Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: zondag 15 december 2013
Bron: Actueel Nieuws
De grens voor de vrijstelling motorrijtuigenbelasting gaat van 25 jaar naar 40 jaar. De Tweede Kamer is ondanks massaal verzet vanuit de oldtimer- en automotive-brancheorganisaties al akkoord gegaan. De Eerste Kamer behandelt het voorstel volgende week.
Circa 25 procent van alle geregistreerde motoren in Nederland is 25 jaar of ouder; dat zijn er zo’n 160.000. Hiervan zullen onder de nieuwe regeling ongeveer 130.000 volgend jaar motorrijtuigenbelasting moeten gaan betalen. Gemiddeld is dat per jaar 116 euro per motor (verschilt iets per provincie). De regering wil daarmee bij de oldtimereigenaren ongeveer 15 miljoen euro op jaarbasis ophalen. Er komt wel een overgangsregeling: oldtimers van 25-40 jaar hoeven niet meer dan 25 procent van het reguliere motorrijtuigenbelastingstarief te betalen, maar dan mogen ze in de maanden december, januari en februari niet de weg op.
De MAG vindt de motorrijtuigenbelastingswijziging principieel een ongefundeerde extra aanslag op de betaalbaarheid en vrijheid van motorrijden. De MAG steunt daarom het massale verzet en roept op mee te rijden met de geplande protestrit op 16 december a.s. (zie hieronder voor meer informatie).
Oldtimer en de toeleveringsindustrie krijgen harde klappen
Voor oldtimer-personenauto’s is de schade dramatisch. Oldtimereigenaren van bijvoorbeeld een zware Amerikaan op LPG die tot nut toe motorrijtuigenbelastingvrij was, worden vanaf 1 januari geconfronteerd met een aanslag van enkele duizenden euro’s per jaar. Nu al tekent zich ook enorme schade af bij tal van toeleveringsbedrijven gespecialiseerd in de oldtimermarkt. Zo melden in onderhoud en restauratie van oldtimer-motoren en -auto’s gespecialiseerde bedrijven al forse omzetdalingen en zelfs faillissementen. Eigenaren investeren nu al niet meer in hun oldtimers in afwachting van de nieuwe motorrijtuigenbelastingsregeling, omdat die het hen onmogelijk maakt om hun oldtimer aan te houden.
Protestrit 16 december
Afgelopen weekend is besloten tot een grote oldtimerprotestrit vanuit heel Nederland naar Den Haag om zonodig het protest kracht bij te zetten wanneer de besluitvorming in de Eerste Kamer de verkeerde kant op dreigt te gaan. Auto’s en motoren rijden mee. Informatie daarover is te vinden op een speciale Facebook-pagina. Volg het nieuws op die pagina over verzamelplaatsen, verzameltijden en eindbestemming. Klik daar beslist ook op Ombudsman-link voor de spelregels zodat alles ordelijk verloopt. Kijk verder op internet naar de vele websites waar je meer kunt lezen over de MRB-plannen en waar je je kunt aansluiten bij protesterende organisaties, petities kunt tekenen etc.