Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Verdachten in hoge beroep moord Henk Opentij en Mary Run

Datum: dinsdag 23 juli 2013

Bron: Actueel Nieuws

23 juli 2013 -

Melvin R. en Miquel K. gaan niet in hoger beroep tegen hun veroordeling van vijftien jaar cel voor het doden van Henk Opentij en Mary Run in 1997. De 34-jarige Melvin R. en de 35-jarige Miquel K. werden vorige week tot vijftien jaar cel veroordeeld voor het doden van het echterpaar in Noord. Het Openbaar Ministerie eiste twintig jaar cel. Namens Melvin R. heeft zijn advocaat Gerald Roethof aan AT5 laten weten af te zien van een hoger beroep. De advocaat van Miquel K., Gerard Spong, deed hetzelfde. Hij wilde niet zeggen waarom zij niet in hoger beroep gaan.

Woensdag 17 oktober 2012 09:45

Nieuw dna-onderzoek heeft waarschijnlijk tot een doorbraak geleid in het onderzoek naar de moord op Henk Opentij en Mary Run aan de Noorderbreedte in Noord, 15 jaar geleden. Op maandag 24 november 1997 werden de zwaar toegetakelde lichamen van Henk Opentij en Mary Run gevonden in de woning van het mannelijke slachtoffer.

De slachtoffers bleken op gruwelijke wijze om het leven te zijn gebracht. Alles wees erop dat de daders in woeste razernij hebben toegeslagen en dat de bejaarde slachtoffers geen schijn van kans hebben gehad om de aanval te overleven. Diverse media, waaronder misdaadjournalist Peter R. de Vries, hebben vele malen stilgestaan bij dit ernstige misdrijf.

Donderdag 25 oktober 2012 18:03

Een 35-jarige man uit Amsterdam is aangehouden in verband met de moord in 1997 op Henk Opentij en Mary Run uit Noord. Het DNA van de verdachte is gevonden in een spoor op de plek waar het echtpaar om het leven is gebracht. De politie is nog op zoek naar een tweede verdachte en denkt die spoedig aan te kunnen houden. Dat liet het Openbaar Ministerie donderdag weten. De verdachte zit in beperking en mag alleen contact met zijn advocaat hebben.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries liet via Twitter als eerste weten dat er iemand is aangehouden in verband met de dubbele moord vijftien jaar geleden. Kort geleden werd al bekend dat een nieuw DNA-onderzoek voor een doorbraak zorgde in het onderzoek naar de moord op Henk Opentij en Mary Run aan de Noorderbreedte in Noord. De 35-jarige verdachte Melvin R. is volgens De Vries aangehouden wegens een harde DNA-match. De kickboxer woonde in de buurt van het plaats delict.

Op maandag 24 november 1997 werden de zwaar toegetakelde lichamen van Henk Opentij en Mary Run gevonden in de woning van het mannelijke slachtoffer. De slachtoffers bleken op gruwelijke wijze om het leven te zijn gebracht. Alles wees erop dat de daders in woeste razernij hebben toegeslagen en dat de bejaarde slachtoffers geen schijn van kans hebben gehad om de aanval te overleven. Diverse media, waaronder misdaadjournalist Peter R. de Vries, hebben vele malen stilgestaan bij dit ernstige misdrijf. Nadat het eerder uitgevoerde grootschalig DNA-onderzoek geen nieuwe aanwijzingen had opgeleverd, is er opnieuw forensisch onderzoek uitgevoerd. Hieruit bleek al dat het aangetroffen DNA-materiaal qua etniciteit een negroïde herkomst heeft.

Vrijdag 26 oktober 2012 11:16

Een tweede verdachte is opgepakt voor de moord op een bejaard stel in Noord in 1997. De politie maakte vrijdag bekend dat ze donderdagavond een 34-jarige Amsterdammer heeft aangehouden. Maandag werd al een, eveneens 34-jarige man, gearresteerd voor de dubbele moordzaak. De donderdag aangehouden man wordt maandag voorgeleid. Beide verdachten zitten in beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat.

De lichamen van Henk Opentij (79) en zijn vriendin en buurvrouw Mary Run (73) werden op maandag 24 november 1997 zwaar toegetakeld gevonden in een woning in Amsterdam-Noord. De twee bleken op gruwelijke wijze vermoord. Hun kelen waren doorgesneden en er was vele malen op ze ingestoken.

De dubbele moord werd nooit opgelost, maar de politie heropende de zaak in 2009. Vorige week meldde de politie al dat nieuw DNA-onderzoek waarschijnlijk tot een doorbraak zou leiden. Hieruit bleek dat in het huis aangetroffen DNA-materiaal een negroïde herkomst had. De politie en het Openbaar Ministerie doen geen verdere mededelingen over de aanhoudingen.

Vrijdag 9 november 2012 09:45

De twee 34-jarige verdachten van een dubbele moord in 1997 in Noord hebben een bekentenis afgelegd. De dubbele moord op Henk Opentij (79) en zijn buurvrouw Mary Run (73) komt hierdoor na 15 jaar tot een ontknoping, concludeerden politie en justitie vrijdag. De twee verdachten uit Amsterdam zijn eind oktober aangehouden. De raadkamer van de rechtbank heeft deze week het voorarrest van de beide verdachten tot begin februari verlengd.

De lichamen van Henk Opentij (79) en zijn vriendin en buurvrouw Mary Run (73) werden op maandag 24 november 1997 zwaar toegetakeld gevonden in een woning in Amsterdam-Noord. De twee bleken op gruwelijke wijze vermoord. Hun kelen waren doorgesneden en er was vele malen op ze ingestoken. De dubbele moord werd nooit opgelost, maar de politie heropende de zaak in 2009. Enkele weken geleden meldde de politie dat nieuw DNA-onderzoek waarschijnlijk tot een doorbraak zou leiden, waarna twee verdachten konden worden gepakt.

Woensdag 3 juli 2013 14:09

Het Openbaar Ministerie heeft 20 jaar cel geëist tegen de 34-jarige Melvin R. en de 35-jarige Miquel K., wegens het doden van Henk Opentij en Mary Run. De twee mannen wilden in november 1997 in de woning van Opentij inbreken nadat ze de sleutels hadden gevonden. Toen het paar thuis bleek te zijn, zijn ze met extreem geweld om het leven gebracht. Officier van justitie Justin Louman zei uitvoerig te hebben overlegd over de juiste straf voor de verdachten. Voor (dubbele) moord vindt hij het bewijs niet geleverd. R. en K. hadden niet het voornemen de slachtoffers te doden.

Louman vindt zogeheten gekwalificeerde doodslag wel bewezen: (dubbele) doodslag, in combinatie met een ander misdrijf, in dit geval inbraak. De maximale tijdelijke straf is tegenwoordig, na een wetswijziging, 30 jaar, maar ten tijde van het plegen van de feiten in deze zaak 20 jaar.

De onbegrijpelijkheid van de gebeurtenissen wordt ook Louman benadrukt. Melvin R. en Miquel K. waren en zijn ogenschijnlijk normale mannen. Na de geweldsorgie in de flat van Opentij in Amsterdam-Noord spraken zij af nooit meer een woord over het horrorverhaal te zeggen.

Cold case

De zaak dient vandaag 16 jaar na de uiterst gewelddadige moord op het Amsterdamse paar. Opentij en Run werden in november 1997 gevonden in de woning van Opentij in Noord. De zaak bleef lang onopgelost. Een coldcaseteam van de politie pakte het onderzoek in 2009 weer op. In de loop daarvan werden twee verdachten opgepakt, maar beiden bleken niets met de dubbele moord te maken te hebben. R. en K. werden vorig jaar gearresteerd en bekenden niet veel later.

Woensdag 17 juli 2013 13:23

De 34-jarige Melvin R. en de 35-jarige Miquel K. zijn veroordeeld tot 15 jaar cel voor het doden van Henk Opentij en Mary Run. De twee mannen wilden in november 1997 in de woning van Opentij inbreken nadat ze de sleutels hadden gevonden. Toen het paar thuis bleek te zijn, zijn ze met extreem geweld om het leven gebracht. De 34-jarige Melvin R. en de 35-jarige Miquel K. werden vorig jaar gearresteerd in deze geruchtmakende Amsterdamse cold case-zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) had 20 jaar cel geëist voor doodslag in combinatie met inbraak.

De rechtbank legde lagere straffen op dan de 20 jaar die het OM had geëist, die was gebaseerd op de maximum gevangenisstraf die in 1997 gold voor het misdrijf. De rechtbank koos voor strafverlaging omdat beide daders destijds slechts 19 jaar oud waren en omdat ze allebei na aanhouding spijt en berouw hebben getoond.

Bron: AT5


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
4 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
7 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
7 jaar geleden via Ikvergelijk.nu