Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

D66: zorgverzekering Utrechtse minima niet altijd voordelig

Datum: woensdag 5 december 2012

Bron: Actueel Nieuws

5 december 2012 -

D66 heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College over de zorgverzekering die de gemeente aan minima aanbiedt. Deze zorgverzekering wordt door de gemeente aangeboden als de voorliggende verzekering voor minima, maar is niet zo voordelig meer. ''Door de wijze waarop de gemeente deze verzekering aanbiedt, kan de doelgroep gemakkelijk denken dat deze verzekering het meest geschikt is voor hen. Dat is lang niet altijd het geval,'' aldus D66-raadslid Jeroen Flipse.

Op de gemeentelijke website wordt hier echter niets over gezegd. Bovendien subsidieert de gemeente alleen de zorgverzekeraar waarmee ze een contract heeft, minima die zich graag ergens anders willen verzekeren kunnen dus geen aanspraak maken op de gemeentelijke bijdrage. Raadslid Jeroen Flipse: 'Dit is een vorm van gedwongen winkelnering, hiermee komt de keuzevrijheid van de burgers in het geding'.

De zorgverzekering lijkt voor een deel van deze doelgroep niet meer zo voordelig te zijn. Dit komt doordat de aanvullende verzekering verplicht moet worden afgenomen, ook als iemand weinig gebruik maakt van de zorg. Bovendien zijn de tarieven gestegen. Hierdoor kan het voor minima veel voordeliger zijn om zich bij een andere verzekeraar vast te leggen. 

Zorgverzekering Utrechtse minima

In de laatste commissiebrief Werk & Inkomen (d.d. 30 oktober 2012) werd duidelijk dat de gemeente Utrecht opnieuw een contract met zorgverzekeraar Agis af zal sluiten. Op deze wijze biedt zij een collectieve verzekering aan Utrechters met een minimuminkomen.

De maandpremie voor de Optimaal Basis Utrecht  is in 2013  € 157. 27 per maand. Dit bedrag is inclusief 7.5% korting op de premie van Agis en de gemeentelijke bijdrage van € 6.55. Dit bedrag omvat tevens een aanvullende verzekering waarin ook eigen risico meeverzekerd (€63.69). Deze aanvullende verzekering is verplicht. Men kan dus niet alleen voor een basisverzekering kiezen. In dit aanvullende pakket is geen tandartsverzekering opgenomen. Deze kan nog apart afgesloten worden voor €  10. 75  extra per maand. (Bron: website Gemeente Utrecht https://pki.utrecht.nl/Loket/prodcat/products/getProductDetailsAction.do?id=6485&extSystem=SDU)

De Kliëntenraad heeft op vrijdag 30 november een brief gestuurd aan de raad waarin ze aangeven dat ze deze polis erg duur vinden. Zij stelt terecht dat er voor een aantal mensen goedkopere alternatieven zijn (zelfs zonder gemeentelijke bijdrage) dan de variant die de gemeente Utrecht subsidieert. Dit is bijvoorbeeld het geval als iemand weinig zorg gebruikt: men heeft weinig profijt van een aanvullende verzekering die bovendien ook het hele bedrag van het eigen risico dekt.

D66 heeft drie bezwaren tegen het aanbieden van de Agis Optimaal Basis Utrecht verzekering als voorliggende verzekering:

  1. Burgers uit de doelgroep kunnen gemakkelijk denken dat ze met de Agis Optimaal Basis Utrecht verzekering voordeligste verzekering hebben, terwijl dit niet het geval is. Dit  vanwege het feit dat er op de gemeente website geen enkel voorbehoud wordt gemaakt ten aanzien van de geschiktheid van deze verzekering voor minima. Bovendien verwachten burgers dat overheidsinformatie betrouwbaar is.  Op de gemeentelijke website wordt echter niet gezegd dat deze verzekering niet voor iedereen de goedkoopste oplossing hoeft te zijn.
  2. Dit leidt er ook toe dat de marktwerking van de zorgverzekering verstoord wordt. Door  de Agis Optimaal Basis Utrecht aan te wijzen als voorliggende verzekering voor minima worden andere zorgverzekeraars benadeeld.
  3. Ook is er door het koppelen van de gemeentelijke bijdrage aan één verzekeraar sprake van gedwongen winkelnering. Dit beperkt de keuzevrijheid.

Naar aanleiding van deze situatie heeft D66 de volgende vragen:

  1. Hoeveel Utrechtse burgers hebben het afgelopen jaar (2012) gebruik gemaakt van de Optimaal Basis Utrecht verzekering?
  2. Hoeveel mensen zullen volgens de verwachtingen in aankomend jaar  (2013) doen?
  3. Kan het College aangeven met welke zorgvraag en welke persoonlijke omstandigheden (bijv. een gezin/parter meeverzekeren) de Optimaal Basis Utrecht verzekering voordeliger is dan een reguliere verzekering?
  4. Deelt het College de mening van D66 dat de Optimaal Basis Utrecht verzekering niet voor alle burgers uit de doelgroep voordeliger is dan een andere zorgverzekering?
    Zo nee, waarom niet?
  5. Deelt het College de mening van D66 dat het aanwijzen van een voorliggende verzekering er toe kan leiden dat de groep voor wie de verzekering bedoeld is gemakkelijk zal denken dat deze verzekering de juiste en voordeligste voor hen is?
  6. Is het College bereid op de gemeentelijke website te publiceren dat de voorliggende verzekering niet voor iedereen met een minimum inkomen de meest geschikte verzekering is? Zo nee, waarom niet?
  7. Is het College bereid om cliënten de keuzevrijheid te geven om een eigen zorgverzekering te kiezen waar tevens de bijdrage van de gemeente op van toepassing is? Zo nee, waarom niet?



Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu