Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Wereldwijd grondwatergebruik is te groot

Datum: donderdag 9 augustus 2012

Bron: Actueel Nieuws

9 augustus 2012 -

Het wereldwijde grondwatergebruik is ongeveer 3,5 keer te groot. In belangrijke landbouwgebieden worden de grondwatervoorraden zodanig uitgeput dat 1,7 miljard mensen gevaar lopen. Dat volgt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en de McGill University (Canada) dat deze week is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. “Dankzij de door ons ontwikkelde ‘grondwatervoetafdruk’ kunnen landbouwactiviteiten in een land worden verduurzaamd.”

Grondwatervoetafdruk

De onderzoekers ontwikkelden een nieuwe methode om de balans tussen grondwatergebruik en grondwateraanvulling in een gebied uit te drukken: de 'grondwatervoetafdruk'. Dit is het landoppervlak dat nodig is om grondwateronttrekking in een gebied in balans te brengen met de aanvulling door regen, waarbij er ook nog voldoende rivierafvoer overblijft om ecosystemen levensvatbaar te houden. “Met deze grondwatervoetafdruk kunnen wij nu wereldwijd per regio zien of grondwater op een duurzame manier wordt gebruikt, of dat er uitputting ontstaat”, aldus Marc Bierkens, leider van het Utrechtse team. “Wordt de grondwatervoetafdruk groter dan één, dan is er sprake van niet-duurzame onttrekking.”

20% put grondwater ernstig uit

“De wereldwijde grondwatervoetafdruk is meer dan 3,5 keer zo groot als alle grondwaterrijke gebieden in de wereld”, zegt Yoshihide Wada, een van de auteurs verbonden aan de Universiteit Utrecht. “Toch heeft 80% van de grondwaterrijke gebieden een duurzame grondwatervoetafdruk – dat wil zeggen: kleiner dan 1. Dit betekent dat in de overige 20% de grondwatervoorraad zwaar uitgeput wordt. Op termijn vormt dit een bedreiging voor de bestaanszekerheid van 1,7 miljard mensen die nu in deze gebieden – vooral in Azië en Noord-Amerika – wonen” (zie wereldkaart 1). Dat in deze gebieden toch zoveel grondwater onttrokken kan worden, komt omdat de voorraad al lang geleden is opgebouwd.

Landbouw verplaatsen of opschalen

De onderzoekers hebben met de grondwatervoetafdruk de regionale verschillen in duurzaam grondwatergebruik inzichtelijk gemaakt. Hierdoor kunnen beleidsmakers en overheden zien waar de landbouw het grondwater uitput en waar nog grondwater gebruikt kan worden om de landbouwproductie te verhogen (zie wereldkaart 2). Op deze manier kan grondwater beter beheerd worden. “Zo is het mogelijk om de productie te verplaatsen naar aangrenzende gebieden die nog voldoende grondwater hebben, of de balans te wijzigen door grondwateronttrekking te verminderen of de grondwateraanvulling op te voeren”, aldus Rens van Beek van de Universiteit Utrecht. “Dankzij onze ‘grondwatervoetafdruk’ kan worden nagegaan of landbouwactiviteiten in een land verduurzaamd kunnen worden.”

Eerdere onderzoeken

De Utrechtse wetenschappers doen al jaren onderzoek naar het wereldwijde grondwatergebruik. Dit jaar ontdekten zij dat een aanzienlijk deel van het irrigatiewater op een niet-duurzame manier gewonnen wordt (nieuwsbericht). Ook concludeerden zij dit jaar in een ander onderzoek dat het oppompen van grondwater de komende jaren een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde zeespiegelstijging zal vormen (nieuwsbericht).

Publicatie

Tom Gleeson, Yoshihide Wada, Marc Bierkens en Rens van Beek, ‘Water balance of global aquifers revealed by groundwater footprint’, Nature, 2012.

Wereldkaarten






Wereldkaart 1: Grondwatervoetafdruk

De donkerblauwe gebieden hebben een grondwatervoetafdruk kleiner dan 1; hier is grondwateronttrekking ook op de lange termijn duurzaam. De rode gebieden in Noord-Amerika en Azië hebben echter een veel grotere grondwatervoetafdruk. Die van de Upper Ganges is zelf 54 keer groter. Het gebied zou dus eigenlijk 54 keer groter moeten zijn om de neerslag op te vangen die nodig is om de huidige grondwateronttrekking mogelijk te maken. Grondwater in gebieden met een grote grondwaterafdruk wordt ernstig uitgeput. Het staafdiagram laat zien dat voor de meeste gebieden (80%) de grondwatervoetafdruk kleiner dan 1 is. Hier gebruikt men grondwater op een duurzame manier.





Wereldkaart 2: Uitbreiden landbouwactiviteiten

In veel gebieden kan de voedselproductie worden opgeschroefd, waarbij het grondwatergebruik toch duurzaam blijft. Deze gebieden zijn groen weergegeven en hebben een grondwatervoetafdruk kleiner dan 1. In de rode gebieden is al sprake van grondwateruitputting en is verdere uitbreiding van landbouwactiviteiten niet duurzaam. Gebieden waar geen regionale grondwateropslag aanwezig is, maar waar wel een toename in landbouwopbrengst mogelijk is, zijn wit gelaten. Gebieden waar geen hogere landbouwopbrengst mogelijk is, zijn met grijs afgedekt.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu