Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Stuur je ons straks weer de straat op

Datum: woensdag 23 mei 2012

Bron: Actueel Nieuws

23 mei 2012 -

De 133 overgebleven vluchtelingen in het kamp, wachten op ontruiming. Veel mensen proberen de minister nog op andere gedachten te brengen. "Door ons op te pakken en op te sluiten, verdwijnen we niet", zegt Ali Mohamed Abdille, Somalische actievoerder. Verschillende kamerleden wezen daar ook op in het spoeddebat over het kamp 15 mei. Na enkele uren, dagen of maanden opsluiting worden ze vrijgelaten en belanden weer op straat. 

 

Advocaat Marcel Schuckink Kool (070) heeft een kort geding aangespannen en bezwaar gemaakt tegen ontruiming waartoe de burgemeester opdracht zou hebben gegeven. Hij heeft een voorlopige voorziening aangevraagd (vovo) om te zorgen dat in afwachting van dit bezwaar niet tot ontruiming over wordt gegaan.

 

Afghanen gevlucht - rest niet uitzetbaar

De Afghanen zijn gevlucht uit angst voor uitzetting. Alle anderen aanwezigen in het kamp, 133 vluchtelingen en enkele Nederlanders, zijn onuitzetbaar. De kerkelijke organisaties Kerk in Actie in INLIA wezen de minister er in een brief op (16 mei) dat dit 'interstatelijk' probleem, waarbij landen hun onderdanen niet terug nemen, niet afgewenteld kan worden op 'angstige vluchtelingen en maatschappelijke organisaties'. 

 

Onuitzetbaren in Duitsland wel status

"In Duitsland krijgen mensen die niet uitzetbaar zijn, een gedoogdenstatus, 'Duldung', dus zo gek is het niet dat we hierom vragen", zegt Ali Mohamed Abdille een van de actievoerders. De actievoerders uit verschillende landen wijzen er al steeds op dat je Duitsland ook meer kans hebt op asiel maar toch mogen ze daar niet heen. Als ze daar asiel vragen, worden ze teruggebracht naar Nederland.

 

Leugens over Somalië

Somaliërs van tentenkamp 1 + 2 en de derde groep in het huidige kamp, lieten gisterenavond weten dat ze bezig zijn een dossier te vormen met alle belangrijke stukken om hun zaak te steunen. Volgens hen staan in de brief van de minister 'leugens'. Zo hebben ze een opname van de BBC waarin de Somalische 'regering' de TFG zegt dat het niet waar is dat ze een deal hebben met Nederland over terugname van vluchtelingen. De TFG wil daar naar eigen zeggen niet aan meewerken. Dit is bevestigd door verschillende TFG-vertegenwoordigers. Advocate Sinoo uit Utrecht is bezig hiervan een vertaling te laten maken.

Ook is de informatie in de brief van Leers van gisteren over terugkeer van Somaliërs en veiligheid in strijd met het eigen ambtsbericht van 29 februari jl.Daarnaast zijn UNHCR en andere mensenrechtenclubs het er niet mee eens dat sommige vluchtelingen volgens de minister wel terug kunnen naar Zuid/Centraal Somalië dat volgens de hele internationale gemeenschap als onveilig wordt beschouwd. 

 

Onveilig vliegveld

Ook is allang juridisch uitgevochten dat het vliegveld van Mogadishu wel degelijk in onveilig gebied ligt. De minster is al eerder teruggekomen op zijn bewering dat het 20 km buiten de stad zou liggen, dat bleek niet waar te zijn. Ook is het totaal niet duidelijk waarom de minister denkt te weten dat Somaliland zou meewerken aan 'terugname' van mensen die via Mogadishu reizen, op basis van een deal met de TFG, niet direct vrienden van Somaliland, terwijl de reis ook nog eens zonder officiële reis-, id- en nationaliteitsbewijzen gaat. 

Eerder is ook de vrijwillige terugkeer mislukt van ondermeer een van de jongens in het tentenkamp. Hij werd in november jl geweigerd in Mogadishu en twee weken gevangen gezet in Nairobi en belandde uiteindelijk weer op straat in Nederland. "Niet sluitend" noemden vele politici het beleid 15 mei in het debat. 

 

Bewijzen van vluchtelingen zelf niet erkend

De Somaliërs hebben ook grote kritiek op de taalanalyses op grond waarvan hun afkomst bepaald wordt. De helft van de groep van tentenkamp 1+2 heeft twee tegengestelde rapportages op zak waarmee hun herkomst 'bewezen' wordt, sommigen beschikken over andere bewijzen dat ze uit onveilig gebied komen zoals een verklaring van de ambassade, "maar de IND erkent alleen bewijzen die in hun straatje passen", zeggen ze. 

Zowel de Irakezen, Somaliërs en Iraniërs wijzen erop dat bewijzen uit andere bronnen niet serieus worden genomen. Vaak worden die als 'onverifieerbaar' afgedaan, 'te laat ingebracht' of 'niet onafhankelijk'. Vaak wijkt de IND af van de mening internationale onafhankelijke deskundigen.

actueel, actueel nieuws, nieuws, Actueel Nieuws 030, dagelijks nieuws, nieuws actueel,

Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
4 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu