Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Gearresteerde verdachte in hongerstaking

Datum: dinsdag 29 juli 2014

Bron: Actueel Nieuws

Buitenland , 29 juli 2014 -

Op 24 juli 2014 werd de voormalig minister van Financiën van Curaçao aangehouden in het deelonderzoek Maximus naar de 'intellectuele daders' van de moord op politicus Helmin Wiels. George Jamaloodin is echter al vanaf 26 januari in hongerstaking gegaan heeft zijn advocaat bekend gemaakt. De voormalig minister zit na zijn aanhouding in voorlopige hechtenis op het politiebureau van wijkteam Barber.

In hetzelfde cellencomplex heeft Luigi 'Pretu' Florentina zelfmoord gepleegd. Florentina werd op 15 juni door een arrestatieteam aangehouden in Zoetermeer op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Raúl 'Bolle' Martinez. Florentina zou tevens betrokken zijn geweest bij de organisatie van de moord op Wiels. Na zijn aanhouding werd Florentina door de rechter-commissaris in Rotterdam in bewaring gesteld en overgebracht naar Curaçao. Vanaf 17 juni verbleef Florentina in voorlopige hechtenis in de marinekazerne Suffisant op Curaçao. Op 7 september pleegde de verdachte zelfmoord kort nadat hij was overgeplaatst van de marinekazerne naar een politiebureau van het wijkteam Barber.

Dangelo 'Panchèk' D. is naast de moord op Helmin Wiels ook verdacht van de moord op medeverdachte Raúl 'Bolle' Martinez. De vrouw van huurmoordenaar Elvis 'Monster' K. heeft verklaard dat Raúl 'Bolle' Martinez in haar bijzijn het moordwapen in het Waaigat heeft gegooid. Het vuurwapen werd inderdaad aangetroffen in een zwarte plastic zak. Na de verklaringen van de vrouw zijn het Magnus-onderzoeksteam, het Recherche Samenwerkingsteam en het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de Nederlandse Landelijke Eenheid gaan samenwerken om het moordwapen te vinden in het Waaigat. Uit onderzoek werd duidelijk dat het vuurwapen geregistreerd staat bij een lokaal beveiligingsbedrijf op Curaçao. George Jamaloodin is eigenaar van beveiligingsbedrijf Speedy Security Group NV aan de Lindberghweg op Curaçao.

Op 3 september om 09.00 werd Lorenzo Florentina door het arrestatieteam van het Korps Politie Curaçao (KPC) overgeplaatst naar Barber. Ondanks dat er geen concrete aanwijzingen waren voor risico's van buitenaf met betrekking tot hulp bij een ontvluchting besloot het Korps Politie Curaçao in nauw overleg met de leider van het onderzoeksteam, de beveiliging rond het politiebureau Barber op te schalen. De beveiliging rond het politiebureau werd vanaf dat moment gedaan door de ME. In overleg met het Openbaar Ministerie kreeg de ME ook zwaardere bewapening.

Die veiligheidsmaatregelen waren binnen het politie complex duidelijk minder. Op de avond van de zelfmoord was slechts een vrouwelijke beveiligingsmedewerker in het cellencomplex aanwezig.

Volgens de raadsman van Jamaloodin heeft degene die verantwoordelijk is voor het cellencomplex de situatie daar onmenselijk en ongeschikt genoemd, voor zowel de verdachte als het personeel. De reden van de hongerstaking van zijn cliënt zou een protest zijn tegen de bejegening van de verdachten in de moordzaak. Ook de laatste 375 jaar dat Curaçao een kolonie is van Nederland wordt als reden genoemd. De lokale inwoners zouden volgens de hongerstaker al 375 jaar op deze manier behandeld de door de justitiële instanties, onder toezicht van Nederland. Ook de tweede verdachte in het deelonderzoek Maximus, naar de intellectuele daders van de moord op Helmin Wiels, geeft het kolonialisme en de landverraders de schuld van de situatie op Curaçao.

Verdachte Carlos Monk verdedigd zichzelf tegen de beschuldiging door de overheid een 'koloniale fascistische staat' te noemen die hem als een bedreiging zou zien van 'hun kleine koloniale kapitaalbelang'. Volgens Carlos Monk is de verdenking een 'politieke vervolging' en heeft het te maken met het 'revolutionair onafhankelijkheidsproces' dat er gaande zou zijn op Curaçao. Monk vindt de mededeling van het Recherche Samenwerkingsteam dat hij als verdachte is aangemerkt ‘ongebruikelijk, onlogisch en pervers’. De tirade van de verdachte over de kolonisten en de verraders onder de eigen bevolking gaat nog even verder: 'Het Openbaar Ministerie hoeft geen rekening met mij te houden omdat ik geen deel uitmaakt van ‘de elite’ of van de ‘creoolse oligarchie’, nimmer van de groep die onze bevolking aan Nederland heeft verkocht of aan het verkopen is'.

De advocaat van George Jamaloodin heeft een persbericht opgesteld met de titel ‘Vishon di Tùnel’ (tunnelvisie) en dat heeft betrekking op het onderzoek van politie en justitie naar zijn cliënt. Advocaat Chester Peterson zegt dat justitie in het moordonderzoek gebruikt maakt van tegenstrijdige verklaringen van getuigen met psychische problemen, die bovendien ook liegen. Ook het feit dat premier Ivar Asjes na de moord op de politicus publiekelijk heeft gezegd dat de opdrachtgevers van de moord afkomstig zijn uit het 'loterij circuit' zou het onderzoek meteen in een bepaalde richting hebben geleid. Het proces tegen zijn cliënt is wel degelijk een politiek proces en het zal geen eerlijk proces worden, aldus de raadsman.

Volgens de advocaat zouden bepaalde getuigenverklaringen volkomen onbetrouwbaar zijn. De getuigen verklaren bijvoorbeeld gesproken te hebben met Jamaloodin op zijn kantoor, terwijl de verdachte verklaart helemaal niet aanwezig te zijn geweest op Curaçao. Het Openbaar Ministerie zou daarnaar geen onderzoek hebben laten doen.

De advocaat zegt dat in het strafdossier een verklaring zit van Marvelyne Wiels, de zus van Helmin Wiels, waarin ze verklaard te weten dat Jamaloodin verantwoordelijk is voor de moord. Marvelyne Wiels wil echter niet verklaren wie haar bronnen zijn. Ook zou het strafdossier tegen zijn cliënt geen verklaringen bevatten van medeverdachte Luigi 'Pretu' Florentina. Het Openbaar Ministerie lijdt overduidelijk aan een tunnelvisie volgens Peterson.

Bron: Crime scene.Pro


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu