Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: vrijdag 21 december 2012
Bron: Actueel Nieuws
Gisteren sprak de Rotterdamse gemeenteraad over een nieuw bestuurlijk model als alternatief voor de huidige inrichting. PvdA-raadslid Marco Heijmen (Bestuur): "De PvdA Rotterdam kiest voor een effectief en daadkrachtig gebiedsbestuur, met veel oog voor initiatieven van bewoners."
De stuurgroep Bestuurlijk model Rotterdam na 2014 (BmR14+) van de Rotterdamse gemeenteraad presenteerde op dinsdag 16 oktober jl. twee nieuwe bestuursmodellen voor Rotterdam. Op 28 november jl. stemden de leden van de PvdA Rotterdam massaal voor de door het afdelingsbestuur voorgelegde Resolutie (klik hier voor het nieuwsbericht en de tekst van de Resolutie). Het streven was om een zo breed mogelijk draagvlak te creeren voor een effectief en daadkrachtig gebiedsbestuur, met veel oog voor de initiatieven van bewoners.
Bewonersparticipatie
"Vandaag wordt door de gemeenteraad een besluit genomen om te komen tot een compacter politiek bestuur, waarbij meer ruimte bestaat voor het bewonersinitiatief," sprak Heijmen de raad toe. "De PvdA-fractie is ervan overtuigd dat een politiek bestuur vele malen succesvoller is wanneer het bewoners, ondernemers en zelforganisaties nadrukkelijk betrekt bij wat het wil bereiken en bewoners ook instrumenten aanreikt om daarbij zelf tot keuzes te komen. Succesvoller, want die betrokkenheid zal vaker leiden tot eigen inzet van die bewoners en ondernemers. Succesvoller, want het beleid is dan meer gestoeld op wat vanuit de wijken zelf gesignaleerd wordt. Succesvoller, want door bewoners nadrukkelijk te betrekken bij de te maken afwegingen is de kans op een breder draagvlak voor het gevoerde beleid groter."
Vervolgens diende Heijmen ook namens de PvdA en GroenLinks een motie in waarmee de ca. 2.5 miljoen euro aan besparingen als gevolg van de nieuwe politiek bestuurlijke structuur, rechtstreeks beschikbaar wordt gesteld voor projecten en initiatieven vanuit de wijken.
Een verkozen burgernabij gebiedsbestuur
"En waar we overtuigd zijn van het belang bewoners intensief te betrekken, kiezen we ook nadrukkelijk voor een verkozen, burgernabij gebiedsbestuur. Wat bij bewoners verzameld wordt aan noden en wensen moet leiden tot een gerichte aanpak voor die bewoners. Een aanpak, aangejaagd door bestuurders die de noden en wensen van bewoners kennen, omdat ze de buurt kennen, omdat ze door de buurt verkozen zijn en dagelijks beschikbaar zijn om door die bewoners op de schouder getikt te worden."
© Nieuwsbank