Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: zaterdag 14 september 2013
Bron: Actueel Nieuws
REGIO - Het is oppassen geblazen in de buurt van sloten, want de rivierkreeft is weer aan de wandel. Het id een exotische alles eter: de Amerikaanse rivierkreeft. Het rode beestje hoort hier eigenlijk niet thuis, en kan zeker voor mensen met een tuintje aan het water voor overlast zorgen.
De Amerikaanse rivierkreeft komt vooral 's ochtends tevoorschijn, als het geregend heeft. Maar ook op drogere dagen komen regiogenoten ze geregeld tegen. Een tuinder in het Bieslandse Bos bij Delft ziet er soms wel vijftien tegelijk.
1400 eitjes
Vrouwtjes gaan aan het eind van de paartijd het land op, zoeken een plekje om zich in te graven en eitjes te leggen. Ze worden vaak achtervolgd door een van de vele nog altijd hitsige mannetjes. Die rivierkreeftjes zijn nog erger dan konijnen, de vrouwtjes kunnen wel 1400 eitjes leggen. Er zijn er dus inmiddels flink wat in de nederlandse sloten.
Dreigende houding
De rivierkreeft is zo'n 30 jaar geleden door handelaren uit Amerika geïmporteerd en in de Nederlandse sloten en watergangen terecht gekomen. Hij kan tussen de 12 en 25 centimeter groot worden, maar is over het algemeen niet gevaarlijk. Wel schrikken mensen soms van de dreigende houding die het beestje kan aannemen.
Doordat het beest in Nederland weinig natuurlijke vijanden heeft verwachten ecologen dat het aantal verder zal groeien. De Amerikaanse rivierkreeft komt vooral in Zuid- en Noord-Holland voor.
Bron: Omroep West