Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: vrijdag 14 december 2012
Bron: Actueel Nieuws
De effecten van het regeerakkoord op de woningcorporaties tekenen zich af en de contouren voorspellen niet veel goeds. Het zal voor corporaties moeilijk - of misschien zelfs onmogelijk - zijn om te investeren in woningverbetering, in nieuwe projecten en in wijkvernieuwing. Voor een stad als Groningen is dit een zeer zorgwekkende ontwikkeling. De fractie van de PvdA roept het college van B&W op om in te zetten op vernieuwende strategieen en om verbanden aan te gaan met nieuwe partners. Ook op nieuwe mogelijkheden om de woningmarkt aan te jagen moet zo veel mogelijk ingezet worden.
Waardevolle traditie
Groningen kent door het Lokaal Akkoord een lange (sinds 1998!) en waardevolle traditie als het gaat om de samenwerking tussen gemeente en corporaties. Er wordt samengewerkt om iedereen een dak boven zijn hoofd te bieden en om iedereen zoveel mogelijk naar zijn zin te laten wonen. Woningen worden opgeknapt; nieuwe woningen worden gebouwd. Huisvesting speciaal gericht op bepaalde doelgroepen - jongeren, ouderen en gezinnen - is een speerpunt. Energiebesparing en betaalbaarheid van de woningen is belangrijk. Verder zijn er afspraken over de manier waarop woningen verdeeld worden, het huisvesten van kwetsbare personen en het voorkomen van huisuitzettingen. De fractie van de PvdA is zeer te spreken over de resultaten. De prachtige voorbeelden van de wijkvernieuwing, zoals bijvoorbeeld in Vinkhuizen, spreken voor zich. Ook het 100.000 woningenplan van de drie noordelijke provincies is een troef van het noorden.
Samenwerking en investeringen onder druk
Door de Haagse ontwikkelingen zal deze samenwerking tussen corporaties en gemeente onder druk komen te staan. Er zullen (veel) minder middelen beschikbaar zijn. Op het congres van het Landelijk Platform Buurt- en wijkgericht werken ging het er ook veel over. In een workshop over stedelijke vernieuwing signaleerden de deelnemers een terugtrekkende beweging naar de kerntaken van corporaties, minder geld voor de openbare ruimte en een overgang van traditionele herstructurering naar `natuurlijke wijkvernieuwing' en `ontwikkelend beheer'. Hoe de broodnodige leefbaarheid en verbetering toch te bereiken? Door op zoek te gaan naar nieuwe strategieen en nieuwe investeringspartners.
Verkenning nieuwe mogelijkheden
In Berlijn investeerde Greenwheels mee in een buurt. In verschillende Nederlandse gemeentes spelen zorgverzekeraars een rol. In wijken in Rotterdam (Spangen) en Arnhem (St. Marten) investeren particulieren in woningverbetering door zogenaamde kluswoningen op te knappen. Minder kostenintensieve investeringen als de inzet op (sociaal) beheer kunnen ook leiden tot goede resultaten in tijden waarin niet grootscheeps geinvesteerd kan worden. Daarnaast zijn er instrumenten als een stimuleringslening voor duurzame particuliere woningverbetering. En crowdfunding biedt ook kansen! Zie www.kei-centrum.nl/pages/28187/Crowdfunding.html. Kunnen we bewoners van buurten zelf meer verantwoordelijkheid geven in het beheer en onderhoud?
In Groningen zien we de eerste voorzichtige stappen op een vernieuwend pad voorzichtig gezet worden: bij de voorgestelde wijkvernieuwing in Selwerd is ook zorginstelling ZINN betrokken.
Aanjagers voor de woningmarkt
Rijksbeleid bepaalt in hoge mate de ontwikkelingen op de woningmarkt. De gemeente heeft niet veel in handen om deze ontwikkelingen te sturen. Wat kan er wel? In Groningen kijken gemeente en corporaties samen naar de vraag op de woningmarkt en wordt hier op ingespeeld. En dat is niet vanzelfsprekend, bleek op het LPB-congres! Er zijn gemeentes die de bouwproductie proberen te stimuleren door herverkaveling en kavelsplitsing toe te staan. Ook het herbestemmen van lege panden kan nieuwe kansen bieden. Door een instrument als erfpacht in te zetten kan een kavel goedkoper en daarmee aantrekkelijker worden. Het college van B&W in Groningen zet nu al gericht in op startersleningen om in Meerstad de woningverkoop te stimuleren. Op de afscheidsbijeenkomst van wethouder Frank de Vries werd een oproep gedaan om "wonen met paarden" mogelijk te maken op het
Suikerunieterrein. Nieuwe doelgroepen, nieuwe kansen?
Nieuwe tijden, nieuwe wegen!
De fractie van de PvdA roept het college van B&W in Groningen op om nieuwe instrumenten in te zetten om de leefbaarheid van buurten en wijken op peil te houden, onze woningen in goede staat te krijgen en te houden en om de woningmarkt aan te jagen. En in onze city of talent bruist het vast van de ideeen, ook op dit gebied. Laten we dit talent niet onbenut laten!
© Nieuwsbank
actueel, actueel nieuws, nieuws, Actueel Nieuws 030, dagelijks nieuws, nieuws actueel,