Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: woensdag 23 april 2014
Bron: Actueel Nieuws
ANN - De ouders van een meisje van zes zijn onder toezicht van jeugdzorg geplaatst omdat hun dochter een ontdekkingsspelletje had gespeeld met een jongetje van haar leeftijd. De kinderen hadden doktertje gespeeld bij het jongetje thuis. De ouders van het meisje hebben daar toen met hun dochter en met de ouders van de jongen gesproken. Niet omdat ze het spelletje vreemd of zorgwekkend vonden, maar omdat het hun verstandiger leek er open over te praten. Toen ze echter besloten extra advies te vragen bij het kinderdagverblijf kreeg het verhaal een onverwacht staartje.
Bij het kinderdagverblijf vond men namelijk dat het niet meer verantwoordelijk was als de jongen en het meisje met elkaar speelde. Zij vonden dat het spelletje een onaanvaardbaar zedendelict was. De ouders, die de reactie van het kinderdagverblijf overdreven vonden negeerden het advies. Daarop werd bij het kinderdagverblijf besloten dat de ouders niets om hun dochter gaven en dus schuldig waren aan emotionele verwaarlozing. Bovendien werd melding gedaan bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.
Hierop ondervroeg het AMK het meisje, haar leraren, de peuterleidsters van haar broertje, het consultatiebureau en de ouders van beide kinderen. Ook werd het medisch dossier van de ouders van het meisje opgevraagd.
Hoewel uit het onderzoek vooral het beeld naar voren kwam van bewuste en goed opgeleide ouders, en uit niets bleek dat er sprake was van verwaarlozing, emotioneel of anderszins, was na drie maanden onderzoek de conclusie dat de ouders hun kinderen verwaarloosden. Opvallend hierbij was dat uit het verslag niet viel op te maken waar de maatschappelijk werker die conclusie op baseerde. Ook zijn niet de verklaringen van de ouders van het meisje genoteerd, maar alleen de interpretatie daarvan door de maatschappelijk werkster in kwestie.
De ouders van het meisje hebben toen een groot aantal organisaties ingeschakeld; de Kinderombudsman, de Klachtencommissie Bureau Jeugdzorg, de Inspectie Jeugdzorg en uiteindelijk de rechter. Maar voor hun gezamenlijke kritiek bleef Bureau Jeugdzorg doof.
Volgens de teamleidster van het AMK is het onderzoek ‘conform de standaard werkwijze van het AMK’ gegaan, en zijn er dus geen fouten gemaakt. De organisatie blijft bij haar conclusies en de ouders hebben nu twee dagen per week een orthopedagoog in huis om verder onderzoek te doen.
Michel de Groot - ANN