Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: dinsdag 5 februari 2013
Bron: Actueel Nieuws
Het was een groot succes: de Open Dag die het UMC St Radboud afgelopen zaterdag organiseerde ter gelegenheid van Wereldkankerdag. Meer dan drieduizend mensen konden in meer dan 40 stands en vele demonstraties ervaren wat het UMC St Radboud in huis heeft om kanker te bestrijden.
Beter eten tegen kanker
Op de Open dag was er speciale aandacht voor het thema `beter eten tegen kanker'. Artsen en dietisten stonden bij de ingang klaar om het publiek advies te geven over gezonde voeding. Publiektrekker bij deze stand was de weegschaal die de BMI berekende en die voor sommige mensen direct een stimulans vormde om ermee aan de slag te gaan.
Rondleidingen
Ook de diverse rondleidingen werden druk bezocht. In de Operatiekamer maakte het publiek kennis met de robotchirurg. Uroloog Michiel Sedelaar bestuurde de robotchirurg met precisie maar was ook benieuwd naar de kritische mening van zijn toehoorders: `Zou u zich laten opereren door de robotchirurg'' In het Tumor Immunologisch Laboratorium vertelden onderzoekers aan de nieuwsgierige deelnemers hoe zij het eigen afweersysteem versterken, zodat het kankercellen beter kan doden.
Tastbare informatie
In meer dan 40 stands was heel veel informatie over kanker. Medewerkers en vrijwilligers van patientenverenigingen maakten de informatie concreet en begrijpelijk. Zo werd er geoefend met het inbrengen van chemotherapie op een kunstarm en liet radioloog Roel Mus met behulp van een olijf en
kipfilet zien hoe een biopt in de borst wordt genomen. Tegelijkertijd beantwoordde hij de vragen die gesteld werden: `Ik ben natuurlijk geen ervaringsdeskundige, maar ik weet inmiddels dat biopsie geen pijn mag doen'. Bij het kraampje van huidkanker werden mensen aangemoedigd hun arm onder een unieke microscoop leggen, die de verschillende lagen van de huid laat zien. `Met dit apparaat verbeteren we het onderzoek naar huidkanker', lichtte dermatoloog Rianne Gerritsen ondertussen toe.
Omgaan met kanker
Naast de informatie over soorten kanker, was er op de open dag ook veel aandacht voor de gevolgen van kanker voor de patient en zijn omgeving. Er was een stand over `vermoeidheid', bij de stand `werk' beantwoordde de bedrijfsarts allerlei vragen over re-integratie na kanker. Andere bezoekers schreven zich in voor een speeddate met seksuoloog Marianne Vergeer of liepen het stiltecentrum in om alles wat zij op de open dag hadden gehoord en gezien even te laten bezinken. `Sommige dingen vond ik erg om te zien, maar ik weet er nu in ieder geval wel meer over', vertelde een bezoeker.
Radboud Oncologie Fonds
Het Radboud Oncologie Fonds presenteerde zich op de Open Dag voor het eerst aan het grote publiek. Zij zamelen geld in dat direct gebruikt wordt voor onderzoek tegen kanker in het UMC St Radboud. Aan het eind van de dag waren zij veel interessante gesprekken rijker en konden zij rekenen op de steun van 60 nieuwe structurele donateurs.
Passie
De medewerkers van het ziekenhuis gingen met passie en enthousiasme met het nieuwsgierige publiek in gesprek. Dat bleef niet onopgemerkt, blijkt uit de teksten die bezoekers bij de uitgang achterlieten: `Veel gezien en gehoord en wat een gemotiveerde zorgverleners', `bere-interessant' en `wat een enthousiaste medewerkers allemaal!'.
© Nieuwsbank