Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: woensdag 17 april 2013
Bron: Actueel Nieuws
Geneeskunde blijft onder meiden een populaire studie. Navraag bij de acht Nederlandse medische faculteiten leert dat op dit moment gemiddeld 67 procent van de studentenpopulatie in de bachelor fase uit vrouwen bestaat. Dit is een trend die al jaren aan de gang is.
Het onderzoeksrapport Trends in Beeld van het Ministerie van Onderwijs laat zien dat er in de afgelopen 60 jaar meer vrouwen zijn gaan studeren in het hoger onderwijs. Dit is voornamelijk zichtbaar in de sector Zorg en Welzijn. Sinds 1999 studeren er in Nederland zelfs meer vrouwen dan mannen; een trend die zich sindsdien heeft doorgezet.
De hoge populariteit onder meisjes voor de studie Geneeskunde vertaalt zich in de aanmeldingscijfers voor examentrainingen. 'Dit jaar is meer dan 60 procent van de deelnemers aan een examentraining voor de vakken natuur- en scheikunde vrouw', aldus Joost Lasschuit, directeur van Lyceo. 'Deze vakken zijn voor de studie Geneeskunde verplicht, waardoor de examentrainingen hiervoor onder aankomend studenten erg gewild zijn. Met een eindcijfer van een acht of hoger kunnen ze namelijk de loting voor deze studie omzeilen'.
Vorig jaar werd bekend dat de loting, of numerus fixus, voor de studie Geneeskunde wordt aangepast. Medische faculteiten krijgen vanaf komend studiejaar de mogelijkheid om een groter aantal studenten te selecteren op basis van eindexamenresultaten en prestaties. Alle universiteiten mochten voorheen maximaal 50 procent van de studenten selecteren via deze zogenaamde decentrale selectie. Dat percentage is nu vrijgegeven.
Vanaf komend studiejaar selecteert de Rijksuniversiteit Groningen 100 procent van de studenten op basis van decentrale selectie, de Erasmus Universiteit 80 procent en de Universiteit van Amsterdam 75 procent. 'Het is duidelijk dat er steeds meer gelet wordt op de prestaties van leerlingen tijdens hun middelbare school. Hierdoor wordt het belang van hoge cijfers op het eindexamen verder onderstreept. Een examentraining kan dan net het verschil maken', aldus Lasschuit.
Over Lyceo
De missie van Lyceo is om examentrainingen en huiswerkbegeleiding toegankelijk te maken voor iedere scholier. Dit gebeurt door samen te werken met universiteiten, hogescholen en middelbare scholen en vernieuwend te zijn in het aanbieden van begeleiding.
Lyceo is in 2004 opgericht door twee oud-studenten van de TU Delft. Inmiddels zijn er 15 vaste medewerkers in dienst en werken er meer dan 1.000 parttime begeleiders bij Lyceo. Lyceo organiseert landelijk examentrainingen en huiswerkbegeleiding. Dit jaar organiseert Lyceo op 10 eigen locaties en op 90 scholen trainingen voor vmbo-t, havo en vwo eindexamenkandidaten. Dit gebeurt in samenwerking met onder andere de TU Delft, Vrije Universiteit Amsterdam, en Maastricht University.