Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Verdachte in beroep van doodslag Dixhoorn in Hengelo

Datum: woensdag 24 juli 2013

Bron: Actueel Nieuws

24 juli 2013 -

De man die is veroordeeld voor de dood van Hengeloër Jan Diphoorn, is tegen zijn veroordeling in beroep gegaan. De man uit Goor werd twee weken geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Hij bracht Diphoorn in augustus 2011 om het leven en dumpte het lichaam in het Twentekanaal.

De verdachte zegt dat Diphoorn hem seksueel heeft misbruikt, toen ze allebei nog in Goor woonden. Diphoorn is destijds veroordeeld voor misbruik van meerdere Turkse jongens. Op de fatale avond vroeg de verdachte aan Diphoorn om sekstapes waar hij zelf in zou voorkomen. Diphoorn zei die niet te hebben waarna de verdachte de controle over hemzelf verloor en Hengeloër om het leven bracht.

21-3-2013 | 13:08

Beelden van seksueel misbruik van de moordverdachte zijn Hengeloër Jan Diphoorn anderhalf jaar geleden fataal geworden. De Turkse moordverdachte Sezgin S. heeft al in juli vorig jaar opgebiecht Diphoorn bij het Twentekanaal in Delden om het leven te hebben gebracht.

Volgens de verdachte sloegen bij hem de stoppen door, toen Diphoorn ontkende nog in het bezit te zijn van de opnames van het seksueel misbruik. Het beeldmateriaal dat in de woning van Diphoorn is gevonden, is gemaakt toen de moordverdachte 9 jaar oud was.

Meerdere buurjongetjes misbruikt

De verdachte heeft Diphoorn geschopt, geslagen, gewurgd, ontkleed en in het Twentekanaal gegooid. Daarna is hij gevlucht naar Turkije. De details van de bekentenis worden bevestigd door de advocaat van de Turkse verdachte. In het strafdossier wordt duidelijk dat Diphoorn vroeger meerdere buurjongetjes heeft misbruikt. Twee van hen hebben, uit schaamte, zelfmoord gepleegd. Ook de moordverdachte zegt door het misbruik als 9-jarige jongen psychisch in de war te zijn geraakt.

Beeldmateriaal misbruik teruggevonden

Al geruime tijd deden geruchten de ronde dat de moord te maken zou hebben met het pedofiele verleden van Diphoorn. In 2006 werd Diphoorn schuldig bevonden aan seksueel misbruik van minderjarigen. Ook de moordverdachte Sezgin S. zat in dat dossier. De rechter gaf Diphoorn toen het dringend advies niet terug te keren naar zijn geboorteplaats Goor.

Justitie heeft in de woning van Diphoorn beeldmateriaal van het misbruik van de verdachte teruggevonden. Het materiaal is op verzoek van de verdachte niet toegevoegd aan het dossier. Volgens zijn advocaat heeft de moordverdachte ook uitgebreid verklaard over het seksueel misbruik van andere buurtgenootjes. Dit zou zijn gebeurd in de toenmalige woning van Diphoorn in Goor.

Reactie van zus en broer Diphoorn

De zus van de vermoorde Diphoorn heeft vorig jaar september in de media gemeld dat haar broer "geen heilige" was, maar dat zij grote twijfels had over de verhalen van seksueel misbruik van buurtgenootjes. Toch is Jan Diphoorn in 2006 veroordeeld voor seksueel misbruik. Ook broer Henk Diphoorn heeft gereageerd in de media en ook hij herkent zich niet in de verhalen over zijn broer. De verdachte kan wat hem betreft "geen vergiffenis krijgen, maar wel vergif".

Verklaring verdachte Sezgin S.

Het strafproces tegen de 28-jarige verdachte wordt volgende week voortgezet. Volgens de raadsman van de verdachte is de strafzaak vooral opgebouwd rond de bekentenis van de Turkse man. Die verklaart na de moord op Diphoorn naar de woning van zijn ouders in Goor te zijn gereden.

Onderweg heeft hij de bebloede kleding van Diphoorn gedumpt in een kledingcontainer. Als hij ziet dat z'n ouders nog wakker zijn, blowt Sezgin S. nog wat bij een vijver in de buurt van voetbalclub Hector. Later die avond, rond middernacht, bestelt hij een taxi en laat zich naar Düsseldorf rijden. Daar koopt hij een vliegticket en vertrekt naar Turkije.

Opbiechten moord in juli 2012

Het onderzoeksteam stuit, in de loop van het onderzoek, op de naam van Sezgin S., omdat hij in de agenda van Diphoorn voorkomt. De recherche vindt het vreemd dat hij, kort na het misdrijf, is vertrokken naar Turkije. De autoriteiten in Turkije krijgen vanuit Nederland een rechtshulpverzoek. Ook de verdachte krijgt dat op enig moment te horen. Hij overlegt met z'n familie en besluit terug te keren naar Nederland. Op 10 juli 2012 meldt hij zich op het politiebureau in Hengelo. Hij gaat er samen met zijn vader naar toe en biecht de moord op.

