Direct je persbericht verspreiden onder journalisten, social-media en zoekmachines.
Startpunt voor de verspreiding van nieuwswaardige content.

Persbericht verzenden

Persbericht

Tentoonstellingsprogramma 2014 Foto Museum

Datum: vrijdag 24 januari 2014

Bron: Actueel Nieuws

Den Haag , 24 januari 2014 -

Zilveren Camera Beste persfoto van 2013
25 januari t/m 6 april 2014
De Zilveren Camera, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, viert in 2014 zijn 65-jarig bestaan en wordt voor de 61e keer uitgereikt. Op zondag 26 januari 2014 zal in het Fotomuseum Den Haag blijken wie de beste nieuwsfoto’s en reportages van 2013 maakten. De tentoonstelling met alle genomineerde foto’s voor de Zilveren Camera 2013 is na de prijsuitreiking tot en met 6 april te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Margaret Bourke-White Beslissende momenten 1930-1945
12 april t/m 29 juni 2014
Margaret Bourke-White (1904-1971) was een opvallende verschijning in de door mannen gedomineerde wereld van de nieuwsfotografie. Zo werkte ze als eerste vrouw voor Fortune en Life Magazine. In Rusland portretteerde zij een glimlachende Stalin en in Georgië de oude moeder van deze dictator. Bourke-White was de enige buitenlandse fotojournalist in Moskou toen daar in 1941 de eerste Duitse bommen vielen. Onverschrokken volgde zij de medische troepen achter de frontlinie. Veel van haar foto’s zijn onvergetelijk, zoals de beelden die ze maakte in het kielzog van het Amerikaanse leger bij de bevrijding van het concentratiekamp Buchenwald. De tentoonstelling Beslissende momenten 1930-1945 in het Fotomuseum Den Haag bestaat uit meer dan 180 originele vintage foto’s die ze maakte in de Sovjet-Unie, Tsjecho-Slowakije, Duitsland, Engeland en Italië in de jaren 30 en 40.

Machiel Botman
17 mei t/m 24 augustus 2014
Fotomuseum presentatie in ruimte van GEM, museum voor actuele kunst In de internationale fotografiewereld neemt de Nederlandse fotograaf Machiel Botman (1955) al decennialang een unieke, ietwat ongrijpbare positie in. Langzaam en buitengewoon precies werkt hij aan een hecht oeuvre, aan de ontwikkeling van een specifieke “fotografische taal” bestaande uit talloze geïsoleerde fragmenten en flarden van de alledaagse werkelijkheid. Het zijn zwart-witfoto’s van "gewone dingen" die op ons pad komen (een mens, een dier, een huis, een boom, een bloem) en waar we vaak zomaar aan voorbijlopen. Door Botmans merkwaardig verwrongen lens zien we een andere wereld, vol met gevoel en een onwerkelijke schoonheid. Eens in de tien jaar publiceert hij een belangrijk fotoboek waarin deze autonome momentopnames aaneengeregen worden tot een visueel gedicht: een ritmische, associatieve vertelling over een intrigerende wereld vanuit een ooghoek bezien. De tentoonstelling is het eerst grote overzicht van Machiel Botmans werk en werkwijze.

De stad, het gedruis en andere verstilde momenten.
5 juli - 12 okt 2014
De meer dan honderd vintage foto’s van de Duitse wederopbouwfotograaf Karl Hugo Schmölz (1917-1986), die in de jaren 50 met ijselijke precisie - en zonder mensen erop - de nieuwe architectuur en industriële vernieuwing in Duitsland portretteerde, vormen de basis van de tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag. Aan de hand van stedelijke thema’s als street photography (Ed van der Elsken, Lee Friedlander) en new topographics (Henry Wessel, Lewis Baltz) wordt het spoor gevolgd van de naoorlogse maatschappelijke onrust en vernieuwing in de jaren 60 en 70. Ook de opkomst van de kleurenfotografie in de jaren 80 en 90 (Mitch Epstein, Martin Parr) en de laatste 21e-eeuwse ontwikkelingen in de “stedelijke fotografie” (Larry Sultan, Jurgen Teller) komen aan bod in deze levendige zomertentoonstelling met meer dan 200 topwerken. De foto’s zijn afkomstig uit een belangrijke particuliere verzameling, aangevuld met enkele foto’s uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag.

