Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: dinsdag 24 februari 2015
Bron: Actueel Nieuws
Hamza B. is binnen een paar jaar een keiharde gangster geworden. Dat concluderen een aantal medegedetineerden die tijdens de eerste serieuze detentie van B. met hem op dezelfde afdeling verbleven. B. verblijft momenteel in voorlopige hechtenis als verdachte van de schietpartij op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt. Tijdens die eerste detentie verbleef de destijds 20-jarige Hamza B. in PI Nieuwegein. 'Het was een aardige jongen die zich voornamelijk zorgen maakte om zijn kickbokscarrière', aldus een medegedetineerde uit die periode. 'Hamza was altijd aan het trainen op de luchtplaats met een groep Amsterdammers. Joggen en een beetje trappen en stoten'.
B. zat destijds in voorarrest op verdenking van betrokkenheid bij een liquidatiepoging. Op 3 maart 2007 werd omstreeks 22.00 uur een man neergeschoten op de Burgemeester Van Leeuwenlaan in Amsterdam Geuzenveld. Het slachtoffer werd meerdere keren getroffen in het bovenlichaam maar overleefde de moordaanslag. Volgens de recherche was het een liquidatiepoging in de relationele sfeer. Het slachtoffer zou de (voormalige) zwager zijn van B. 'Hamza maakte zich destijds toch zorgen om die zaak. Niet omdat hij de dader zou zijn, maar omdat hij geen idee had hoe een rechercheonderzoek werd gedaan en hoelang een voorarrest kan duren. Daar had hij meerdere keren per dag vragen over. Het was totaal geen persoon die overkwam als iemand die zich zou gaan bezighouden met zware criminaliteit. Hoewel de zaak waarvoor hij toen in voorarrest zat het tegendeel bewijst', aldus een andere medegedetineerde van toen.
B. wordt door de voormalige medegedetineerden niet omschreven als een meeloper. 'Dat was hij zeker niet. Maar ook geen persoon die in de belangstelling probeerde te staan. Hamza was rustig en bleef meer op de achtergrond'. Op dezelfde afdeling verbleven zware criminelen uit Amsterdam en Utrecht. Ook van Marokkaanse afkomst. Zoals Mohammed I. die samen met de inmiddels geliquideerde Redouan Boutaka was veroordeeld in de zogenaamde Praxis-zaak.
B. werd na een aantal maanden uit voorlopige hechtenis ontslagen wegens gebrek aan bewijs. 'Maar vervolgens zag ik hem weer in de bezoekzaal van de penitentiaire inrichting. Hij bezocht regelmatig een gedetineerde uit Amsterdam-West die destijds verdacht was van vuurwapenbezit, afpersing en het opdrachtgeven van een moordpoging', aldus een Marokkaanse medegedetineerde. Tweemaal nadat de gedetineerde Amsterdammer bezoek had gekregen van Marokkaanse en Turkse vrienden werd er een aanslag gepleegd in Amsterdam-West. 'Dat was niet alleen mij maar de gehele afdeling opgevallen', aldus de medegedetineerde. Ook de recherche vond het blijkbaar opvallend want die deden een maand later een inval in de cel van de verdachte gedetineerde.
Hamza B. zal niet veel later opnieuw worden aangehouden door een arrestatieteam. B. is ditmaal verdacht van een overval op een filiaal van Albert Heijn in Amsterdam. De daders hadden op 21 mei 2008 bijna 45.000 euro buitgemaakt bij de overval. B. zou bovendien twee motoren hebben gestolen en werd verdacht van heling van dure horloges. Maar de rechtbank vond ook ditmaal het bewijs te weinig voor een langdurige veroordeling.
Hamza B. blijft de jaren daarna voorkomen in omvangrijke rechercheonderzoeken naar overvallen en moordaanslagen. Niet altijd als verdachte, maar ook omdat hij contacten onderhield met verdachten van ernstige strafbare feiten. Maar het zal bijna vier jaar duren voordat B. opnieuw wordt aangehouden door een arrestatieteam. Hamza B. wordt verdacht van een bankoverval op 4 oktober 2011 op het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord. Nadat de beveiligers van waardetransporteur Brink's bij het bankfiliaal zijn aangekomen, openen twee overvallers met een stormram een toegangsdeur van de Rabobank. De overvallers bedreigen het bankpersoneel en de Brink's beveiligers met een vuurwapen en schreeuwen driemaal om geld. Er worden maar liefst zeven geldzakken met een totale inhoud van 525.000 euro buitgemaakt. De overvallers vluchten op een scooter. Behalve de beveiligingsbeelden van het bankfiliaal heeft de recherche ook de beschikking over opnamen die gemaakt zijn door een cameraploeg van PowNews. De cameraploeg was toevallig opnamen aan het maken op het Buikslotermeerplein toen de vluchtende overvallers langsreden op een scooter (zie foto).
