Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: dinsdag 29 juli 2014
Bron: Actueel Nieuws
ANN - Omdat ze in 2008 onvolledig en misleidend zijn voorgelicht hebben ex beleggers in Fortis recht op een schadevergoeding. Aldus heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. De hoogte van de schadevergoeding is nog niet vastgesteld.
Een groep ex-aandeelhouders en beleggers in Fortis hadden een zaak aangespannen tegen Fortis en de Nederlandse Staat. Samen met de Royal Bank of Scotland en Banco Santander nam Fortis in 2007 voor meer dan 70 miljard euro ABN Amro over. Fortis telde voor haar deel 24 miljard euro neer. De financiële crisis die zich in 2007 en 2008 ontwikkelde trof echter ook Fortis zwaar. De bank had zich lelijk verkeken in de overname en kwam daardoor in steeds grotere financiële problemen. Door het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers verslechterde de situatie in snel tempo.
Geldmarkten over de hele wereld gingen op slot en ook voor Fortis werd het steeds moeilijker om geld te lenen. Ook lukte het de bank steeds minder om nieuwe spaarders en rekeninghouders aan te trekken. In het najaar van 2008 werd Fortis in twee stappen gered door de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid. Volgens het hof heeft de bank de beleggers toen misleid door via de media te laten weten dat Fortis er dankzij de eerste miljardensteun er "financieel sterker voorstond dan ooit". Intern waren er echter al lang grote twijfels. Een paar dagen later werden Fortis en ABN Amro genationaliseerd.
De bank wist dat de informatie die naar buiten werd gebracht niet klopte en heeft daarmee de markt en de beleggers op het verkeerde been gezet, vindt het hof. Beleggers hebben op basis van die informatie mogelijk aandelen gekocht, verkocht of aangehouden. Fortis is daarom aansprakelijk voor de schade die de aandeelhouders in die periode hebben geleden, oordeelt het hof. De claim tegen de Nederlandse Staat is door het hof niet gehonoreerd. De Staat heeft niet te positief geoordeeld of mensen misleid. De Staat richtte zich ook niet zozeer op beleggers, maar veeleer op spaarders en rekeninghouders. De rechtsopvolger van Fortis heet tegenwoordig Ageas. Het hof gaat in een aparte procedure de hoogte bepalen van de schadevergoeding die Ageas aan de gedupeerde aandeelhouders moet betalen. Volgens advocaat Adriaan de Gier, die de gedupeerden bijstond, gaat het om minstens 200 miljoen euro.
Jacques van der Linden - ANN