voor de Warmtenetwerk Best Practice Award moest beoordelen. Dat bleek nog een lastige klus want er waren een viertal genomineerden met uitzonderlijk goede praktijkcijfers. Zo haalde Essent bij Noordwest Entree Maastricht negentig procent reductie op CO2 door het gebruik van restwarmte van papierfabriek Sappi voor verwarming, koeling en opwekking van stroom met aardgasexpansie.  Melkveehouder Gerrit Jan van Beek scoorde heel hoog met duurzaamheid. Hij leverde groene warmte vers van de koe voor de Polderwijk in Zeewolde. Zijn aandeel in de totale warmteproductie voor deze wijk was 67 procent , terwijl hij met biogas meer groene stroom produceerde dan de wijk verbruikte. Van Beek verdubbelde dit jaar de productie van energie en realiseerde de eerste biogashub van Nederland, waardoor er volodoende duurzame energie is voor de toekomstige groei van de Polderwijk..

Twence Afval en Energie zorgde voor een gigantische reductie van CO2met de levering van stoom aan AKZO Nobel Chemicals in Hengelo. Twence leverde daarnaast ook nog warmte aan het net van Essent in Enschede..

Voor de vakjury was Westpoort Warmte winnaar vanwege de diversiteit van groene warmtebronnen en de sterke groei van het warmtenet in Amsterdam. De groene warmte komt van de afvalenergiecentrale van AEB en van de rioolwaterzuivering en  van de biobrandstoffenfabriek Orgaworld Greenmills. Het nieuwe warmtenet in Amsterdam-Noord wordt aan deze bronnen gekoppeld met een spectaculaire kruising van het IJ.

Veel innovaties bij warmtenetten

De innovatiekracht van de Nederlandse bedrijven op het gebied van warmte- en koudenetten is opmerkelijk. Maar liefst veertien genomineerden waren aanwezig op de jaarbijeenkomst van Warmtenetwerk hun inzending en ze presenteerden bepaald geen papieren tijgers. De meeste inzenders waren al gestart met de realisatie van hun plannen zoals het Smart Climate Grid Roosendaal, Warmtenet Dordrecht, Warmtenet Nijmegen, Stoomloop Botlek, Green Well Westland en adsorptiekoeling Loevenhout en enkelen konden zelf al hun eerste praktijkresultaten presenteren.  Zo haalt het warmtenet op geothermie in de Koekoekspolder te IJsselmuiden al een aardgasbesparing van 70 procent en toonde Léon Lankester van Agro Adviesburo een forse besparing bij de levering van warmte en koude bij Afvalzorg en  tuinder Bak in Assendelft.

De leidingfabrikant Thermaflex met internationaal hoofdkantoor en fabriek in Waalwijk won de Innovation Award met een door haar ontwikkeld systeem voor prefabricage van warmte- en koudenetten. Thermaflex levert voorgeïsoleerde leidingen met voorgemonteerde aftakkingen op rol. Het eerste praktijkproject met dit concept werd gerealiseerd bij Warmtenet Hengelo. Het concept werkt uitstekend in de praktijk. In één dag werd een straat voorzien van warmteleiding inclusief de huisaansluitingen.

Publieksprijzen

De ongeveer honderd deelnemers aan de jaarbijeenkomst van Warmtenetwerk konden hun stem uitbrengen op basis van een pitch van 2 minuten door elke genomineerde inzender. Dat leverde een ander resultaat op dan dat van de vakjury. Het grote enthousiasme van melkveehouder Van Beek, die in Zeewolde warmte vers van de koe levert, resulteerde in een klinkende overwinning voor hem bij de Best Practice Award Publieksprijs. Bij de innovaties was de keus moeilijker. Geothermie Koekoekspolder en de nieuwe warmtepomp van Ecoon Exergy eindigden op een gedeelde eerste plaats.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
4 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
7 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
7 jaar geleden via Ikvergelijk.nu