Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: dinsdag 14 januari 2014
Bron: Actueel Nieuws
Op 10 januari werd de 17-jarige diabetespatiënte Yosra Aajir door twee beveiligers van de HEMA overgedragen aan de politie en vervolgens aangehouden. De 17-jarige Yosra, van Marokkaanse afkomst, was met een vriendin in de HEMA aan de Grote Marktstraat in Den Haag toen ze een te hoge bloedsuikerspiegel kreeg. Yosra moest dus insuline inspuiten bij zichzelf en deed dat in een paskamer. Dat meldt Omroep West.
Op gegeven moment werd het gordijn van de paskamer geopend door twee beveiligers. 'Hé jij daar, je bent drugs aan het spuiten en je vernielt onze winkel door de urine', zeiden de beveiligers. Yosra moest meekomen naar een kantoor in de HEMA. Ondanks dat haar vriendin uitlegde dat ze suikerziekte heeft bleven de beveiligers bij hun standpunt.
De vriendin van Yosra belt haar moeder die meteen naar de HEMA komt. Telkens wanneer Yosra vraagt wat de bedoeling is en wat er gaat gebeuren krijgt ze geen antwoord. Op het moment dat ze haar moeder ziet probeerde ze bij haar te komen. 'Ik stond op en vroeg of ik even naar mijn moeder mocht gaan. Toen hebben ze mij met twee man tegen de muur aangeduwd’, aldus Yosra. De politie was ook niet voor rede vatbaar en arresteerde de 17-jarige diabetespatiënte voor vernieling omdat ze tijdens het inspuiten urine was verloren. Het meisje werd zelfs vier uur vastgehouden in een politiecel op het bureau Jan Hendrikstraat.
Op het moment dat ze haar medicatie liet zien zei een politieagent: 'Dat is vast een truc om eerder weg te mogen uit de cel. Dat doen veel allochtonen'. Een dag na het incident heeft ze in het ziekenhuis een doktersverklaring meegekregen waarin de artsen melding maakkten van bloeduitstortingen en zwellingen op beide bovenarmen. Dat is waarschijnlijk de oorzaak van de hardhandige behandeling van de HEMA-beveiligers.
'De verdachte heeft in een pashokje in de HEMA geplast en is hierop aangehouden door de beveiliging, die haar vervolgens heeft overgedragen aan agenten. Op basis van de informatie die zij kregen zou er sprake zijn van opzet. De verdachte wenste gebruik te maken van een advocaat, die ook aanwezig was bij het verhoor, waardoor het verhoor en haar invrijheidstelling langer op zich liet wachten', aldus politiewoordvoerder Joeri Voogt. De HEMA heeft haar bovendien een rekening gegeven van 50 euro voor schoonmaakkosten van de paskamer. Maar die is schoongemaakt door haar vriendin.
Behalve excuses wil ze door haar verhaal te vertellen, meer begrip krijgen voor de ziekte, waarbij ongewenst urineverlies nu eenmaal kan voorkomen. Eerder was het politiebureau Heemstraat in Den Haag ook negatief in het nieuws gekomen omdat politieagenten tegen jongeren van Marokkaanse afkomst veel te gewelddadig zouden optreden. Drie oud-agenten en verschillenden slachtoffers vertelden over mishandelingen, intimidatie en buitenproportioneel geweld tegen personen van buitenlandse afkomst.
Fractievoorzitter Adeel Mahmood eist een persoonlijk excuses van het Haagse college aan het adres van de jongedame.
'Het kan niet zo zijn dat je etniciteit bepaalt hoe serieus je hulpvraag is. Hulpverleners moeten vooroordeel vrij zijn bij hun indicatiestelling', aldus ractievoorzitter Adeel Mahmood over de opmerking van een politieagent dat 'dat het vast een truc is om eerder weg te mogen uit de cel. Dat doen veel allochtonen'. Mahmood vindt dat het Haagse college haar excuses moet maken aan de 17-jarig diabetespatiënte.
Volgens Mahmood was er vorig jaar zelfs een dode gevallen door vooroordelen van hulpdiensten in Den Haag. Toen een Poolse man een spoedmelding deed dat zijn vriendin onwel was geworden besloot de meldkamer geen ambulance maar de politie te sturen. Toen de politie de bewusteloze vrouw aantrof zijn ze weer vertrokken want ze gingen er vanuit dat de Poolse dronken was. Uiteindelijk is de vrouw overleden aan een bloedvergiftiging in het ziekenhuis.
UPDATE: 'We realiseren ons dat dit incident op de vrouw een flinke impact heeft gehad. Zeker met de wetenschap van nu. Zij is aangehouden op verdenking van vernieling. Zij heeft in een pashokje in de HEMA geplast en is hierop aangehouden door de beveiliging, die haar vervolgens heeft overgedragen aan de politie. Op basis van de informatie die de agenten ter plaatse kregen zou er sprake zijn van opzet. Nadat zij verhoord is, werd zij in vrijheid gesteld. Na beoordeling van de stukken door de officier van justitie bleek er geen sprake te zijn van een strafbaar feit. Derhalve is de zaak geseponeerd', aldus politiewoordvoerder Wim Hoonhout.
Bron: Crime scene.Pro