Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: vrijdag 2 januari 2015
Bron: Actueel Nieuws
ANN - Farmaceutische fabrikanten denken altijd vanuit het begrip “ziek zijn”. Zij zijn er om jou beter te maken en dat doen ze heel graag met hun producten waarop ze natuurlijk een flinke winstmarge hebben.
Welke middelen er worden voorgeschreven wordt voor een groot deel bepaald door de farmaceutische industrie. Het bedrag dat de farmaceutische industrie besteedt aan reclame is 1,3 miljard euro per jaar. Dit wordt uiteindelijk betaald door de premiebetaler. De industrie heeft belang bij het feit dat wij naar de huisarts gaan en een pilletje nodig hebben. De huisarts is immers degene die het medicijn voorschrijft. Ook apotheken spelen een rol bij de keuze van medicijnen. Zij verdienen een niet te verwaarlozen bedrag op de medicijnen. Vanaf 2010 moeten zij de kortingen die zij van de industrie krijgen opgeven. Soms lopen de kortingen voor de apothekers op tot 99%. De eigen huisarts volgt vaak de specialist in het ziekenhuis en blijft het dure middel voorschrijven. De patiënt betaalt
Een ander marketingmiddel van de farmaceutische industrie is de artsenbezoeker. Zij zijn een belangrijke schakel. Zij moeten commercieel en overtuigend zijn. En moeten hoe dan ook hun product aan artsen verkopen. De farmaceutische industrie zet massaal artsenbezoekers in. De industrie mag huisartsen niet meer paaien met reisjes en cadeaus boven 50 euro. Er zijn in Nederland 1500 artsenbezoekers actief.
Bijwerkingen van medicijnen worden als voordeel beschouwd: de bijwerkingen van de medicijnen van de concurrent worden benadrukt. Het is de bedoeling dat de artsenbezoeker vooral de bijwerkingen van het medicijn van de concurrent kent, zodat hij zijn eigen middel als beter kan presenteren. De heersende gedachte is: hoe meer patiënten er zijn, hoe beter we verdienen.
Artsen moeten zich zolang ze hun beroep uitoefenen, zelf bijscholen. Dit is niet meer mogelijk zonder de farmaceutische industrie. Zij kunnen voor bijscholing alleen maar terecht bij de farmaceutische industrie.
Farmaceutisch fabrikant MSD sluit contracten met medici om middelen commercieel in de markt te zetten en zich eraan te verbinden.
Fabrikanten maken miljarden winst met hun medicijnen. Ruim 300.000 mensen sterven per jaar aan medicijnen op voorschrift, alleen al in de Verenigde Staten. Ook in ons land en ons omringende landen sterven mensen door het gebruik van medicijnen. Alleen al in Nederland belanden 40.000 mensen per jaar in het ziekenhuis door verkeerde medicijnen of een verkeerde combinatie of dosis van medicijnen. In ruim 1200 gevallen overleven mensen deze fouten niet.
Er wordt door de industrie een leger aan advocaten ingezet om te voorkomen dat ze miljardenboetes krijgt opgelegd. Gedeeltelijk vergeefs, maar gedeeltelijk ook succesvol.
Ze stellen bovendien alles in het werk om te frauderen tussen de mazen van de wetten door. Daarbij hebben ze de juridische advieskosten ingecalculeerd. Er is zeker sprake dat deze industrie willens en wetens deze fraude uithaalt.
Suzan Meijer - ANN
Filmbron: Arjan Dokelaar