Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Kijk uit met het woord %u2018sukkel%u2019

Datum: maandag 12 oktober 2015

Bron: Actueel Nieuws

12 oktober 2015 -

Volgens de Van Dale is de betekenis van het woord ‘sukkel’ een stumperd, iemand die niet flink of te onhandig is. Vooral de laatste betekenis van het woord wordt veel gebruikt. Daar moet men vandaag de dag behoorlijk mee oppassen, zo bleek onlangs, want je hebt zo een fikse boete aan de broek hangen, tenminste wanneer je zoiets via twitter een politieagent toeroept.

De populaire berichtendienst Twitter telde in 2014 zo’n 3,5 á 5 miljoen Nederlandse gebruikers. Niet vreemd dat daarop ook de nodige politie-agenten zijn te vinden. Vooral onder wijkagenten schijnt het een populair communicatiemiddel te zijn, en terecht. Zaak is dan wel dat men twittert over politiezaken en niet over privézaken of -aangelegenheden, daarvoor dien je een privé twitteraccount te gebruiken.

Op 22 februari 2015 tweet het @politieplatform, een twitter-account van de Vereniging van Middelbare en Hogere Politieambtenaren: ‘Nog op zoek naar een voorjaarsvakantie uitje?’ Het bericht verwijst naar het commerciele Veiligheidsmuseum PIT in Almere.
Een in uniform getooid account @WijkagVrijenban genaamd dat wordt onderhouden door de wijkagenten Rob Draisma en Esther Los sturen dat bericht door naar hun eigen volgers (re-tweet).
Wanneer een officieël politie twitter-account privé zaken gaat vermelden in dit geval over een voorjaarsvakantie uitje (a raison van € 9,50 entree per persoon), wordt hier privé ge-twitttert. Dat concludeert niet alleen een doodgewone burger twitterend onder de naam Slecht Volk, maar ook anderen en wordt daarop en daarover door de twitter-gemeenschap gereageerd. Eerstgenoemde noemt de wijkagenten een sukkel. En daar ging het helemaal fout en was de hashtag sukkelgate geboren.

Twitter is luchtig, meestal grappig, actueel en wordt vaak als de stamtafel van een kroeg gezien. Dat is ook wel te zien aan de twitter-namen die worden gebruikt. Uit de gekozen twitter-naam @Slecht_Volk alleen al blijkt dat betrokkene gewoon voor zijn plezier op twitter zit, zich weliswaar ‘slecht volk’ noemend, maar vrolijk op vele meestal actuele zaken commentaar levert en daarom zo’n 3.367 volgers heeft.

De reactie van deze twitterende wijkagenten is er een van een politiefunctionaris in functie. Het bericht van hun vereniging wat ze onder (politie-)naam herhaalden is duidelijk privé van aard. Aan twitteraar Slecht Volk lieten zij weten niet gediend te zijn van zijn beledigend taalgebruik door heb sukkels te noemen.
De wijkagenten laten het er niet bij zitten, tippen hun collega’s in Sneek die vervolgens Slecht Volk op het matje roepen en proces verbaal opmaken over deze belediging van een ambtenaar ‘in functie’.

Peter Anshof van Gijn, directeur van Bewakingsdienst P. van Gijn BV in Den Bosch en zelf een verwoed twitteraar (5.223 volgers) bemoeide zich er mee. “Als Rob en Esther al menen dat zij in functie commerciële bedrijven kunnen en mogen aanprijzen, dan nog zouden zij van de aard van het social medium Twitter doordrongen moeten zijn en een schouder ophalen is dan het enige juiste in dit geval. Al toen ik van de oproep voor verhoor vernam, werd ik woedend: ik meen dat de hele toestand het misbruik maken van je macht is om, ook bij privé-berichten, net te doen alsof je toch maar ‘in functie’ was en, ten onrechte, even je ego laat gelden tegen een twitteraar zoals in dit geval Slecht Volk”. xxx
Vanuit zijn tientallen jaren ervaring met politiemensen weet Anshof dat deze Rob en Esther onheus, onjuist en ambtsmisbruikend aan de gang zijn gegaan met een twitteraar.
Anshof van Gijn voelt mee met het twitteraccount @Slecht_Volk en deed van die oproep tot zijn verhoor kond op Twitter. Vele verontwaardigde reacties van de twitter-gemeenschap was het gevolg, waardoor Rob en Esther besluiten veel twitteraars de toegang tot hun twitter-account te blokkeren en daarmee geen toegang meer te geven tot informatie van die politieagenten.
Ook Peter Anshof van Gijn werd geblocked, een op Twitter algemeen als een laffe wegloopactie beschouwd (zie illustratie, rechtsonderin: ‘unable to follow’).

Het blijkt dat @Slecht_Volk (en menig andere twitteraar) het bij het juiste eind
had: het officiële politieaccount wordt in ‘vrije tijd’ gebruikt voor ‘persoonlijke’zaken’, precies zoals iedereen op 22 februari j.l. al vermoedde.Later blijkt dat nogmaals wanneer de wijkagenten reageren met de toevoeging ‘op mijn vrije dag.’

Het gevolg van dit alles is dat twitteraar Slecht Volk een strafbeschikking van € 350,00 heeft ontvangen. Hij is daartegen in verzet is gegaan, wat een rechtszitting ten gevolge heeft. De zaak dient op 9 november 2015 om 11.45 uur voor de Rechtbank, Prins Clauslaan 60 Den Haag.

Twitterend Nederland is erg geinteresseerd in deze zaak en wat de rechter daar over heeft te zeggen. Het gaat daarbij dan niet alleen of het woord ‘sukkel’ een belediging mag of kan worden genoemd, maar evenzeer of ambtenaren in functie een overheidscommunicatiemiddel zouden mogen gebruiken voor het verspreiden van privé berichten. Daarnaast vraagt zij zich af of Justitie geld en tijd moet steken in dit soort zaken over taalgebruik die op twitter heel normaal zijn. Heeft het OM geen belangrijkere zaken ter behandeling liggen?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Nadere informatie over het bovenstaande wordt u graag verstrekt door Peter Anshof van Gijn, telefonisch bereikbaar via nummer 06 20 130 513.


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
2 maanden geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
1 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
2 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
3 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
3 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
3 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
3 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
3 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
3 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
3 jaar geleden via Ikvergelijk.nu