Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Tentoonstellingsprogramma 2014 Gemeente Museum Actuele Kunst

Datum: vrijdag 24 januari 2014

Bron: Actueel Nieuws

Den Haag , 24 januari 2014 -

Daan van Golden - Reflecties
2 februari t/m 4 mei 2014
Uit het werk van Daan van Golden (Rotterdam, 1936) spreekt een groot vertrouwen in de blik van de kunstenaar. Steeds selecteert hij uit de wereld van de indrukken de meest veelzeggende. Zo bouwde hij in de afgelopen decennia aan een bescheiden maar eigenzinnig oeuvre. Hoewel er op het eerste gezicht veel verschillende thema’s aan bod komen in zijn werk, zoals abstractie, reproductie, familiegeschiedenis, liefde en hedendaagse cultuur, wil het Gem kiezen voor één invalshoek, die van reflectie, om op die manier de kern van het werk van Van Golden zichtbaar te maken in een tentoonstelling van zestig van de beste werken van de kunstenaar.

Jacco Olivier - Cycle
2 februari t/m 4 mei 2014
Een peilloos universum van verfstreken, lijnen, stippen en vlekken verglijdt en verandert langzaam van uiterlijk. Met behulp van de techniek van de videokunst weet Jacco Olivier (Goes, 1972) de schilderkunst een nieuw gezicht te geven. Er gebeurt iets bijzonders wanneer hij zijn schilderijen opbouwt met royale en vluchtige penseelstreken, waarna hij systematisch iedere ontwikkeling fotografeert en deze foto’s omzet in geprojecteerde animaties. De dynamiek van het schilderproces komt centraal te staan. Deze eerste Nederlandse museale overzichtstentoonstelling van Jacco Olivier in het GEM toont zijn werk uit afgelopen tien jaar, waarbij opvalt dat het figuratieve aspect steeds meer op de achtergrond komt te staan.

Marcel van Eeden
17 mei t/m 24 augustus 2014
In deze tentoonstelling zijn de meest recente tekeningenseries van Marcel van Eeden (Den Haag, 1965) te zien, waaronder een die gebaseerd op historische gebeurtenissen die zich dichtbij het museum hebben afgespeeld. Zijn series fungeren als overtuigende fictie, gebaseerd op historische feiten, waarin chronologieën en verhaallijnen dwars door elkaar lopen. Intrigerende personages als K.M. Wiegand, Oswald Sollmann en Matheus Boryna maken een reeks onvoorspelbare gebeurtenissen mee die op een gegeven moment allemaal in elkaar overlopen. Waar de een zich ontwikkelt van bodyguard en reporter tot gevierd wetenschapper en kunstenaar, maakt de ander een ramp mee, die weer een ander had kunnen voorkomen. Van Eeden vlecht de biografieën van zijn figuren ingenieus samen en werkt zo aan een steeds groter en complexer wordend universum aan verhalen. Verhalen die niet ophouden bij het papier, maar in deze tentoonstelling ook hun vorm vinden in driedimensionale ruimtes en video’s. Samen vormen zij een labyrint aan geschiedenissen waarin je telkens dreigt te verdwalen, maar toch ook steeds herkenning vindt.

Machiel Botman
17 mei t/m 24 augustus 2014
Fotomuseum tentoonstelling in ruimtes van GEM In de internationale fotografiewereld neemt de Nederlandse fotograaf Machiel Botman (1955) al decennialang een unieke, ietwat ongrijpbare positie in. Langzaam en buitengewoon precies werkt hij aan een hecht oeuvre, aan de ontwikkeling van een specifieke “fotografische taal” bestaande uit talloze geïsoleerde fragmenten en flarden van de alledaagse werkelijkheid. Het zijn zwartwit-foto’s van “gewone dingen” die op ons pad komen (een mens, een huis, een boom, een bloem) en waar we vaak zomaar aan voorbijlopen, maar dan door Botmans merkwaardig verwrongen lens gezien. Eens in de tien jaar publiceert hij een belangrijk fotoboek waarin deze autonome momentopnames aaneengeregen zijn tot een visueel gedicht: een ritmische, associatieve vertelling over een intrigerende wereld vanuit een ooghoek bezien. De tentoonstelling is het eerst grote overzicht van Machiel Botmans werk en werkwijze.

The Vincent Award
6 september 2014 t/m 1 februari 2015
The Vincent Award, de belangrijkste tweejaarlijkse prijs voor Europese hedendaagse kunst wordt in het najaar van 2014 voor de eerste keer uitgereikt in het GEM, museum voor actuele kunst.

Photo Academy Award 2014
6 september 2014 t/m 1 februari 2015
Fotomuseum tentoonstelling in ruimtes van GEM De Photo Academy Award is dé wedstrijd voor aanstormend fotografisch talent en wordt dit jaar voor de 12e keer georganiseerd. De wedstrijd staat open voor alle studenten van fotografieopleidingen op HBO-niveau in Nederland en Vlaanderen. Tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Fotomuseum Den Haag wordt bekend gemaakt wie er in de prijzen zijn gevallen en wie zich een jaar lang Photo Academy Award winnaar mag noemen.

Charles Avery - What’s the matter with Idealism?
14 februari t/m 7 juni 2015
Charles Avery (1972) werkt sinds 2004 aan The Islanders, een project rondom een imaginair eiland.
Met behulp van teksten, tekeningen, installaties en sculpturen beschrijft Avery het mysterieuze landschap, de gewoonten en de cultuur van het eiland tot in detail. What’s the matter with Idealism? vormt de meest ambitieuze presentatie van dit epische project. De tentoonstelling richt zich van de bruisende havenstad Onomatopoeia tot de onherbergzame wildernis eromheen. De bestaande tekeningen van Avery’s eiland zijn bijeen gebracht, evenals verschillende, nooit eerder vertoonde werken die speciaal voor de tentoonstelling zijn vervaardigd. Daarnaast zal in de grootste zaal van GEM een overweldigende installatie te zien zijn die Jadindagadendar, het stadspark, reconstrueert, volledig uitgerust met de verschillende soorten bestaande eilandflora.

Jana Gunstheimer - Mental Duals
14 februari t/m 7 juni 2015

Het GEM presenteert de eerste solotentoonstelling van Jana Gunstheimer (1974) in Nederland. Haar gedetailleerde zwart wit tekeningen doen documentair aan, maar vertellen bij nadere beschouwing meer het verhaal van een schaduwwerkelijkheid. Gecombineerd met decorstukken en allerlei objecten doemt een wereld op waar we geen vaste grond onder de voeten meer hebben. Voor de GEM tentoonstelling ‘Mental Duals’ maakt ze een nieuwe installatie waarin ze de bezoeker meeneemt op een reis door het menselijk brein. Een brein waarbinnen een constante strijd woedt: tussen goed en kwaad, echt en onecht, aannemelijk en ongeloofwaardig, ratio en emotie. Net als kunstenaars als Marcel van Eeden, Charles Avery en Marcel Dzama die eerder een tentoonstelling in het GEM hadden vertrekt Jana Gunstheimer in haar werk vanuit het tekenen, waar vanuit ze hele werelden schetst. Al spelen decorstukken, objecten en andere constellaties een belangrijke rol in haar werk, zij lijken allemaal direct afkomstig uit de door haar getekende wereld.

Versie: januari 2014 Wijzigingen voorbehouden


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
2 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
3 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
4 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
5 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
5 jaar geleden via Ikvergelijk.nu