Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Insecten een duurzaam ingrediënt

Datum: maandag 7 mei 2012

Bron: Actueel Nieuws

7 mei 2012 -

Tijdens de duurzaamheidsdag op 2 juni op het manifestatieterrein Imkerspark in Houten zal het eerste Nederlandse insectenkookboek te koop zijn en auteur Henk van Gurp is aanwezig om een kookdemonstratie te geven en hapjes te laten proeven.
 

Insecten eten is niet alleen spannend, gezond of lekker, maar bijna onvermijdelijk. De manier waarop we momenteel vlees en ander voedsel produceren is het grootste obstakel voor een duurzame samenleving.
 

 Het eerste Nederlandse Insectenkookboek werd 17 april jl. gepresenteerd in Restaurant van de Toekomst in Wageningen. Prinses Maximanam het eerste exemplaar in ontvangst bij haar thuis op de Eikenhorst en het tweede exemplaar werd aangeboden aan Professor Louise Fresco, voormalig Assistant Director-General bij de FAO van de VN in Rome. Samen met  Henk van Gurp heeft ze de grootste sprinkhanentaart ter wereld aangesneden tijdens deze feestelijke gebeurtenis
 

Het insectenkookboek is geschreven door drie deskundigen, Arnold van Huis en Marcel Dicke van Wageningen University en kookdocent Henk van Gurp van Rijn IJssel Vakschool Wageningen, onder coördinatie van boekenmaakster en vormgeefster Caroline Zeevat .
 

 Insecten zijn in Nederland en België inmiddels ruimschoots beschikbaar voor menselijke consumptie, maar hoe maak je ze klaar? Daarvoor is Het Insectenkookboek geschreven. Het boek bevat tientallen recepten, die makkelijk te bereiden zijn met overal verkrijgbare ingrediënten. De recepten zijn van insectenkok Henk van Gurp, die al twintig jaar ervaring heeft met het smakelijk bereiden van insecten. Bovendien staat het boek vol met achtergrondinformatie over hoe insecten wereldwijd gegeten worden en hoe duurzaam en gezond ze zijn. Naast Herman Wijffels, geven ook topkok Pierre Wind, meesterpatissier Robèrt van Beckhoven, insectenkwekers, en food designers hun visie op insecten eten.
 

Momenteel vergt de productie van vlees 70 procent van het mondiale landbouwareaal. De kweek van insecten (meer dan 1800 insectensoorten worden gegeten) neemt slechts een fractie van dat oppervlak in. De voedingswaarde van insectenvlees is vergelijkbaar met die van gewoon vlees, terwijl voor de productie van één kilo eetbaar product de koudbloedige insecten veel minder voer nodig hebben dan warmbloedig vee: vier maal minder dan voor een varken en 12 maal minder dan voor een rund. Ten slotte is de uitstoot van broeikasgassen wel honderd keer lager dan bij een varken of rund. Insecten vormen dus een duurzame en economisch interessante oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk.
De introductieweg van insecten als een prima alternatief voor traditioneel vlees kan lopen via hobbykoks en andere kokerijliefhebbers met verrassende, verfijnde, kortom culinaire gerechten.
 

Insecten als eten is in Nederland nog geen alledaagse kost. Een psychische drempel lijkt westerlingen te weerhouden een hap te nemen van gebarbecuede palmkeverlarven, sprinkhanensalade of gefrituurde libellenlarven; eiwitrijke lekkernijen waar tachtig procent van de mensheid van smult. Insecten eten is nuttig, vindt bijvoorbeeld de vooraanstaande econoom Herman Wijffels: “Het is nog niet helemaal tot ons doorgedrongen, maar voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zitten we in de situatie dat we onze natuurlijke hulpbronnen aan het uitputten zijn.” Wijffels is één van de gezaghebbende opinieleiders die voor Het Insectenkookboek geïnterviewd zijn. Zijn pleidooi ondersteunt de noodzaak om een alternatief te vinden voor de behoefte aan hoogwaardige bronnen van eiwit voor een wereldbevolking die groeit naar negen miljard mensen in 2050 en met een stijgende welvaart. Daardoor neemt de vraag naar dierlijke eiwitten met 73 procent toe met bijbehorende belasting voor het milieu.
 

Publicatie
Het Insectenkookboek, door Arnold van Huis, Henk van Gurp en Marcel Dicke, verschijnt 17 april 2012 bij Uitgeverij Atlas/Contact. Gebonden, geheel full colour en geïllustreerd. ISBN 978 90 450 2031 0, € 24,95, 192 pagina’s.
 

Foto's boven: Sprinkhanenknabbels, bereid door chef Johan Verbon, (Foto's: Lotte Stekelenburg); Markt in Laos; foto Arnold van Huis.

Kom kijken op de Duurzaamheidsdag 2 juni Manifestatieterrein Imkerspark Keercamp Houten van 11.00 tot 17.00



Reactie:

Het is onvermijdelijk dat we wereldwijd aan de 'fruit de terre' gaan. Insecten eten is duurzaam! Lees meer op http://www.duurzaaminsecteneten.nl En daarbij het is nog lekker ook... Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes ;-) 

actueel, actueel nieuws, nieuws, Actueel Nieuws 030, dagelijks nieuws, nieuws actueel,

Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu