Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: maandag 23 februari 2015
Bron: Actueel Nieuws
V&D mag de lonen van de leden van FNV en CNV onder zijn 5000 warenhuiswerknemers niet verlagen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vandaag beslist.
De rechter deed uitspraak in het kort geding dat de vakbonden FNV en CNV tegen V&D hadden aangespannen om de salarisverlaging tegen te houden. Volgens V&D is het nodig de lonen met 5,8 procent te verlagen als sluitstuk van het reddingsplan om het noodlijdende concern overeind te houden. Het 127 jaar oude winkelbedrijf draait al twintig jaar met verlies.
De advocaat van V&D betoogde vorige week tijdens de behandeling van de zaak dat de onderneming weer in de gevarenzone terecht zou komen als door de loonsverlaging een streep zou worden gezet. Het akkoord met onder anderen de verhuurders van de winkelpanden over verlaging van de huren zou dan op losse schroeven komen te staan.
De V&D laat al weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Dit liet de warenhuisketen meteen na de uitspraak weten.
23-02-2015 10:42
De voorzieningenrechter doet maandag uitspraak in het kort geding dat de vakbonden hebben aangespannen tegen warenhuis V&D. Kern van de zaak is of de voorgenomen salariskorting die V&D wil doorvoeren al dan niet door de beugel kan.
V&D zegt dat een salariskorting van 5,8 procent, die het in twee stappen wil doorvoeren, nodig is om de toekomst van de winkelketen veilig te stellen. De bonden vinden de maatregel buitenproportioneel en spanden een kort geding aan.
Bij de behandeling van de zaak afgelopen week riep de rechter beide partijen op nog eens om de tafel te gaan, om te proberen er onderling uit te komen. Gesprekken tussen de vakbonden en V&D leverden echter niets op.
Akkoord met verhuurder
De warenhuisketen bereikte eerder deze maand wel een akkoord met de verhuurders van zijn winkelpanden over verlaging van de huren. De banken waren vervolgens bereid de kredietkraan open te houden en aandeelhouder Sun Capital besloot extra kapitaal in V&D te steken. Daarmee werd een faillissement afgewend. Volgens V&D is het verplichte loonoffer het laatste puzzelstukje in het reddingsplan.