Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: donderdag 18 juli 2013
Bron: Actueel Nieuws
Er is de afgelopen periode veel gebeurd op het gebied van AOW en pensioen. Zo stuurde staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de verruimde overbruggingsregeling voor mensen die door een AOW-gat in financiele problemen komen naar de Tweede Kamer. Het kabinet is het eens geworden over wijzigingen in de spelregels voor pensioenfondsen. En overheidswerkgevers en vakbonden hebben gesproken over aanpassingen in de ABP-regeling.
Politiecollega's die al zijn gestopt met werken worden door de verhoging van de AOW-leeftijd geconfronteerd met een zogenoemd AOW-gat, dat zij niet kunnen opvangen door langer door te werken. Zij zijn gestopt met werken in de veronderstelling dat zij met 65 jaar een AOW-uitkering zouden krijgen. In het meest ongunstige geval krijgen zij echter pas met 66 jaar een AOW-uitkering. Aan de verhoging van de AOW-leeftijd heeft het kabinet vorig jaar een beperkte overgangsregeling gekoppeld. Dat was voor de ACP aanleiding om in maart samen met veel andere bonden een civiele procedure tegen de Staat te starten (zie gerelateerd nieuws). Begin september wordt de reactie van de Staat verwacht in de vorm van een zogenoemde `Conclusie van antwoord' op de dagvaarding van de bonden.
Overbruggingsregeling
Na afspraken in het Sociaal Akkoord (april) heeft staatssecretaris Klijnsma in juni wel een verruimde overbruggingsregeling met een hogere inkomensgrens naar de Tweede Kamer gestuurd. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Als inkomensgrens geldt voor alleenstaanden twee keer het minimumloon (2938,80 euro per maand) en voor samenwonenden gezamenlijk drie keer het minimumloon (4408,20 per maand). Mensen met hogere inkomens hebben geen recht op een overbruggingsuitkering. Ook is er een vermogenstoets. Bij een vermogen hoger dan 21.139 euro per persoon vervalt het recht op deze uitkering. Het bezit van een eigen woning en pensioenvermogen telt niet mee voor de vermogensgrens. Via de Sociale Verzekeringsbank ontvangen betrokken collega's hierover informatie.
Nieuwe spelregels pensioenfondsen
Vorige week vrijdag 12 juni heeft het kabinet een voorlopig wetsvoorstel met nieuwe spelregels voor pensioenfondsen naar de Tweede Kamer gestuurd. De nieuwe spelregels hebben gevolgen voor de hoogte van de pensioenpremie en de zekerheden die pensioenfondsen bieden. De eisen voor de pensioenfondsen worden strenger. Tegelijkertijd kunnen ze echter ook voor een ander systeem kiezen met meer risico's maar minder garanties. Nadat partijen uit de pensioenwereld hun mening hebben gegeven over dit voorstel, stuurt het kabinet het definitieve wetsvoorstel eind van het jaar naar de Tweede Kamer. Meer weten over het voorlopige wetsvoorstel? Klik hier voor meer informatie over de nieuwe spelregels op de site van rijksoverheid.
Gevolgen ABP-regeling
Door alle wetswijzingen is het onvermijdelijk dat de ABP-regeling moet worden aangepast. In 2014 wordt de fiscale ruimte voor pensioenopbouw beperkt. Vanaf 2015 zijn grotere wijzigingen nodig, omdat dan de nieuwe pensioenspelregels van kracht worden. Over die nieuwe regels is dus op zijn vroegst eind van het jaar zekerheid. Werkgevers en vakbonden hebben de afgelopen weken in de pensioenkamer gesproken over wijzigingen in de ABP-regeling. De overheidsbonden zetten in op behoud van een goede, betaalbare en toekomstbestendige regeling. Net als in december is echter ook nu weer gebleken dat de overheidswerkgevers vooral gericht zijn op versobering van de regeling, zonder het geld dat zij besparen terug te geven aan de medewerkers. De ACP wil eerst zekerheid over de wettelijke kaders, voordat er onomkeerbare besluiten worden genomen over de toekomst van de pensioenregeling voor politiecollega's.
Bron: Nieuwsbank