Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Moordenaar Karin Bok gaat in hoger beroep

Datum: vrijdag 20 september 2013

Bron: Actueel Nieuws

20 september 2013 -

21-3-2013 | 13:08

In Haaksbergen wordt donderdag een stille tocht voor Karin Bok gehouden.

Nabestaanden van de 35-jarige vrouw hebben aan de gemeente aangegeven dat ze daar behoefte aan hebben. Karin Bok werd afgelopen vrijdag voor haar huis aan de Cornelis Trooststraat doodgestoken. Buurtbewoners waren getuige van het misdrijf. Burgemeester Gerritsen van Haaksbergen heeft ze afgelopen weekend opgezocht, komende dagen inventariseert de gemeente wat het nog meer kan doen voor de geschokte omwonenden.

Kort na het misdrijf heeft de politie een 36-jarige man uit Haaksbergen man aangehouden. De verdachte en het slachtoffer waren bekenden van elkaar. Over de man zou vorige week nog een melding zijn binnengekomen bij de politie, omdat er zorgen waren over de geestelijke gesteldheid van de verdachte. De politie onderzoekt wat er met die melding is gebeurd.

21-3-2013 | 13:08

In Haaksbergen is donderdagavond een stille tocht voor Karin Bok gehouden.

Er liepen zo'n 1500 mensen mee met de tocht. De deelnemers liepen achter de rouwwagen aan naar de muziekkoepel aan de Scholtenhagenweg. Een aantal sprekers, onder wie burgemeester Gerritsen, herdachten daar Karin.

De vrouw werd afgelopen vrijdag voor haar huis aan de Cornelis Trooststraat doodgestoken. Kort na het misdrijf heeft de politie een 36-jarige man uit Haaksbergen aangehouden. De verdachte en het slachtoffer waren bekenden van elkaar.

21-3-2013 | 13:08

De 36-jarige man uit Haaksbergen, die wordt verdacht van het om het leven brengen van zijn 35-jarige plaatsgenote Karin Bok, blijft veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Almelo vandaag bepaald.

De man werd vrijdagavond aangehouden als verdachte van het doodsteken van de vrouw, die mogelijk zijn ex-vriendin was. De vrouw werd zwaargewond aangetroffen voor een woning aan de Cornelis Trooststraat. De vrouw overleed ter plekke aan haar verwondingen. Op de plaats van het misdrijf is een steekwapen gevonden. Donderdagavond is er in Haaksbergen een stille tocht voor het slachtoffer.

21-3-2013 | 13:08

De rechtbank in Almelo heeft besloten dat de verdachte van de moord op de Haaksbergse Karin Bok voor observatie wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum.

De Haaksbergse werd in augustus met messteken om het leven gebracht. Al snel werd de verdachte aangehouden. De man zou een relatie gehad hebben met een vriendin van het slachtoffer. Volgens bekenden van het slachtoffer voelde Karin Bok zich bedreigd door de verdachte en zou ze daar ook melding van hebben gedaan bij de politie.

De verdachte wordt er ook van verdacht dat hij een politieagent zwaar verwondde bij een aanhouding eind 2011. Hij zou toen getracht hebben om het dienstwapen van de agent te pakken. Bij de worsteling die ontstond, liep de agent een gecompliceerde beenbreuk op.

Inhoudelijke behandeling later

Volgens de rechtbank zijn er voldoende omstandigheden om een onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van de verdachte te doen. Het gaat daardoor nog zeker 5 maanden duren, voordat de strafzaak inhoudelijk behandeld kan worden. De wachtlijsten voor het PBC zijn lang, waardoor het zeker 2 maanden duurt voordat de observatie van 6 weken kan beginnen. Het schrijven van de rapportage duurt ook nog eens ongeveer drie maanden.

21-3-2013 | 13:08

Burgemeester Hans Gerritsen van Haaksbergen ervaart het drama dat zich heeft afgespeeld in Buurse als ''schokkend en onbegrijpelijk''.

Het overlijden van het stel dat zich acht jaar geleden vestigde in de gemeente Haaksbergen is in het dorp Buurse hard aangekomen, aldus Gerritsen. "Al waren ze er niet geboren en getogen, het blijft vreselijk. De bewoners waren in eerste instantie ook bang dat het door een iemand van buiten gepleegde roofmoord was."

Uit politie-onderzoek is inmiddels gebleken dat de man eerst zijn vrouw doodde en daarna de hand aan zichzelf sloeg. Volgens de burgemeester was niemand op de hoogte van eventuele problemen bij het paar. Hij noemt het onbegrijpelijk dat het zo ontzettend mis heeft kunnen gaan. "Het was donderslag bij heldere hemel. Politie en hulpverleners hebben geen signalen gekregen. Hoogstens de buren merkte dat de man zich wat meer terugtrok."

Voor de burgemeester is sinds zijn aanstelling een jaar geleden alweer het tweede drama, waarin moord een rol speelt. Vorig jaar augustus werd de 35-jarige Karin Bok voor de deur van haar woning in Haaksbergen om het leven gebracht door een man met psychische problemen.

