Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

De aanpak van wietkwekerijen zal eeuwig duren

Datum: maandag 16 juli 2012

Bron: Actueel Nieuws

16 juli 2012 -

NEDERLAND (AN030) - De laatste tijd hoor je steeds meer dat hennepkwekerijen worden gevonden door de politie. Mensen met een eigen hennepkwekerij verbouwen zelf wiet, om dit vervolgens door te verkopen of in sommige gevallen ook voor eigen gebruik. Je kan er een aardig zakcentje mee verdienen. Wat voor menigeen ook de reden is voor het beginnen van een uitgebreide wietkwekerij. Nu lijkt het afgelopen met het ‘gedoogbeleid’ voor deze kwekerijen. De politie ziet de kwekerijen niet meer door de vingers, maar pakt ze harder aan dan we eerder gewend zijn. Wie zijn de mensen die zich bezig houden met het verbouwen van wiet? En waarom worden ze nu ineens zo aangepakt?

 

Een extra zakcentje
Onderzoekers van de Universiteit Tilburg hebben de thuiskwekers in kaart gebracht in hun onderzoek ‘Thuiskwekers van Hennep in Beeld’. Uit hun onderzoek blijkt dat het snelle geld meestal het motief is om een eigen hennepkwekerij beginnen. Veel telers vallen in de sociaal economisch zwakke bevolkingsgroep. Dit is een groep met een laag inkomen die niet meer is dan 1500 euro per maand. Veel moeten rondkomen van een sociale uitkering of hebben een baan met een laag inkomen. Ook arme studenten, bijstandsmoeders en zelfs bejaarden wagen zich aan de hennepteelt om een extra zakcentje erbij te verdienen. Mensen met hoge schulden zien een eigen hennepkwekerij als redmiddel om zo snel mogelijk van hun schulden af te komen. De snelle en hoge inkomsten zijn ook zeer aantrekkelijk. Er zijn hennepkwekers die dankzij een hennepkwekerij hun uitbundige levensstijl kunnen financieren, zoals veel feesten, mooie kleren en goede vakantie Een soort leven wat verslavend werkt en ook anderen inspireert een hennepkwekerij te beginnen.

 

De regelaars

Naast de eigen kwekers zijn er ook mensen die zich enkel bezig houden met de organisatie van hennep kweken. Deze mensen bezitten geen eigen hennepkwekerij, maar laten dit door iemand anders doen. Het onderzoek ‘De wereld achter de wietteelt’ van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Tilburg komen deze exploitanten aan bod. Personen die een kwekerij opzetten in de woning of bedrijfspand van iemand anders en vervolgens delen in de opbrengst. Volgens het onderzoek bestaan er twee verschillende exploitanten. De eerste houdt zich enkel bezig met de financiering en het opzetten van de hennepkwekerij. Voor de tweede groep is de hennepteelt maar een klein onderdeel van de activiteiten en is daarnaast vaak betrokken bij een grotere drugshandel. De manier waarop exploitanten aan hun mensen komt kan via het eigen sociale netwerk zijn. Vrienden en kennissen die extra geld willen verdienen kloppen aan bij een exploitant en worden zo verder geholpen. Maar soms kan het ook door middel van dwang en intimidatie tot stand komen. Met name in het geval als er iets mis gaat, wanneer de kwekerij ontdekt wordt door de politie of wanneer de oogst mislukt. Dan is een exploitant natuurlijk allerminst blij, zeker omdat er de exploitant mee geïnvesteerd heeft.

 

Wiet als medicijn
Een andere reden om een eigen hennepkwekerij of handel te beginnen is voor eigen gebruik. Dit is maar een kleine groep mensen, maar ze bestaan. Wiet wordt niet alleen gebruikt voor recreatief gebruik. Ook mensen die lijden aan ziektes hebben veel baat bij een joint. Patiënten die lijden aan een ziekte als onder meer reuma, multiple sclerose, ziekte van crohn en kanker hebben veel baat bij het gebruik van marihuana. De wijze waarop ze dit zichzelf toedienen varieert van roken, thee tot aan verdampen. Op de website Mediwiet lees je veel ervaringen van deze marihuanagebruikers en hoe dit hun leven heeft verbeterd. Voor deze mensen is het niet altijd makkelijk aan wiet te komen en ook deze mensen uit deze groep besluit soms zelf wiet te verbouwen.