Zoeken naar ondersteunend bewijs

De verdachte krijgt een piketadvocaat toegewezen en die adviseert hem een verklaring af te leggen. Dat doet de jonge Turk tot in detail. Hij wordt drie dagen intensief verhoord. De politie gaat op zoek naar ondersteunend bewijs, maar volgens de advocaat is dat er nauwelijks. Er zijn bijna geen technische sporen, die naar de verdachte leiden.

Wat opvalt is dat op bijna een kilometer van de vindplaats van Diphoorn sporen van het moordslachtoffer worden gevonden. De politie staat voor een raadsel. In de omgeving van de plaats delict wordt ook een zak met pruiken gevonden. Hier is geen DNA van Diphoorn of de verdachte gevonden.

Visser zag 'Aziatysche' types

Een visser meldt zich wel bij de politie. Hij ziet een auto met achterin twee 'Aziatische' types en een bestuurder met een tatoeage op zijn onderarm. De politie spreekt ook met een man die, kort voor de moord op Diphoorn, contact heeft met de vader van Sezgin S. Deze man zoekt vrijwel direct contact met een Turkse man, die wel eens contact en seks heeft met Diphoorn. Een dag later is Jan Diphoorn dood. De advocaat van de verdachte noemt dit "vreemd en opvallend".

10-7-2013 | 9:38

De rechtbank Overijssel heeft dinsdagmiddag tijdens de uitspraak in de moordzaak Jan Diphoorn uitgebreid geciteerd uit de bekentenis van de Hengeloër, die de moord heeft gepleegd. Het is niet alledaags dat de rechtbank dat doet, erkent een woordvoerder.

De rechtbank las een groot deel van het verhoor in het vonnis voor om de nabestaanden te informeren over hoe hun familielid om het leven is gekomen. De verdachte Hengeloër heeft daarover in het strafproces weinig tot niets gezegd. Hij baseerde zich op de verhoren bij de politie. Jan Diphoorn werd half augustus 2011 vermoord gevonden in het water van de zijtak van het Twentekanaal bij Delden. Hij bleek te zijn mishandeld en door verstikking om het leven te zijn gekomen.

Verklaring van visser
De verdachte Hengeloër vluchtte na het misdrijf naar Turkije, maar keerde vorig jaar terug en gaf zichzelf aan. Hij biechtte direct de moord op. Zowel Justitie, de verdediging als de rechtbank twijfelen of de Hengeloër het misdrijf wel alleen heeft begaan.

Omdat bewijslast ontbreekt en de verdachte stelt de moord alleen te hebben begaan, is dat verder niet in de uitspraak meegenomen. Wel is mogelijke betrokkenheid van derden aangestipt. Zo is er een verklaring van een visser die beweert rond het tijdstip van de moord een auto te hebben gezien langs de waterkant met twee of drie personen aan boord.

Nabestaanden in zaal

De visser is nooit door de rechtbank gehoord omdat de verdachte Hengeloër dat niet wilde. Volgens z'n raadsman blijft hij bij z'n verklaring dat hij het misdrijf alleen heeft begaan. Z'n raadsman gelooft dat niet. Tijdens het proces waren ook nabestaanden van de vermoorde Jan Diphoorn aanwezig. Het gaat daarbij onder andere om de zus van het moordslachtoffer, die tijdens het proces een zogeheten slachtofferverklaring heeft afgegeven.

10-7-2013 | 9:39

Voor het doden van Jan Diphoorn uit Hengelo moet een 29-jarige man uit Goor acht jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Almelo vandaag bepaald. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De verdachte werd in zijn jeugd seksueel misbruikt door Diphoorn, die bij de politie bekend stond als pedofiel en in 2006 ook was veroordeeld voor kindermisbruik. Hij zou het vooral hebben voorzien op jongens van Turkse komaf.

Lichaam in Twentekanaal gedumpt

In augustus 2011 keerde de 29-jarige man uit Goor terug uit Turkije, nadat hij daar zijn dienstplicht had volbracht. Bij terugkomst zocht hij contact met zijn vroegere misbruiker en eiste het beeldmateriaal op dat van het misbruik was gemaakt. Toen Diphoorn dat weigerde, werd de man woedend en wurgde hij Diphoorn.

Het lichaam dumpte hij in het Twentekanaal bij Ambt Delden. Een dag later werd het lichaam in het water gevonden. Het beeldmateriaal van het misbruik werd later door de politie in de woning van Diphoorn gevonden.

'Grote fouten in onderzoek'

De verdachte vluchtte naar Turkije. Toen de politie hem in het vizier kreeg, keerde hij terug naar Nederland en biechtte hij alles op. De rechtbank vroeg de verdachte tijdens het proces of hij het misdrijf echt alleen had gepleegd. In het dossier zitten aanwijzingen dat hij hulp zou moeten hebben gehad. Maar de verdachte blijft bij zijn verklaring dat alleen hij verantwoordelijk is voor de dood van Diphoorn.

De raadsman van de verdachte wilde dat zijn cliënt niet vervolgd zou worden. Volgens de raadsman zijn er in het onderzoek grote fouten gemaakt door politie en justitie. De rechtbank erkende dat er fouten zijn gemaakt, maar vond die niet zo groot dat een goede rechtsgang in het geding is geweest.

Bron: RTV Oost


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
4 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
7 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
7 jaar geleden via Ikvergelijk.nu