Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Rechtbank Almelo legt zaak stil na vechpartij

Datum: maandag 2 september 2013

Bron: Actueel Nieuws

2 september 2013 -

Een strafzaak voor de rechtbank in Almelo is korte tijd stilgelegd omdat één van de verdachten tijdens de schorsing een vechtpartij zou hebben gehad met mensen van de parketpolitie. De man zou daarbij het bewustzijn hebben verloren.

Dat vertelde advocaat Kalk, die de 34-jarige verdachte uit Tilburg bijstaat. Volgens de advocaat trof hij zijn cliënt bebloed en met betraande ogen aan achter de schermen. De advocaat heeft om een arts gevraagd. Wat er zich precies heeft afgespeeld is niet duidelijk. De broer van de 34-jarige zegt dat hij politiemensen bovenop de man zag zitten.

'Niet bewusteloos'

De politie ontkent dat de man bewusteloos is geweest. De lezing van de politie is dat de man tijdens een schorsing bij zijn broer in de cel wilde. Maar dat is niet volgens de regels. Volgens woordvoerder Koetsier van de politie ontstond een schermutseling waarbij de parketpolitie de man uiteindelijk met een armklem zijn cel in konden krijgen.

De man raakte daarbij niet zichtbaar gewond, maar omdat sprake is van een schermutseling moet er wel een arts naar de man kijken. De twee betrokken agenten moeten een zogenoemde geweldsrapportage maken, waarin ze verklaren wat er is gebeurd, met wie en welke middelen zijn gebruikt. Daaruit moet duidelijk worden of ze terecht hebben gehandeld.

Zaak rond valse aangifte van kinderen

De 34-jarige man uit Tilburg is de hoofdverdachte in een bijzondere strafzaak rond grootschalige oplichting van de belastingdienst en van banken. De totale schade zou zeker 2 miljoen euro zijn. De Tilburger zou prostituees uit het Oostblok ingeschreven hebben bij verschillende gemeentes in Nederland, waaronder in Hengelo.

De vrouwen deden nadat ze ingeschreven waren aangifte van de geboorte van tweelingen. Voor die niet bestaande tweelingen zouden vervolgens vergoedingen voor de kinderopvang aangevraagd zijn. De belastingdienst werd op die manier voor zeker 600.000 euro zijn opgelicht.

Of de zaak tegen de man vandaag nog doorgaat, is onduidelijk.

Bron: RTV Oost

Update 18.00 uur

De rechtbank in Almelo heeft besloten dat de rechtszaak tegen een 34-jarige Tilburger vandaag niet meer verder gaat. De man zou in de rechtbank betrokken zijn geweest bij een vechtpartij met de parketpolitie toen hij tijdens een schorsing van de zaak naar zijn cel werd gebracht.

Bij het handgemeen zou de man lichtgewond zijn geraakt. Hij weigerde naar de zittingszaal te komen voordat hij door een arts onderzocht was. Omdat niet duidelijk was wanneer er een arts bij de man zou komen, besloot de rechtbank niet langer te wachten en de zaak uit te stellen tot eind september.

Meerdere familieleden betrokken

De Tilburger wordt samen met een aantal van zijn familieleden verdacht van fraude en oplichting van de belastingdienst en een aantal banken. Het schadebedrag zou meer dan 2 miljoen euro zijn. Een aantal familieleden, waaronder de 34-jarige, werden in maart dit jaar aangehouden na een groot onderzoek van justitie. Ruim 160 opsporingsambtenaren waren betrokken bij de aanhoudingen van de vier mannen. Een van de verdachten, de broer van de 34-jarige, was op dat moment op skivakantie in Oostenrijk en vluchtte naar Tsjechië waar hij uiteindelijk werd aangehouden. De beide broers zijn de enigen van de familie die nog in voorarrest zitten.

Oplichting gemeentes

Volgens het Openbaar Ministerie haalde de familie Poolse en Roemeense prostituees uit Duitsland en schreef ze in bij verschillende gemeentes in Nederland, waaronder Hengelo. Bij die gemeentes werd vervolgens aangifte gedaan van de geboorte van tweelingen waarna er bij de belastingdienst vergoeding voor kinderopvang werd gedaan. Ook zouden er op naam van de vrouwen bedrijven zijn opgericht waarmee uiteindelijk banken werden opgelicht door te frauderen met sealbags. In de woning van de 34-jarige werd een kantoor aangetroffen waar een volledige administratie van de fraude stond.

Beslag gelegd

In de strafzaak werd grootschalig beslag gelegd op zeker 5 woningen, auto's en waardevolle bezittingen. Justitie werd verrast door de vondst van zeer zeldzame en waardevolle oude beeldjes. Het gaat om beeldjes uit de Vinca cultuur, die tussen 6000 en 3000 jaar voor Christus werden gemaakt. Een van de beeldjes werd door Christie's in Londen voor 36.000 euro verkocht.

Onderzoek loopt nog

Officier van Justitie Bollen gaf tijdens de pro forma zitting aan dat nog niet duidelijk is wanneer de strafzaak tegen de familie echt kan beginnen. Volgens de officier van justitie loopt het onderzoek in de zaak loopt nog steeds en levert dat steeds weer nieuwe verrassingen op. Als alles goed gaat is het onderzoek eind 2013 klaar en kan de zaak in 2014 voor de rechter staan.

Bron: RTV Oost


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
4 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
7 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
7 jaar geleden via Ikvergelijk.nu