Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Tentoonstellingsprogramma 2014 Gemeente Museum

Datum: vrijdag 24 januari 2014

Bron: Actueel Nieuws

Den Haag , 24 januari 2014 -

WOW Wonderkamers
Het leukste uitje voor het hele gezin!
Tot 18 jaar gratis
Wie onze compleet vernieuwde Wonderkamers heeft bezocht, zal nooit meer durven beweren dat musea saai zijn. Dankzij de meest moderne technieken komt kunst tot leven in een game waarin je als bezoeker de hoofdrol speelt. Met een tablet reis je in teams, als gezin of als individuele speler door Wonderkamers waar je spellen speelt en opdrachten uitvoert. Elke kamer is ontworpen rondom een ander thema waardoor je op een verrassende, speelse en interactieve wijze kennismaakt met beeldende kunst, kunstnijverheid, architectuur en mode.

Delfts Wit - Het is niet alles Blauw dat in Delft blinkt
t/m 21 maart 2014
Veel mensen hebben thuis wel een schaal of vaas met handgeschilderd blauw motief. Ook buitenlandse toeristen zijn dol op Delfts aardewerk. En hoewel je in eerste instantie denkt aan blauwe decoraties, kent het Delfts aardewerk vele verschijningsvormen, van blauwwit tot kakelbont. Gemeentemuseum Den Haag beschikt over een van de mooiste en grootste collecties Delfts aardewerk ter wereld. In Delfts Wit staat voor het eerst de ongekleurde variant centraal. Gecombineerd met een installatie van kleurrijke stofontwerpen van de Haagse beeldend kunstenaar Christie van der Haak ontstaat een uniek en eigentijds beeld.

Geschonken Glas
t/m 21 maart 2014
Recent is de collectie moderne kunstnijverheid van het Gemeentemuseum Den Haag verblijd met een prachtige schenking glas. Onbetwist hoogtepunt van deze gift vormen twintig oogverblindende vazen van de internationaal vermaarde Italiaanse glaskunstenaar Lino Tagliapietra (1934). Met het werk van de Nederlandse glascoryfeeën Mieke Groot (1949) en Frank van den Ham (1952) en de deels in Nederland gevormde Amerikaanse Toots Zynsky (1951) maken de glasobjecten van Tagliapietra deel uit van de kunstcollectie van het echtpaar Wil en José Roef-van Hest. Al eerder schonk dit echtpaar een aantal keramische objecten van Leen Quist (1942) dat samen met het glas wordt tentoongesteld.

Minimal Art
25 januari t/m 11 mei 2014
Dit voorjaar is in Het Kabinet de tentoonstelling Minimal Art te zien. Een intieme presentatie met werken op papier van Donald Judd, Carl Andre, Sol Lewitt, Robert Mangold en Robert Smithson. In 1968 organiseerde het Gemeentemuseum Den Haag de eerste Minimal Art tentoonstelling in Europa. Kunstenaars als Donald Judd, Carl Andre en Sol Lewitt presenteerden grote, stoere sculpturen die veelal door de timmerlieden van het museum werden gemaakt naar ontwerpen van de kunstenaars. Niet het persoonlijke handschrift van de kunstenaar, maar de fysieke aanwezigheid van het materiaal en het idee waren belangrijk. Hiermee wilden zij tot de kern komen. In de presentatie in Het Kabinet wordt de fascinatie van de getoonde kunstenaars zichtbaar voor het seriële, voor kleur en structuur.

Mondriaan en het kubisme
Parijs 1914-2014
25 januari t/m 11 mei 2014
De ambitie van Piet Mondriaan (1872-1944) was grenzeloos. In januari 1912 vertrok hij naar Parijs voor het kubisme. Een tentoonstelling bij kunsthandel Walrecht in Den Haag in juni 1914 liet zien hoe mijlenver Mondriaan in twee jaar tijd verwijderd was geraakt van de Nederlandse kunst. Hij groeide uit tot een groot inspirator voor kunstenaars als Jan Sluijters en Jacoba van Heemskerck. Precies 100 jaar na de tentoonstelling bij Walrecht brengt het Gemeentemuseum Den Haag deze herinneringstentoonstelling als hommage aan Mondriaan. Naast werk van Mondriaan en zijn Nederlandse tijdgenoten is in de tentoonstelling ook werk te zien van Pablo Picasso, Georges Braque en Fernand Léger.

Installing the future
15 februari t/m 22 juni 2014
Dit voorjaar toont het Gemeentemuseum Den Haag een selectie van installaties uit de eigen collectie. Voor het eerst wordt het werk ‘Without Wishing’ van Karla Black geïnstalleerd. Deze installatie was in 2011 op de Biënnale van Venetië te zien waarmee de kunstenaar internationaal doorbrak. In haar installaties maakt Karla Black gebruik van herkenbare geuren en texturen, zoals aarde, zeep, cosmetica en bloemen. Hiermee speelt ze in op de intimiteit, het geheugen en het onderbewustzijn van de bezoeker. Behalve de installatie van Karla Black toont het museum ook nieuwe aankopen van Mark Dion en Aukje Koks en David Jablonowski. Door de verschillende texturen van de materialen en de ruimtelijkheid van de installaties wordt deze tentoonstelling een ware belevenis die de zintuigen prikkelt en verder gaat dan het kijken alleen.

Thomas Houseago
8 maart t/m 10 augustus 2014
Thomas Houseago (1972) doorliep van 1994 tot 1996 de Ateliers in Amsterdam, het instituut voor jong talent in de kunst. In zijn oevure staat het menselijk lichaam en het ‘mens zijn’ centraal. In de Projectenzaal van het Gemeentemuseum Den Haag ligt de focus op zijn ‘koppen’; abstracte maskers worden afgewisseld met robuuste ‘heads on plinths’. Door zeer vroeg en recent werk te combineren wordt zijn ontwikkeling zichtbaar gemaakt. Door naast sculpturen en reliëfs, schetsen uit Houseago’s studio te tonen (tekeningen, maar ook gipsen modellen) wordt niet alleen de dagelijkse zoektocht en struggle van de beeldhouwer invoelbaar, maar wordt ook de spanning tussen robuustheid en kwetsbaarheid in het oeuvre belicht.

Aziatische kunst en de Nederlandse smaak
5 april t/m 26 oktober 2014
In de afgelopen vierhonderd jaar hebben vele Nederlanders zich in het Verre Oosten gevestigd. Op zoek naar economisch gewin en uit expansiedrang maakten zij kennis met hun tot dan toe volslagen onbekende culturen. Tot de lucratieve handelswaar die zij naar Europa verscheepten, behoorden niet alleen specerijen, koffie en thee, maar ook porselein en exotische stoffen. Daarnaast hadden de Nederlanders belangstelling voor houtsnijwerk, ivoorkunst, zilverwerk en elegant ‘wapentuig’ als krissen. Vaak waren deze voorwerpen het resultaat van de wisselwerking tussen Oost en West. Het zijn al deze verschillende culturele uitingen die het onderwerp vormen van deze tentoonstelling die de fascinerende wereld laat zien van vier eeuwen handel met Azië.

The Monique Zajfen Collection - Matthias Weischer
5 april t/m 6 juli 2014

The Broere Foundation en het Gemeentemuseum Den Haag hebben de handen ineen geslagen. Niet alleen wordt de Vincent Award in het najaar van 2014 voor de eerste keer uitgereikt in het GEM, museum voor actuele kunst, maar ook is The Monique Zajfen Collection in langdurig bruikleen van het museum gekomen. Ter ere hiervan worden vanaf april 2014 in The Vincent Award Room tentoonstellingen gemaakt waar werken uit The Monique Zajfen Collection gecombineerd worden met werken uit de museumcollectie. In de eerste presentatie in deze serie staat het werk van de kunstenaar Matthias Weischer (1973) centraal, een van de meest in het oog springende vertegenwoordigers van de Duitse schilderkunst. Het museum onderhoudt een warme band met Weischer sinds zijn tentoonstelling in 2008. Speciaal voor deze presentatie worden enkele nieuwe werken toegevoegd, direct afkomstig uit zijn atelier.

Fotoverhalen 1895-2014
24 mei t/m 21 september 2014
Iedere foto heeft een verhaal. Waarom fotografeert iemand zijn leven lang alleen maar vrouwenbenen? Wie was de vrouw met de mysterieuze naam Taï Aagen-Moro? En wat zit er in de soep van Daguerre. Aan de hand van meer dan honderdvijftig bijzondere foto’s uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag worden deze vragen beantwoord. Bij de tentoonstelling verschijnt een prachtig collectieboek met verhalen over de meest uiteenlopende fotowerken van Breitner tot Breukel, van Araki tot Blumenfeld.

ZomerExpo 2014
29 mei t/m 31 augustus 2014
ZomerExpo is de grootste landelijke beeldende kunsttentoonstelling samengesteld door een open inschrijving. Dit jaar vindt alweer de vierde editie van deze succesvolle tentoonstellingsformule plaats met als thema Licht. De weergave van het licht fascineert beroemde kunstenaars al eeuwenlang en heeft geleid tot schitterende werken. Het resultaat belooft een visueel spektakel te worden. Ook dit jaar kan het publiek de kunstwerken kopen. ZomerExpo is een samenwerking tussen stichting ArtWorlds en Gemeentemuseum Den Haag. Meer informatie www.zomerexpo.nl

Jürgen Partenheimer: Het Archief
28 juni t/m 9 november 2014
Het Archief is de derde presentatie van Jurgen Partenheimer (1947) in het Gemeentemuseum Den Haag. Het werk van de bekende Duitse kunstenaar staat bekend om zijn eenvoudige, maar tegelijkertijd sterk poëtische beeldtaal. Taal, literatuur en filosofie spelen een grote rol. De tentoonstelling reist door naar de Contemporary Art Gallery Vancouver (CAG).

De Ateliers Serie II - Alex Dordoy
23 augustus t/m 23 november 2014
Gemeentemuseum Den Haag organiseert vanaf 2013 jaarlijks in samenwerking met Outset Nederland en de Ateliers en met steun van de Stichting Niemeijer Fonds de eerste Nederlandse museale solotentoonstelling van een kunstenaar die de Ateliers, het instituut voor jong talent in de kunst in Nederland, heeft doorlopen. Dit jaar is de eer weggelegd voor Britse kunstenaar Alex Dordoy (1985).

MARK ROTHKO
20 september 2014 t/m 18 januari 2015
Mark Rothko (1903-1970) is een fenomeen. Zijn episch oeuvre, dat tegelijk heel intiem en menselijk is, spreekt tot de verbeelding en kent vele liefhebbers. Hij is een belangrijke vertegenwoordiger van het abstract expressionisme. De geschilderde kleurvelden zijn van een ongekende intensiteit en sensualiteit en verbeelden universele gevoelens als angst, tragiek en euforie. Zijn tentoonstellingen trekken een groot publiek en op veilingen levert zijn werk recordbedragen op. Gemeentemuseum Den Haag kondigt met trots een groots overzicht van de kunstenaar aan vanaf september 2014, meer dan veertig jaar na de laatste tentoonstelling van Rothko in Nederland. Gebruik makende van recent onderzoek in de VS zal deze tentoonstelling bijzondere aandacht besteden aan een voorheen onderbelicht aspect in Rothko’s oeuvre: zijn ontwikkeling van figuratie tot abstractie.

Van Empire tot Belle Epoque: mode in de 19e eeuw
11 oktober 2014 t/m 1 maart 2015
Dit najaar sprankelen de kostuums uit de tijd van Jane Eyre, Mister Darcy en Downton Abbey in volle glorie in een grote tentoonstelling over mode in de negentiende eeuw. In deze boeiende eeuw barstensvol vernieuwing werden de fundamenten voor onze huidige maatschappij gelegd. Mode speelde een belangrijke rol binnen de nieuwe sociale structuren van de negentiende eeuw. Hoe ging je gekleed als ‘nieuw geld’? Veel kostuums uit eigen collectie wordt gerestaureerd en zal voor het eerst voor het publiek te zien zijn. Naast complete kostuums is er aandacht voor accessoires, korsetten en crinolines, modeprenten en fotografie.

Keramiek - Gerrit Rietveld Academie Amsterdam
Vanaf 8 november 2014

In deze tentoonstelling staat de bijna honderdjarige geschiedenis centraal van de keramiekafdeling van de Gerrit Rietveld Academie. In de loop van deze kleine honderd jaar heeft deze opleiding een groot aantal keramische kunstenaars afgeleverd die in belangrijke mate het gezicht bepalen van de Nederlandse keramiek in de twintigste eeuw.

Versie januari 2014 Wijzigingen voorbehouden


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
2 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
3 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
4 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
5 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
5 jaar geleden via Ikvergelijk.nu