Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: donderdag 3 januari 2013
Bron: Actueel Nieuws
De ACP is een voorstander van de Nationale Politie (NP), maar plaatst wel de nodige kanttekeningen bij de wijze waarop de NP zal worden ingericht. Dat is dan ook de reden dat de ACP niet aanwezig is op de ceremoniele start van de Nationale Politie die vandaag (donderdag 3 januari) plaatsvindt in de Ridderzaal in Den Haag. "Een feest is op dit moment niet gepast voor ons als vakbond. Onze leden zouden terecht weinig begrip hebben voor onze aanwezigheid op de ceremonie", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in een reactie.
In de huidige plannen van de Nationale Politie worden veel te veel taken op het bordje gelegd van politiemensen die zich al tijden het vuur uit de sloffen lopen. Het effect van de plannen is bovendien dat er torenhoge verwachtingen worden gewekt bij burgers die niet kunnen worden waargemaakt. De capaciteit van de zogenoemde robuuste basisteams is aantoonbaar te laag. Daarnaast wordt de noodzakelijke (administratieve) ondersteuning van het blauw op straat weggehaald, waardoor de operationele slagkracht van de politie zal verminderen. Een risicovolle bezuiniging.
Signalen werkvloer
Daarnaast is de nieuwe politietop al een personele reorganisatie begonnen, terwijl de spelregels tussen minister Opstelten van Veiligheid en Justitie (V&J) en de politievakbonden nog niet definitief zijn vastgesteld. Collega's worden op voorhand verplaatst, afdelingen gereorganiseerd en de minister staat er zogezegd bij en kijkt ernaar. En wie zijn daarvan de dupe? De plannen die er ondanks de kritische adviezen van de bonden en andere partijen worden doorgedrukt, gaan ten koste van de gezondheid, het welzijn en de weerbaarheid van politiecollega's. De minister en de politietop negeren bewust de signalen van de werkvloer en komen gemaakte afspraken niet of onvolledig na. Dat is voor de ACP onaanvaardbaar.
Opschorting overleg
Dat is dan ook de reden dat de ACP en de andere bonden het overleg met de minister en de politietop over o.a. de vorming van de Nationale Politie in november vorig jaar hebben opgeschort. Ondanks enkele informele gesprekken is het overleg tot op heden niet hervat. Gerrit: "Op dit moment zien wij dat de signalen van collega's op de werkvloer worden genegeerd. Om die reden en door de vertrouwensbreuk tussen de werkgever en de bonden zijn wij nu niet in een feeststemming." De ACP blijft de ontwikkelingen kritisch volgen en zal, in het belang van de veiligheid van zowel politiemensen als de burgers, haar invloed aanwenden om te komen tot verantwoorde, fatsoenlijke en solide afspraken.
© Nieuwsbank