Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Weer illegale vuurwerk gevonden in Opheusden

Datum: maandag 3 december 2012

Bron: Actueel Nieuws

3 december 2012 -

OPHEUSDEN (AN030)2 dec. Na een serieuze tip hebben  politie en brandweer vanmiddag opnieuw illegaal vuurwerk gevonden in het huis waar al twee weken geleden een bewoner zwaar gewond raakte nadat hij met zelf gemaakt vuurwerk bezig was. Het vuurwerk is veiliggesteld door de EOD (Explosieven Opruimingsdienst). Dertien huizen werden uit veiligheid ontruimd. Aan het einde van de avond mochten de bewoners weer terug naar hun woning. Het is onduidelijk of het vuurwerk er al lag of alsnog na het ongeluk daar is terechtgekomen. Het huis is voor onderzoek verzegeld, niemand werd  in het huis aangehouden. De 39-jarige bewoner die twee weken geleden zwaar gewond raakte ligt nog steeds in het ziekenhuis.

De man zat op zolder te knutselen met vuurwerk dat onverwachts afging en sloeg een gat in het zolderdak. Het slachtoffer raakte daarbij zwaargewond en moest met spoed overgebracht worden naar het ziekenhuis. De brandweer had het vuur op zolder snel onder controle. Uit onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bleek dat het slachtoffer materialen in huis had om zelf vuurwerk te maken. Uit dozen die in de woning zijn gevonden is gebleken dat de bewoner experimenteerde met illegaal professioneel vuurwerk.

Uit veiligheid werden de bewoners van de aangrenzende woningen uit hun huis gehaald en hebben de nacht ergens anders doorgebracht. De woningen werden geïnspecteerd voor instortingsgevaar, maar uit onderzoek is gebleken dat er geen problemen waren met de woningen en mochten de bewoners weer terug naar hun huis. Door de harde klap sloeg bij de buurman de ketel uit, waardoor de bewoner een tijd lang geen verwarming en warm water had.

De dochter van de buurman vertelde dat ze eerst dacht dat de ontploffing in hun huis was en rende uit veiligheid naar buiten toe waarna ze zag dat het bij de buurman was. De vrouw van het slachtoffer werd op de trap tegengehouden omdat het slachtoffer erg gewond was. De bewoners hebben met emmers water het vuur proberen te blussen, daarna heeft de brandweer het werk overgenomen. Het slachtoffer heeft zware brandwonden opgelopen aan zijn gezicht, armen en zijn onderlichaam.

De dakpannen en het glas liggen verspreid door de tuin, waaruit blijkt dat de explosie enorm groot moet zijn geweest. Het dak zelf is in zijn geheel omhoog getild. Het slachtoffer had vaker vuurwerk op zijn kamer, zeggen de bewoners die de man goed kennen. Maar het experiment van gisteren hadden de bewoners niet verwacht. Door de knal ontstond grote chaos en paniek in de straat.

Op dat moment was het slachtoffer stabiel en werd kunstmatig in slaap gehouden. De man heeft zijn beide onderarmen verloren, een gat in zijn borstkast en in zijn buik, een klaplong en volledig verbrand tot en met zijn voeten. Of het experimenteren de oorzaak is van de explosie moet nog uit politieonderzoek blijken. Ook gaat de politie onderzoeken of het vuurwerk legaal of illegaal was. Vuurwerkdeskundigen concludeerden uit de dozen die in de woning gevonden zijn dat de bewoners zeker experimenteerde met illegaal vuurwerk.

 

 

Op de dozen stond een gevarenhoek met daarin 1.3 G dat de classificatie van het vuurwerk betekent en evenementenvuurwerk is. Wat de bewoner niet mocht hebben, zeker niet op zijn zolderkamer. Voor consumentenvuurwerk in Nederland wordt de 1.4 G gebruikt. Zelfs in de bunkers waar vuurwerk wordt opgeslagen is 1.3 G verboden. Alleen de 1.4G of de 1.4 S is toegestaan. Waarschijnlijk is het vuurwerk via het Oostblok bij het slachtoffer terecht gekomen. In België en Duitsland zijn de regels zo streng geworden dat het bijna niet meer mogelijk is om aan 1.3.G vuurwerk te komen.

De bewoners stonden stomverbaasd te kijken toen ze te horen kregen dat de Stichting Woningbeheer Betuwe, het gezin gewoon weer terug wil laten keren naar hun woning. "Het had een kleine Enschede kunnen zijn, met al dat vuurwerk in huis" zei een bewoonster. Sommige bewoners vinden dat het gezin zwaar gestraft moet worden, omdat ze wisten wat in dat huis stond en dat het levensgevaarlijk was voor de omgeving.

Stel je eens voor wat er had gebeurd als er een grote brand was ontstaan, dan was de ramp niet te overzien en waren er veel meer slachtoffers gevallen. Natuurlijk is het niet leuk voor het slachtoffer, maar het was zijn eigen verantwoordelijkheid en een strafbare feit.

© Olaf Bok
Actueel Nieuws 030
Film Bron: Omroep Gelderland

actueel, actueel nieuws, nieuws, Actueel Nieuws 030, dagelijks nieuws, nieuws actueel,


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
4 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
6 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
7 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
7 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
7 jaar geleden via Ikvergelijk.nu