Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Neonazistische groep verantwoordelijk voor dood politieagente Kiesewetter

Datum: maandag 16 maart 2015

Bron: Actueel Nieuws

Duitsland , 16 maart 2015 -

Het Duitse Openbaar Ministerie beschuldigde de verdachten van de zogenaamde Dönermoorden, acht Duitsers van Turkse afkomst en een Griek werden van korte afstand door het hoofd geschoten, tevens van de moord op politieagente Michele Kiesewetter. De verdachten Beate Zschäpe, Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos pleegden in 2004 ook twee bomaanslagen in een Turkse wijk in Keulen. Bij die bomaanslagen vielen 22 gewonden. Om de moordaanslagen tussen 2000 en 2007 te bekostigen pleegden ze tevens veertien bankovervallen.

Op 25 april 2007 werden de politieagente en haar collega in hun surveillanceauto van korte afstand door het hoofd geschoten. Kiesewetter stierf aan haar verwondingen maar haar zwaargewonde collega overleefde de moordaanslag. Het Openbaar Ministerie wist zeker dat de daders Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos waren. Het probleem is echter dat de vermeende moordenaars en leden van de neonazistische NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) niet meer gehoord kunnen worden over de moordaanslagen. Na een bankoverval in Eisenach op 4 november 2011 werden de stoffelijke overschotten van Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos in een brandende caravan (zie onderstaande foto) aangetroffen. Tevens werden de dienstpistolen van de vermoorde politieagente en haar neergeschoten collega aangetroffen in de caravan. 'Böhnhardt en Mundlos hebben zelfmoord gepleegd', aldus het Openbaar Ministerie.

Een aantal uren later raakt een woning uitgebrand in het Duitse Zwickau. In de woning verbleven Beate Zschäpe, Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos. In de woning worden meerdere vuurwapens aangetroffen maar één vuurwapen heeft de bijzondere interesse van de recherche. Een CZ 83 kaliber 7.65 mm pistool. Met dit type pistool zijn de acht Turken en de Griek geëxecuteerd. Beate Zschäpe heeft zichzelf later aangegeven bij de politie en werd behalve medeplegen van de moorden ook brandstichting van de woning in Zwickau ten laste gelegd. Vanaf het moment dat Zschäpe zichzelf heeft aangegeven werd het bestaan van de Nationalsozialistischer Untergrund bekend bij politie en justitie.

Maar neonazi Florian Heilig blijkt eerder verklaard te hebben dat de moordenaars van politieagente Michele Kiesewetter behoren tot de Neonazistische groepering 'Neoschutzstaffel' en noemt tevens een persoon bijgenaamd 'Matze' als mogelijke betrokkene bij de moord. Bijna 18 maanden is niets gedaan met de verklaring van Florian Heilig en een aantal uren voordat hij een gesprek zou hebben met het rechercheteam dat onderzoek doet naar de Dönermoorden en de moord op Kiesewetter wordt hij dood aangetroffen in een uitgebrande auto (zie onderstaande foto). Op 16 september 2013 in Bad Cannstatt. 'Zelfmoord. Heilig heeft zichzelf overgoten met benzine en aangestoken', aldus het Openbaar Ministerie. Ook is de verklaring van Florian Heilig over 'Neoschutzstaffel en Matze totaal ongeloofwaardig', zei het Openbaar Ministerie destijds.

Maar Florian Heilig blijkt meer verklaard te hebben. Tegenover zijn vader zou hij gezegd hebben precies te weten wie de moordenaars zijn van Michele Kiesewetter. Volgens zijn vader noemde Florian Heilig het Dönermoorden-proces een farce. Merkwaardig is dat politie en justitie de zelfmoord zeggen te hebben onderzocht en dat het motief ligt in de relationele sfeer. 'We hebben onderzocht of er externe invloeden geweest zijn die een motief kunnen zijn voor de zelfmoord maar die zijn tijdens het onderzoek niet aangetroffen. Daarom onderzoeken wij de zaak verder niet meer', aldus politiewoordvoerder Thomas Ulmer. Liefdesverdriet zou het motief voor de zelfmoord zijn. Maar de toenmalige vriendin van Florian Heilig is niet eens gehoord als getuige door de politie. Er is geen afscheidsbrief aangetroffen en de familie van het slachtoffer heeft geen vertrouwen in het politieonderzoek naar de dood van Florian Heilig.

De verklaringen over de 'Neoschutzstaffel' en 'Matze' zijn door politie en justitie altijd als ongeloofwaardig weggezet. Heilig had ook een signalement gegeven van 'Matze' want hij zou een beroepsmilitair zijn en een tattoo met 'NSS' op zijn lichaam hebben. Ook zou er een bijeenkomst zijn geweest van de neonazistische Neoschutzstaffel en de Nationalsozialistischer Untergrund in Öhringen (2010). Op vrijdag 13 maart maakte een woordvoerder van de speciale onderzoekscommissie van de deelstaat Baden-Württemberg, dat de NSU-zaak onderzoekt, bekent dat de politie deze 'Matze' inmiddels heeft getraceerd. De beroepsmilitair Matthias 'Matze' K. heeft op zijn lichaam een 'NSS' tattoo. De verklaringen van Florian Heilig en het bestaan van de Neonazistische groepering Neoschutzstaffel worden nu nader onderzocht want waarschijnlijk is het wél geloofwaardig wat Heilig heeft gezegd.

In de uitgebrande auto van Florian Heilig zijn een laptop en mobiele telefoon aangetroffen. De familie wil echter niet dat deze data alsnog door de politie zal worden onderzocht omdat ze geen vertrouwen hebben in het onderzoeksteam en justitie. De onderzoekscommissie heeft inmiddels de toezegging gedaan dat de laptop en mobiele telefoon zullen worden onderzocht door een onafhankelijke instantie. Het is nu afwachten of de verklaringen van Florian Heilig nieuw bewijs zullen opleveren in het onderzoek naar de moord op politieagente Michele Kiesewetter. Naast Michele Kiesewetter werden Enver Şimşek, Abdurrahim Özüdoğru, Süleyman Taşköprü, Habil Kılıç, Mehmet Turgut, İsmail Yaşar, Theodoros Boulgarides, Mehmet Kubaşık en Halit Yozgat doodgeschoten om racistische redenen. Bij de twee bomaanslagen in de Keupstraße in Keulen, waar veel Turkse ondernemingen gevestigd zijn, vielen nog eens tientallen gewonden. Het proces op 6 mei 2013 tegen de NSU-leden begon met problemen omdat Turkse media geen gegarandeerde plaatsen zouden krijgen op de publieke tribune. Ook toen Duitse media hun gegarandeerde plaats aanboden aan hun Turkse collega's werd dat geweigerd. Daarna heeft het Federale Constitutionele Hof bepaald dat de plaatsen herverdeeld moesten worden.

Bron: Crimeschene Pro


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
1 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
2 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
3 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
4 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
4 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
4 jaar geleden via Ikvergelijk.nu