Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Opdracht voor nieuwbouw werf Nieuwegein verleend

Datum: dinsdag 10 september 2013

Bron: Actueel Nieuws

10 september 2013 -

Na een zorgvuldige aanbestedingsprocedure heeft het college besloten de opdracht voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe gemeentewerf met roeiaccommodatie te verlenen. De opdracht wordt gegund aan het ontwerpteam Bouwbedrijf De Vries en Verburg, Topos Architecten, IMd Raadgevende Ingenieurs en M3E. Zodra de contracten zijn ondertekend, heeft de opdrachtnemer bijna twee jaar de tijd om de gemeentewerf met roeiaccommodatie te ontwerpen en te bouwen.

Aanbestedingsprocedure

Voor het contracteren van de opdrachtnemer is een Europese aanbestedingsprocedure gevolgd. De toetsing in de selectie- en gunningsfase was gebonden aan Europese aanbestedingsregels en een strikt protocol. Na het afronden van de selectiefase in maart hebben uiteindelijk vijf partijen een aanbiedingsontwerp met plan van aanpak ingediend. De beoordelingscommissie heeft deze aanbiedingen beoordeeld op twee hoofdthema’s, met daarin diverse sub thema’s:

Ontwerp en bouw

De gemeente heeft er voor gekozen een geïntegreerd contract op te stellen voor de inkoop van de nieuwbouw van de gemeentewerf met roeiaccommodatie op basis van D&C, Design (ontwerp) en Construct (bouw). Voordeel van deze contractvorm is dat de opdrachtnemer als specialist verantwoordelijk is voor het gehele traject, van ontwerp tot de bouw.

De ingediende ontwerpen waren allemaal zeer hoogwaardig, er was goed nagedacht over de logistiek tijdens de bouw, maar ook de duurzaamheid had de aandacht. Er is hoog gescoord op alle thema’s. Het allerbeste ontwerp heeft de aanbesteding gewonnen.

discussies met de gemeente over de voordelen van de publiek/private samenwerking en waar deze juist niet gewenst is, het logistiek gebruik van het terrein en de specifieke wensen van de roeivereniging. Bij voorbeeld een roeivlot zonder obstakels en 15 cm boven het water, een put om boordriemen van 3,80 m op te kunnen hangen en voldoende ruimte vóór de loods om met een botenwagen en boot (circa 12m) te kunnen manoeuvreren.

Nadat er een keuze was gemaakt voor vijf aanbieders volgde er een workshop waar we ook aan deelnamen. Aan het eind van deze workshop hebben we nog een aantal vragen meegegeven aan de beoordelingscommissie die de keuze voor de winnende partij zou bepalen.

Het winnende schetsontwerp ziet er goed uit: twee loodsen parallel aan het water en de footprint voor de derde met reparatiewerkplaats. De schets met een loods op een aansprekende plek aan mooi roeiwater is voor ons een prachtige kans om onze toekomstige uitbreiding te kunnen realiseren. We zijn blij met de samenwerking met de gemeente en kijken uit naar de vervolgstappen!’

Bouwbedrijf De Vries en Verburg:

‘Het bestaande terrein voor de gemeentewerf en de roeivereniging wordt volledig opnieuw ingericht. Door de positionering van de nieuwe gebouwen wordt het terrein op een functionele wijze opnieuw ingedeeld. Het hoofdgebouw is gepositioneerd langs het Merwedekanaal met functies zoals het botenhuis, de kantoren, de kantine, de sanitaire ruimten en de werkplaatsen. Het beschikbare terrein bestaat uit twee delen: een openbaar en een niet-openbaar terrein. Het niet openbare deel betreft het werk- en opslagterrein van de gemeentewerf. Het openbare gedeelte betreft de parkeerplaatsen voor bezoekers en de roeivereniging. De verschillende gebouwen vormen een eenheid met een zakelijke no-nonsense uitstraling en met een duurzaam karakter dat recht doet aan de identiteit van de gemeentewerf. In de gevels wordt gespeeld met wat je ziet als je in het water kijkt:

Op maandag 26 augustus ondertekenden burgemeester Frans Backhuijs (op de foto links) en algemeen directeur van Bouwbedrijf De Vries en Verburg Jan Boer het contract voor de nieuwbouw van de gemeentewerf.

Het woord is aan..

Verantwoordelijk wethouder Hans Reusch:

‘Op een moeilijk economisch moment roeit de gemeente Nieuwegein tegen de stroom in. Door nu duurzaam te investeren in een nieuwe gemeentewerf gecombineerd met een accommodatie voor de Nieuwegeinse roeivereniging “De DoorSlag” geven wij een duurzaam en uniek signaal af. Deze combinatie van functies komt nergens ander voor en ik ben blij dat we op deze manier elkaar kunnen versterken. In het nieuwe ontwerp speelt de duurzame ambitie van de gemeente Nieuwegein een grote rol. Sterker nog, het ontwerp gaat een stapje verder want er zal gebruik worden gemaakt van warmte en koude opslag met het Merwedekanaal als bron; dus niet alleen als roeiwater! Daarnaast worden zonnepanelen geïnstalleerd en een groen dak aangelegd! Een mooi voorbeeld voor de duurzame toekomst.’

De roeivereniging De Doorslag:

‘Roeien is leuk!, het motto van de roeivereniging De DoorSlag werkt al voor tachtig leden en we willen graag groeien naar veel meer leden. Dit is niet mogelijk op onze tijdelijke locatie en nu ligt er een mooi ontwerp voor de toekomstige gemeentewerf & roeilocatie qua architectuur en materialisatie. En we hebben al heel wat slagen achter de rug om daar te komen. Vorig jaar werkten we vanuit de De DoorSlag mee aan het programma van eisen. Goede

rimpelingen met glinsterende plekken, donker maar soms oogverblindend. De bedrijfskantine toont als een uitstekende glazen doos met een forse overkapping over het dakterras. Hier verleent het ontwerp identiteit aan De Doorslag. Langs het Merwede kanaal wordt een roeisteiger gerealiseerd voor de roeivereniging.’

‘Door de keuze voor twee bouwdelen is het mogelijk de nieuwbouw gefaseerd uit te voeren. Dit vermindert de overlast tijdens de bouw.’

Uitvoering en planning

De opdrachtnemer start met het uitwerken van het schetsontwerp tot een voorlopig ontwerp. Dit leidt tot een definitief ontwerp in nauwe samenspraak met de opdrachtgever. Op basis van het definitief ontwerp stelt de opdrachtnemer technische tekeningen, technisch omschrijvingen en een gedetailleerde planning op. Op basis van het definitief ontwerp wordt de bestemmingsplan procedure opgestart. Na het verkrijgen van de vergunningen start de bouw. Zodra de planning van de opdrachtnemer voor de realisatie van de bouw van de gemeente werf met roeiaccommodatie bekend is, worden de direct aanwonenden en betrokkenen hierover schriftelijk geïnformeerd.

Informatiebijeenkomst

Er wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd in het kader van de op te starten bestemmingsplan procedure. Zodra duidelijk is wanneer deze informatiebijeenkomst gehouden wordt, krijgt u daarover bericht.

Meer informatie

Heeft uw specifieke vragen? Dan kunt u contact opnemen met Jurgen Mulderij (senior projectleider),

telefoon 030 6071286 of per mail j.mulderij@nieuwegein.nl

Actueel Nieuws Nederland, Actueel Nieuws 030

Actueel Nieuws Nederland, Actueel Nieuws 030

Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
4 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
7 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
7 jaar geleden via Ikvergelijk.nu