Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: donderdag 7 augustus 2014
Bron: Actueel Nieuws
De muggenoverlast is deze zomer op veel plaatsen erger dan vorig jaar. Dat blijkt uit de overlastmeldingen die door de Wageningen Universiteit onderzocht worden. Het natte warme weer is ideaal voor de kleine bijtende insecten. Toch zijn er ook veel plekken waar mensen tot hun verbazing nog geen enkele mug hebben gezien.
Muggenoverlast is erg plaatselijk en volgens bioloog Arnold van Vliet kunnen mensen zelf veel doen om die overlast tegen te gaan: 'De meeste muggen komen van broedplaatsen in tuinen. In een plantenbak met een laagje water kunnen tienduizenden larven zitten. Je kan de overlast al verminderen door potjes leeg te gooien.'
Waarom ik?!
Twee mensen liggen naast elkaar in bed. De ene wordt lek geprikt, de andere niet. Het is voor veel mensen een mysterie waarom muggen een voorliefde hebben voor bepaalde mensen. Voor het bestrijden van malaria doet de Wageningen Universiteit onderzoek naar dit mysterie.
Muggen worden los gelaten in een windtunnel met twee openingen die beide een andere lichaamsgeur hebben. Op die manier wordt getest welke geur de mug aantrekt. In Kenia wordt nu een proef gedaan met lokvallen met menselijke geur en een geur die de menselijke geur in huizen juist maskeert.
Hoewel dit onderzoek niet gericht is op de huis-tuin-en-keukenmug in Nederland, kan het in de toekomst ook tot oplossingen leiden voor het eeuwige gezoem om je hoofd 's nachts, of de gezellige avond buiten die vroegtijdig afgebroken moest worden.
We zijn er niet vanaf na de zomer
Na de zomer zijn we ook niet van de kleine bijtende insecten af. De laatste jaren zijn er namelijk steeds meer muggen in de winter actief. Deze zogenoemde Molestusmug, het tweelingzusje van de normale huissteekmug, houdt geen winterslaap en heeft een voorkeur voor zoogdieren en dus mensen.
Bron: Omroep Gelderland