Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: woensdag 31 juli 2013
Bron: Actueel Nieuws
Toen het dier maandagmiddag aanspoelde ter hoogte van paal 26, aan de noordoostkant van het eiland, leefde het nog. Een reddingsactie van onder meer de Stichting SOS Dolfijn, het ministerie van Economische Zaken, de KNRM en een Terschellings sleep- en bergingsbedrijf mocht echter niet meer baten.
De meeste walvissen trekken de wereldzeeën over, op zoek naar voedsel en rustig water om te paren en te baren. Aan onze kant van de Atlantische Oceaan loopt hun trekroute door het diepe water ten westen van de Britse Eilanden. Soms zwemmen walvissen daarbij de Noordzee in. Het navigeren in het ondiepe water met zandbanken en tijverschillen gaat de walvis niet goed af. Bovendien zijn hier de voedselomstandigheden totaal anders dan in de oceaan. De dieren die er niet tijdig in slagen de Noordzee uit te komen, zitten als het ware in de val en komen tenslotte om. Als ze dicht onder de kust sterven, zinkt hun lichaam niet en spoelt het aan. Dat is maandag ook met deze potvis gebeurd.
Meer strandingen
De laatste jaren stranden er meer walvisachtigen op de Nederlandse kust dan voorheen. Iedere stranding wordt bijgehouden op walvisstrandingen.nl. Vorig jaar waren het er over het hele jaar 732, dit jaar staat de teller al op 521. Medewerkers van Naturalis en andere wetenschappers zijn nog aan het onderzoeken waarom er met name zoveel bruinvissen stranden. Een voorlopige aanname is dat er gewoon meer zijn en er dus misschien minder voedsel is.
Werkwijze Naturalis
'Als er een bericht binnenkomt van een gestrande walvisachtige op de Nederlandse kust winnen we eerst zo veel mogelijk informatie in. Dan wordt er intern overlegd. Wat gaan we doen? Bruinvisstrandingen zijn heel gewoon aan de Nederlandse kust. Daarvoor gaan we niet rijden. De snijploeg rukt wel uit bij bijzondere soorten, bij twijfelgevallen en als er jonge dieren aangespoeld zijn. Naturalis is het enige museum in Nederland dat gestrande dieren mag bergen voor wetenschappelijk onderzoek', zeggen Kees van der Blom en Duncan Reeder van de walvissnijploeg op de site van Naturalis.
Bron: Omroep Gelderland
Filmbron: zoominnl