Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Aangehouden Nederlander verdacht van afpersing Facebook-meisje

Datum: zaterdag 19 april 2014

Bron: Actueel Nieuws

Nederland , 19 april 2014 -

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie gaat een 35-jarige Nederlander strafrechtelijk vervolgen omdat hij verdacht is van het aanzetten tot seksuele handelingen van minderjarige meisjes voor de webcam. De verdachte heeft via internet waarschijnlijk tientallen minderjarige slachtoffers gemaakt in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het Landelijk Parket en de politie werken in dit internationale onderzoek samen met buitenlandse autoriteiten zoals de National Crime Agency uit het Verenigd Koninkrijk.

De 35-jarige verdachte is in januari aangehouden op bungalowpark De Rosep in Oisterwijk . De verdachte zit in voorlopige hechtenis wegens aanranding, het vervaardigen en verspreiden van kinderporno, oplichting, computervredebreuk en bezit van harddrugs. De man is verdacht dat hij via internet de minderjarige meisjes benaderde en daarna verleidde tot het verichtten van seksuele handelingen voor de webcam. Vervolgens zou de verdachte de meisjes met de opgenomen beelden hebben afgeperst en hebben aangezet tot het maken van nieuwe opnamen.

Volgens het Openbaar Ministerie is één van de slachtoffers een 15-jarig meisje uit British Colombia in Canada. De advocaat van de verdachte heeft bevestigd dat dat zijn cliënt ook verdacht is van afpersing via met een webcam opgenomen beelden van een 15-jarig meisje uit British Colombia in Canada. Advocaat Christian van Dijk wil echter geen naam van het slachtoffer bevestigen. Maar waarschijnlijk gaat het om Amanda Todd.

De destijds 15-jarige Amanda Todd plaatste twee jaar geleden op Facebook een video waarin ze uitlegde te worden gepest en afgeperst. Een maand later pleegde de minderjarige zelfmoord. De Nederlandse verdachte zou opnamen hebben gemaakt van het meisje toen ze haar kleding uitdeed voor de webcam. Vervolgens heeft hij haar daarmee gechanteerd. Todd schreef op briefjes dat ze door de pesterijen aan anorexia leed, depressief was en drugs en alcohol gebruikte om haar problemen te ontvluchten. Die briefjes liet ze zien op de video. De video is inmiddels meer dan zeventien miljoen keer bekeken op YouTube. De tiener is dood.

Het internationale onderzoek heeft nog niet duidelijk kunnen krijgen hoeveel slachtoffers de verdachte zou hebben gemaakt. Het onderzoek is er momenteel vooral op gericht de slachtoffers te identificeren en te infomeren door de politie. De slachtoffers krijgen daarnaast speciale hulpverlening wanneer ze dat willen. De Nederlander heeft ook volwassen mannen afgeperst. Hij deed het voorkomen alsof de mannen via internet contact hadden gelegd met een minderjarige jongen. De volwassen mannen hebben vervolgens seksuele handelingen vericht voor de webcam. Met deze beelden dreigde de verdachte naar de politie te gaan wanneer de slachtoffers niet zouden betalen.

De verdachte maakt vanaf zijn aanhouding gebruik van zijn zwijgrecht. Donderdag 17 april was de eerste voorbereidende zitting voor de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van de verdachte met negentig dagen verlengd. Volgens Christian van Dijk is het bewijs tegen zijn cliënt minimaal. 'De politie heeft een computer en router in beslag genomen die in de bungalow stonden die mijn cliënt huurde. Maar op die router is van buitenaf doodeenvoudig in te breken en mijn cliënt was niet altijd in zijn bungalow aanwezig'.

'Je kunt tegenwoordig redelijk eenvouding een ip- of mac-adres klonen en op een andere router inloggen, terwijl die persoon er zelf niet is. Heel concreet zijn de bewijzen waar justitie mee aankomt niet', aldus de raadsman. Het Openbaar Ministerie moet volgens de advocaat maar bewijzen dat de aangetroffen computers en ip-adressen die tijdens het onderzoek werden achterhaalt naar zijn 35-jarige cliënt te herleiden zijn. Dat de verdachte gebruikt maakt van zijn zwijgrecht is niet in zijn voordeel wanneer hij onschuldig zou zijn.

Bron: Crime scene.Pro


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
3 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
5 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
5 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
6 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
6 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
6 jaar geleden via Ikvergelijk.nu