23-8-2013 | 9:37

Vandaag staat voor de rechtbank in Almelo de man terecht die wordt verdacht van de moord op Karin Bok uit Haaksbergen. De moord maakte destijds diepe indruk in Haaksbergen.

De 35-jarige Karin Bok werd vorig jaar op 10 augustus opgewacht door de verdachte, en op straat voor haar huis neergestoken en gewurgd. Veel buurtbewoners waren getuige van de moord. De verdachte zou de ex-vriend zijn van een vriendin van het slachtoffer. Een paar dagen daarvoor had de vrouw zich bij de politie gemeld omdat ze zich bedreigd voelde.

De verdachte was al eerder met de politie in aanraking gekomen wegens gewelddadig gedrag, en doorverwezen naar hulpverlening. De rechtszaak tegen de man begon al op 23 november vorig jaar. Maar omdat de verdachte ernstige psychische problemen heeft moest er eerst onderzoek worden gedaan door het Pieter Baan Centrum.

26-8-2013 | 12:35

De man die de Haaksbergse Karin Bok om het leven bracht moet worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en tbs met dwangverpleging wegens doodslag. Dat eiste de officier van justitie vrijdagmiddag voor de rechtbank in Almelo.

Karin Bok kwam in augustus vorig jaar om het leven door messteken en verwurging. Dat gebeurde voor haar huis.

Getuigen zagen dat de 36-jarige verdachte uit Haaksbergen bovenop het slachtoffer zat met zijn handen om haar hals. Agenten die snel ter plaatse waren konden hem met moeite loskrijgen van het slachtoffer en probeerden de vrouw nog te reanimeren. Dat lukte niet meer.

Motief blijft onduidelijk

Wat het motief van de verdachte was blijft onduidelijk. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum die de man onderzochten concluderen dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. De man zou schizofreen en paranoïde zijn en zegt zelf niets meer te weten van wat er gebeurde. De man zou op jonge leeftijd al behandeld zijn in diverse klinieken.

Duidelijk is dat het met de man, in de aanloop naar de dood van Karin Bok, steeds slechter ging. Een paar maanden daarvoor zou hij een politieagent ernstig mishandeld hebben toen hij bij zijn moeder op zoek ging naar geld. Eén van de agenten zei in een verklaring: 'Ik zag mijn grafkist al klaarstaan'

Weggelopen uit psychiatrisch ziekenhuis

Na die vechtpartij werd de man opgenomen in het Twents Psychiatrisch Ziekenhuis, maar daar zou hij al snel weggelopen zijn. Volgens deskundigen van het PBC zou de man daarna steeds verder zijn afgezakt door zijn ziektebeeld.

Een verplichte tbs is dan ook de enige mogelijkheid om hem te behandelen, zonder dwang is het gevaar dat hij stopt met medicatie en opnieuw iets doet in een psychotische paranoïde waan groot.

De advocaat van de verdachte Haakbergenaar verzet zich tegen de gevangenisstraf. Volgens hem was zijn cliënt tijdens het delict volledig ontoerekeningsvatbaar en moet hij zo snel mogelijk behandeld worden.

Uitspraak over twee weken.

6-9-2013 | 15:06

De rechtbank in Almelo heeft een 36-jarige man uit Haaksbergen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en tbs met dwangverpleging voor de moord op plaatsgenote Karin Bok. Het vonnis is opmerkelijk omdat het Openbaar Ministerie twee weken geleden nog 4 jaar en tbs eiste voor doodslag.

Volgens de rechtbank heeft de 36-jarige man meerdere momenten gehad waarop hij kon beseffen wat hij aan het doen was en ging hij toch door met het steken en wurgen van het slachtoffer. Volgens de rechtbank was de man wel ontoerekeningsvatbaar, maar niet volledig. Daarom is moord bewezen.

De rechtbank nam in haar vonnis het advies van het Pieter baan Centrum over. Dat zegt dat de man schizofreen en paranoïde was en dat zonder gedwongen behandeling een gevaar voor herhaling groot is. De man was al eerder opgenomen in het Twents Psychiatrisch Ziekenhuis, maar daar liep hij weg.

Naast de moord nam de rechtbank ook mee dat de man in december 2012 een politieagent ernstig mishandelde toen hij bij zijn moeder in huis problemen veroorzaakte. De verdachte probeerde toen meerdere malen om het dienstwapen van de agent af te pakken. Volgens de rechtbank moest de agent vechten voor zijn leven.

19-9-2013 | 19:07

De man die is veroordeeld voor de moord op Karin Bok in Haaksbergen gaat in hoger beroep. Dat laat advocaat Van der Meer van de verdachte weten.

De man is twee weken geleden veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs. Hij legt zich daar niet bij neer. De rechtbank veroordeelde hem voor moord, een nog zwaarder misdrijf dan de doodslag waar het Openbaar Ministerie hem van beschuldigde. Het OM gaat niet in beroep.

Bron: RTV Oost


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
4 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
7 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
7 jaar geleden via Ikvergelijk.nu