Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.
Datum: dinsdag 6 november 2012
Bron: Actueel Nieuws
Met een klein aantal aanpassingen in je dagmenu kun je het risico op hart- en vaatziekten met ongeveer 10% verlagen. Dit is de boodschap die de Stuurgroep Kies Gezond Vet onder de aandacht brengt van gezondheidsprofessionals die voorlichting geven over voeding.
Tijdens een bijeenkomst in Utrecht overhandigde de voorzitter van de Stuurgroep, prof. Gerard Hornstra, de Kies gezond vetwijzer aan dr. Hans Stam, directeur van de Hartstichting.
Vooral voor mensen met (een verhoogd risico op) chronische aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes of overgewicht zijn leefstijl en voeding belangrijk. Door verzadigde vetten in de voeding te vervangen door (meervoudig) onverzadigde vetten kan gezondheidswinst worden behaald. De Kies
gezond vetwijzer laat zien welke producten je in je dagmenu eenvoudig kunt vervangen door een product met een gezondere vetzuursamenstelling.
De Nederlandse consument eet, ten opzichte van de aanbevelingen, voldoende vetten. Maar de vetzuursamenstelling laat ter wensen over. Gemiddeld eten we nog steeds te weinig vet dat rijk is aan (meervoudig) onverzadigde vetzuren, met name alfa-linoleenzuur en de visvetzuren DHA en EPA. Olien,
margarine en halvarine, walnoten en vette vis zijn een bron van deze (essentiele) onverzadigde vetzuren.
De Stuurgroep Kies Gezond Vet zet zich ervoor in dat de vetconsumptie in Nederland voldoet aan de aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Voor gezondheidsprofessionals is het lastig de genuanceerde informatie over vet over te brengen aan patienten. Mensen hebben vaak een negatieve associatie met
vet. Ze zien het puur als dikmaker en denken dat vet slecht is. De nieuwe vetwijzer vertaalt de aanbevelingen van de Gezondheidsraad naar concrete voorbeeld dagmenu's en producten.
De Stuurgroep ontwikkelt materialen die gezondheidsprofessionals ondersteunen bij het geven van voorlichting over vetten. In de Stuurgroep zitten behalve wetenschappers, voedingskundigen en communicatie-experts, mensen die dagelijks contact hebben met patienten: de huisarts,
praktijkondersteuner, dietist en verpleegkundige. In nauwe samenwerking met de diverse gezondheidsprofessionals is naast de Kies gezond vetwijzer een patientenfolder, een e-learningmodule voor professionals en de website kiesgezondvet.nl ontwikkeld. Deze communicatiemiddelen worden ondersteund
door onder meer het Voedingscentrum, de Nederlandse Vereniging van Dietisten en de Hartstichting.
© Nieuwsbank