Photo Academy Award 2014
6 september 2014 t/m 1 februari 2015
Fotomuseum presentatie in ruimte van GEM, museum voor actuele kunst De Photo Academy Award is dé wedstrijd voor aanstormend fotografisch talent en wordt dit jaar voor de 12e keer georganiseerd. De wedstrijd staat open voor alle studenten van fotografieopleidingen op HBO-niveau in Nederland en Vlaanderen. Tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Fotomuseum Den Haag wordt bekend gemaakt wie er in de prijzen zijn gevallen en wie zich een jaar lang Photo Academy Award winnaar mag noemen.

Paul Kooiker
18 okt 2014 t/m 11 jan 2015
Hoewel hij uitsluitend gebruikmaakt van het fotografische beeld, is Paul Kooiker (1964) eerder een beeldhouwer en installatiemaker te noemen dan een fotograaf. In zijn installaties presenteert hij fictieve ‘fotoverzamelingen’ die zowel qua herkomst, thema als duiding uiterst schimmig van aard lijken te zijn. Maar prikkelend zijn ze altijd. Kooikers werkwijze kenmerkt zich door een strenge projectmatige aanpak, waarbij hij zich richt op het samenstellen van fotoseries die in een monumentale, museale setting ‘lijflijk’ moeten worden ervaren door het publiek. De grote najaarstentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag betreft een overzicht van twintig jaar Paul Kooiker, maar is meer dan een chronologische presentatie van zijn belangrijkste series tot nu toe. De kunstenaar heeft de gelegenheid te baat genomen om van zijn eerdere werk één grote installatie te maken waarin alles opnieuw is gewogen en zo nodig herschikt.

Versie: januari 2014 Wijzigingen voorbehouden


Eerste online platform HelloContainer voor duurzame scheepvaart geïntroduceerd
Daar waar voorheen tussenpersonen nodig waren, kunnen exporteurs vanaf heden zélf het volledige..
2 jaar geleden via HelloContainer
Wereldpremière Marienklage Jan van Maanen 20 april
Op 20 april 2019 vindt in de Jaconikerk in Utrecht de wereldpremière plaats van de..
3 jaar geleden via Jan van Maanen
Mannelijke ondernemer kiest steeds vaker voor leaseauto
Steeds meer mannelijke ondernemers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van er..
4 jaar geleden via Leasescanner financial lease
Eerwraak in Nederland
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Overval bij 80-jarige man
In de nacht van 14 op 15 april werd een 80-jarige alleenstaande man gewekt door twee inbrekers...
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Ernstig auto-ongeluk door keien op de weg
In de nacht van 23 op 24 juni raakte een 32-jarige vrouw ernstig gewond bij een ongeval op de..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Kosten per type graf – hoeveel betaal ik bij?
Met een uitvaartverzekering worden kosten gedekt die komen kijken bij een uitvaart. De hoogte van..
5 jaar geleden via Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl
NUMA neemt Uitvaartverzorging Van Bruchem in Rossum over
Met ingang van 1 juni 2017 is Van Bruchem Uitvaartverzorging deel gaan uitmaken van NUMA..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Asociale rijgedrag zorgt bijna voor frontaal ongeluk door mobiel bellen
ANN - “Het scheelde echt een haartje”, zegt een gezin uit Nieuwegein. “Die man..
5 jaar geleden via Actueel Nieuws
Nieuwe uitvaarttrends op de eerste Funeral Fair
Begrafenissen met koffietafels, crematies met koffie en cake achteraf, ze zijn nog altijd in de..
5 jaar geleden via Ikvergelijk.nu