De omstreden coffeeshops
Door de coffeeshops was het voor iedereen makkelijk om aan marihuana te komen. Het is een aanpak van Nederland die al jaren omstreden is in binnen- en buitenland. De reden voor deze aanpak is geweest om de illegale handel en drugsorganisaties de kop in te drukken. Door de vrije legale handel van wiet en hasj houd je de gebruikers in een ruimte als de coffeeshops en beheers je de verkoop en prijzen van wiet en hasj. Het is een manier om de criminaliteit in de hand te houden.
Als marihana op straat verkocht wordt, gaan handelaars experimenteren met de prijzen. De prijs van wiet wordt al snel niet meer toegankelijk voor de jonge gebruikers. Deze gebruikers zullen niet snel stoppen met het gebruik van wiet. Ze gaan manieren zoeken om aan hun geld te komen om hun wiet te kopen, door te stelen bijvoorbeeld. Vervolgens kunnen ze niet meer terecht in hun vertrouwde coffeeshop. Deze is door alle regels gesloten of kan niet meer iedereen toelaten. Gevolg is meer wietrokers op straat, wat leidt tot meer overlast. Om maar niet te spreken van de gevolgen van de overlast.

De wietpas
De provincie Noord-Brabant had al enige tijd last van overlast en criminaliteit. Door de regels voor coffeeshops strikter te maken, hopen ze de de criminaliteit terug te dringen. Vanuit dit oogpunt is de wietpas ontstaan. Een pas waarmee coffeeshops een besloten club worden, waarbij alleen leden met een wietpas wiet of hasj kunnen kopen. In tegenstelling tot vroeger kan nu niet iedereen de coffeeshop binnen lopen om softdrugs te halen. Door softdrugs minder toegankelijk te maken, verwachten overheid en instanties dat het gebruik van softdrugs naar beneden gaat en zo ook de criminaliteit. Uit recent onderzoek lijkt niets minder waar. Op 7 juli jl. vermeldden diverse media dat sinds de invoering van de wietpas de illegale straathandel is toegenomen. Er is een telefonisch netwerk ontstaan met telefoonnummers die gebeld kunnen worden voor de levering van wiet. De toename van de illegale drugshandel en het netwerk dat daarbij betrokken is voor de politie niet bij te benen.

Verborgen praktijken
De laatste tijd worden steeds meer hennepkwekerijen aan banden gelegd. Voorheen was het in eerste instantie makkelijk en aantrekkelijk om je eigen hennepkwekerij te beginnen. Je haalde de benodigde spullen in huis, een aantal wietplanten en kweken maar. Je bouwde je eigen voorraad wiet, voor de handel en wie weet voor eigen gebruik. Nu is de politie echter een heksenjacht begonnen op hennepkwekerijen. Een tendens dat parallel loopt met de invoering van de wietpas. Dat het gebruik van softdrugs terugneemt door de wietpas, dat is het ideale scenario om te bedenken. Een wat minder ideaal maar realistischer gevolg is de toename van de illegale straathandel van de softdrugs. En het blijkt nu dat het inderdaad die kant op gaat. Mensen gaan andere manieren zoeken om aan softdrugs te komen. Maar de wiet moet nog altijd ergens verbouwd worden. De aanpak van illegale hennepkwekerijen is daar weer een maatregel van. De ene kwekerij naar de andere wordt ontdekt en ontmanteld. De vraag is of hiermee het gebruik en de gevolgen tegen worden gegaan. Mensen in deze wereld vinden hoe dan ook een manier om hun handel en/of hun wietgebruik voort te zetten. Hoe ze dat doen, dat weten alleen zij. En het gaat een hele klus voor de overheid en politie worden om die beweging voor te zijn.

© Vera Calmer
Redactie: Actueel Nieuws 030
 


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
4 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
7 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
7 jaar geleden via Ikvergelijk.nu