Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: dinsdag 4 juni 2013
Bron: Actueel Nieuws
Nieuwe tentoonstelling is zoektocht naar het verhaal van slavenschip Leusden
In 2013 herdenkt Nederland dat 150 jaar geleden de slavernij in de koloniën in de west werd afgeschaft. Ter gelegenheid van deze herdenking belicht Het Scheepvaartmuseum dit onderwerp vanuit de eigen expertise: de trans-Atlantische slavenhandel. De tentoonstelling De Zwarte Bladzijde vertelt het verhaal van een van de grootste, maar onbekendste, scheepsrampen uit de Nederlandse geschiedenis, de laatste reis van slavenschip Leusden. De tentoonstelling is gebaseerd op het boek ‘Het slavenschip Leusden’ van historicus Leo Balai en met zijn hulp ontwikkeld. De Zwarte Bladzijde is tussen 27 juni 2013 en 31 augustus 2014 geopend voor het publiek.
De bezoeker gaat in de tentoonstelling zelf op zoek naar de gebeurtenissen van 1738, toen het slavenschip Leusden zijn laatste reis maakte. Gaandeweg leert de bezoeker over de economische achtergrond van de slavenhandel en ervaart hij hoe het leven aan boord van een slavenschip verliep. De bezoeker maakt tijdens zijn zoektocht kennis met verschillende opvarenden van de Leusden.
Het Scheepvaartmuseum besteedt in De Zwarte Bladzijde zowel aandacht aan het verleden als het heden, waarbij bezoekers worden uitgedaagd na te denken over de vraag of de slavernij wel echt voorbij is. Aan het einde van de tentoonstelling biedt het museum de ruimte aan bezoekers om met elkaar in gesprek te gaan over dit thema.
De tentoonstelling De Zwarte Bladzijde is geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder.
Publieksprogrammering en educatie
Rond de tentoonstelling worden talloze speciale programma’s voor zowel families als individuele bezoekers georganiseerd. Zo zijn er bijvoorbeeld in de zomervakantie elke woensdag, zaterdag en zondag RiseUp dansworkshops in samenwerking met dansgroep Solid Ground Movement voor kinderen vanaf 8 jaar.
Ook heeft het museum speciale onderwijsprogramma’s over het thema slavernij vanaf september 2013. Hier gaan leerlingen bijvoorbeeld in het programma ‘Open je ogen’ hun visie op slavernij door middel van film vastleggen.
Meer informatie over de vakantie- en onderwijsprogramma’s zijn te vinden op www.hetscheepvaartmuseum.nl