Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: maandag 7 januari 2013
Bron: Actueel Nieuws
In het afgelopen jaar heeft Museum Catharijneconvent Utrecht maar liefst 93.158 bezoekers mogen ontvangen; na 2011 opnieuw een recordaantal in de geschiedenis van het museum. De vele bezoekers kwamen voor de aansprekend gepresenteerde onderwerpen uit de kunst en cultuur van het christendom. Een goed voorbeeld daarvan is de tentoonstelling Ontsnapt aan de Beeldenstorm. Middeleeuwse beeldhouwkunst, die nog tot en met 24 februari 2013 te zien is.
Hoogtepunten van 2012
Het jaar begon goed met de laatste maanden van Pelgrims. Onderweg naar Santiago de Compostela. Naast een historisch overzicht aan de hand van kunst- en cultuurvoorwerpen ging de tentoonstelling in op de uiteenlopende en vaak bijzondere beweegredenen van pelgims om op pad te gaan, zowel toen als nu.
In maart volgde Vrouwen voor het Voetlicht. Deze tentoonstelling besteedde aandacht aan de rol van vrouwen in de kerk en liet zien op welke wijze vrouwen zich hiervoor vanaf het jaar nul hebben ingezet
Na het succes van vorig jaar was Sinterklaas ook dit jaar weer gedurende drie weken te gast in het museum. Maar liefst 10.000 kinderen bezochten met hun ouders, grootouders of school de goedheiligman in het Huis van Sinterklaas.
Recent opende de internationale overzichtstentoonstelling Ontsnapt aan de Beeldenstorm. Middeleeuwse beeldhouwkunst. Deze is nog te bezichtigen tot en met 24 februari 2013. Meer dan 90 prachtige sculpturen tonen de betekenis van Utrecht als belangrijkste productie- en exportcentrum van middeleeuwse beeldhouwkunst in Europa.
Om naar uit te kijken in 2013
Vanaf 10 april presenteert Museum Catharijneconvent in het kader van het Nederland-Ruslandjaar de mooiste iconen uit het wereldberoemde Rublëv museum in Moskou, aangevuld met bijzondere iconen uit Nederlands kunstbezit en topstukken uit eigen collectie. Voor het eerst worden westerse schilderijen tegenover Russische iconen geplaatst. Een unieke kans om de verschillen en overeenkomsten tussen orthodoxe en westerse christelijke kunst onder de loep te nemen.
In het najaar besteedt het museum aandacht aan Religieuze tolerantie in de Gouden Eeuw. De tentoonstelling richt zich op de periode tijdens en na de Tachtigjarige Oorlog, toen er in de Noordelijke Nederlanden een grote verscheidenheid aan religies ontstond. Ze eisten alle de waarheid voor zichzelf op. Maar om naast elkaar te kunnen blijven bestaan, moesten ze elkaar wel tolereren. Is toen onze tolerantie ontstaan? En zijn we nog steeds zo tolerant? De tentoonstelling is het slotstuk van een jaar vol culturele evenementen waarin de Vrede van Utrecht centraal staat.