Rechercheurs herkennen Hamza B. als een van de bankovervallers. Op 6 december 2011 wordt B. door een arrestatieteam aangehouden toen hij een koffiehuis verliet in Amsterdam-West. Maar na een langdurig voorarrest werd hij door de rechtbank uit voorlopige hechtenis ontslagen. Opnieuw was er te weinig bewijs om hem te kunnen veroordelen.
De enige die veroordeeld werd voor de bankoverval op het Buiksloteermeerplein was Boutahar A. uit Mijdrecht. Uit rechercheonderzoek werd duidelijk dat A. niet één van de twee overvallers was. Aan de achterkant van het bankfiliaal werd boven de sluisdeur, die voor de overdracht van geldkoffers wordt gebruikt, een zender met de tekst 'Power vow 150' aangetroffen. Dit is een zeer krachtige zender met een bereik tot 2 km waarmee gesprekken kunnen worden afgeluisterd op afstand middels een ontvanger. Na onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is gebleken dat op de zender DNA-materiaal is aangetroffen dat overeenkomsten heeft met het profiel van Boutahar A. Omdat de modus operandi van de bankoverval in Amsterdam-Noord hetzelfde was als bij een bankoverval op 24 mei 2011 in Driebergen, oordeelde de rechtbank dat Boutahar A. medeplichtig is aan de bankoverval aan het Buikslotermeerplein.
Uit onderzoek werd duidelijk dat Boutahar A. ook niet één van de twee bankovervallers was in Driebergen. Yassine A. uit Amsterdam-West is inmiddels tot 9 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de bankoverval in Driebergen. Karim el M. zit momenteel in voorlopige hechtenis als verdachte van deze bankoverval. Karim el M. heeft langdurig op de Nationale Opsporingslijst gestaan maar werd op 25 juni 2012 door een arrestatieteam aangehouden op de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam-West. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen el M. is gepland op 12 september.
Bij de bankoverval in Driebergen zijn kraaienpoten aangetroffen in een zwarte Golf 5 die bij de overval is gebruikt. Op een van die kraaienpoten is opnieuw DNA-materiaal van Boutahar A. aangetroffen. De rechtbank gaat er vanuit dat Boutahar A. kortstondig na de overval in Driebergen een ontmoeting heeft gehad met een van de overvallers. Mogelijk heeft de ontmoeting plaatsgevonden in de Gillis van Ledenberchstraat in Amsterdam-West. De beredenering van de rechtbank luidt: '...gelet op de omstandigheid dat een van de daders van de overval contact heeft gezocht met de verdachte (Boutahar), kan het niet anders dan dat verdachte wist dat de kraaienpoot zou worden gebruikt bij het plegen van deze overval'.
Boutahar A. werd door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens een overval op een geldloper in Amersfoort, medeplichtigheid aan bankovervallen in Driebergen en Amsterdam-Noord en medeplichtigheid aan een plofkraak in Lelystad. Het bewijs tegen A. is overigens niet geheel onomstotelijk. Helemaal met betrekking tot de bankovervallen in Amsterdam-Noord en Driebergen is het bewijs nihil.
Hamza B. had in de laatste jaren voor zijn aanhouding voor de liquidaties in de Staatsliedenbuurt een 'opvallend uitgavepatroon' volgens bepaalde personen uit zijn omgeving. B. zit morgen precies twee maanden in voorlopige hechtenis op verdenking van betrokkenheid bij moord op Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi, poging tot moord op Benaouf A. en twee politieagenten, en poging tot moord op de vierde inzittende van de Range Rover.
De 26-jarige Hamza B. werd op 21 juni door een arrestatieteam van de Marokkaanse politie aangehouden in de havenstad Tanger. Dat gebeurde toen hij zijn Nederlandse vriendin ging afhalen op de Ibn Batouta luchthaven. B. blijkt een dag na de arrestatie van Adil A. op 24 januari 2013 in Amsterdam-West te zijn vertrokken naar Marokko. Adil A. en Anouar B. zitten ook in voorlopige hechtenis voor de schietpartij in de Staatsliedenbuurt. Volgens het Openbaar Ministerie is er DNA-materiaal van Hamza B. aangetroffen in een bivakmuts die volgens het onderzoeksteam is gebruikt tijdens de schietpartij. Of Hamza B. binnenkort zal worden overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten is onduidelijk.
Bron: Crime scene.Pro
Filmbron: RTL Nieuws